Με ορμή και τόλμη προετοιμάζουμε το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Κυρ, Οκτ 23, 2022
Thumb_1102_sunedrio

Όπως ανακοινώσε το ΚΣ της ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας προχωράει στο 13ο Συνέδριο της, στις 10-12 Φλεβάρη του 2023, στην κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία για την ΚΝΕ. Με τη δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο με το παρόν τεύχος του «Οδηγητή», ξεκινάει η προσυνεδριακή διαδικασία, η συζήτηση σε όλα τα όργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ. Ο προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί και δημόσια μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή».

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»…

Αυτό ισχύει και για την προσυνεδριακή διαδικασία. Χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα ήδη βρίσκονται στους δρόμους και στις γειτονιές για να δώσουν τον «Οδηγητή» χέρι με χέρι. Έχουν «ομορφύνει» τους χώρους που ο καθένας σπουδάζει, δουλεύει και ζει με το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον Σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού». Έχουμε μπροστά μας περίπου 4 μήνες για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, χρόνο που θα απαιτηθεί να κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνουν όλα όπως αρμόζει σε αυτή τη κορυφαία διαδικασία. Όμως, η αλήθεια είναι πως οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες ώστε όλοι, με φιλοδοξία και απαίτηση να καταφέρουμε ο «Οδηγητής» με τις Θέσεις να φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες.

Ταυτόχρονα, η καλή οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας μπορεί να εξασφαλίσει τη με καλύτερους όρους καταγραφή και αφομοίωση της ατομικής και συλλογικής πείρας, την κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς μας. Προφανώς, ο απολογισμός του τι και πως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια χρειάζεται να «μεταφράζεται» από τα καθοδηγητικά όργανα, τώρα και μπροστά στο Συνέδριο, σε σχέδιο δράσης και περιεχόμενο για τα τμήματα της νεολαίας και τα μέτωπα πάλης, με βασικό στόχο το πώς θα μεγαλώσει αποφασιστικά η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ στην νεολαία, θα μαζικοποιηθούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. 

Το κάθε μέλος της ΚΝΕ είναι σημαντικό να προμηθευτεί έγκαιρα και να μελετήσει το κείμενο. Να αφιερώσει χρόνο ώστε να σημειώσει τις σκέψεις αλλά και τις απορίες του, να ανατρέξει πιθανά και σε άλλα κομματικά κείμενα ώστε να τοποθετηθεί και να πει τη γνώμη του στην Οργάνωση Βάσης που ανήκει. Να συμβάλει δηλαδή όσο δυνατόν πιο δημιουργικά και πληρέστερα στην επιτυχία του Συνεδρίου, στην ισχυροποίηση της ΚΝΕ. Άλλωστε, στο κείμενο των Θέσεων γίνεται προσπάθεια όλα τα μέλη και κάθε Οργάνωση της ΚΝΕ να μπορούν να δουν τον «εαυτό τους» σε αυτό. Να εντοπίσουν δηλαδή κενά και αδυναμίες στη δουλεία τους αλλά ταυτόχρονα και προτάσεις, πείρα που συνολικά έχει η ΚΝΕ για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά.

Το διάβασμα των Θέσεων χρειάζεται να «συμπληρώνεται» και να ανατροφοδοτείται με την ανάγκη, ειδικά τα στελέχη της ΚΝΕ, να επανέλθουν και να μελετήσουν ξανά τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος αλλά και μια σειρά από αποφάσεις, επεξεργασίες ή ακόμα και δημοσιευμένα άρθρα που έχουν καταγράψει την πείρα και τις κατευθύνσεις της δουλειάς μας σε διάφορα μέτωπα (όπως για παράδειγμα η απόφαση του ΚΣ για τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του 2020).

Επίσης, ο στόχος μας να προμηθευτούν χιλιάδες τον «Οδηγητή» δεν αφορά απλά την ανάγκη διακίνησης τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας μαζί με το να πάρουν τις Θέσεις έγκαιρα στα χέρια τους οι μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι της κατάρτισης που μαζί τους δρούμε και μαζί τους παλεύουμε, μας απασχολεί να πουν και οι ίδιοι τη γνώμη και τις προτάσεις τους. Να συζητήσουμε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για το πώς μπορούν τα πράγματα να γίνουν «αλλιώς». Να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση την επιτυχία του Συνεδρίου.

Τα «μεγάλα, ωραία και συγκλονιστικά» Φεστιβάλ, με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, είναι ένας ακόμα δείκτης για την εμβέλεια που έχει η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι, όμως, και μια ακόμα απόδειξή ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε πολύ περισσότερο κόσμο από ότι συνήθως καταφέρνουμε για διάφορα άλλα ζητήματα. Πολύ πιθανά, αρκετοί από αυτούς το επόμενο διάστημα θα πάρουν την απόφαση να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Είναι οι «μελλοντικοί» μας σύντροφοι και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Με σεβασμό και προσοχή να ακούμε αυτό που έχουν να πουν, με σχέδιο για το πού και πώς μπορούν να δράσουν μαζί μας, με βοήθεια στο να μελετήσουν τις Θέσεις και να μπορέσουν να γνωρίζουν τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος.

ΚΝΕ δυνατή παντού

Η γνώμη, η συμβολή, οι σκέψεις και οι παρατηρήσεις του καθενός και της καθεμιάς μετρούν. Η διαδικασία του Συνεδρίου, από τον προσυνεδριακό διάλογο ως τη διεξαγωγή του, θα αποδείξει για πολλοστή φορά ότι η ΚΝΕ είναι «μέρα με την νύχτα» με τις οργανώσεις νεολαίας των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων. Τα συνέδρια τους είναι μία ακόμη «μάχη για την καρέκλα», μια κοκορομαχία για προσωπική προβολή και ικανοποίηση των εκάστοτε ιδιοτελών, προσωπικών και επιχειρηματικών, συμφερόντων, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενσωμάτωσης του λαού. Αυτά τα στοιχεία είναι ξένα για την Οργάνωσή μας. Ο δικός μας σκοπός ύπαρξης και δράσης είναι ολότελα διαφορετικός. Δρούμε ως ομοϊδεάτες εθελοντές για να ανατρέψουμε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, για να δενόμαστε και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη νεολαία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε δραστήρια τους νέους και τις νέες στην πάλη για τη νέα, ανώτερη κοινωνία, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική.

Στο 13ο Συνέδριο, μας απασχολεί ιδιαίτερα το πώς θα περάσουμε σε μια πιο άμεση και σταθερή, ανοδική πορεία των δυνάμεων μας σε όλη την Ελλάδα, πατώντας ιδιαίτερα στο «πώς και το τι κάναμε» σε μια περίοδο που καταφέραμε να ηγηθούμε σε σημαντικούς αγώνες της νεολαίας. Πώς θα καταφέρουμε άνοδο της ποιότητας της εσωτερικής ζωής της Οργάνωσης, του πρωτοπόρου ρόλου της στους αγώνες της νεολαίας. Πώς θα κατανοηθούν ολόπλευρα οι πολιτικές και οργανωτικές απαιτήσεις που υπάρχουν στην κρίσιμη δεκαετία που έχουμε μπει, με απρόβλεπτες εξελίξεις και γρήγορες μεταβολές στη χώρα μας και διεθνώς, σε μια πορεία που η ΚΝΕ μπόρεσε να ανανεώσει σημαντικά τις δυνάμεις της αλλά και να αναπτυχθεί.

Συζητάμε συλλογικά και δρούμε μαχητικά!

Έχουμε την πείρα και έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να συνδυάσουμε πετυχημένα την πλούσια εσωοργανωτική διαδικασία με την πρωτοπόρα και μαχητική δράση. Όμως η προετοιμασία του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ θα είναι σίγουρα απαιτητική. Είναι «στοίχημα», που πρέπει και μπορεί να κερδηθεί, το πώς θα μπορέσουμε η μελέτη και η συζήτηση των Θέσεων του Συνεδρίου να τροφοδοτεί την καθημερινή ζωή και δράση, τα βήματα που χωρίς καθυστέρηση χρειάζεται να γίνουν ώστε:

  • Να έχει επιτυχία η άμιλλα στρατολογίας που έχει προκηρύξει το ΚΣ που θα κρίνει το μέγεθος της οργανωτικής ισχυροποίησης της ΚΝΕ μέχρι το Συνέδριο.
  • Να οργανώσουμε ένα πλούσιο και πολύμορφο σχέδιο πολιτικής παρέμβασης σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο μόρφωσης και δουλειάς που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον, θα διαμορφώνει το έδαφος από κοινού δράσης με τους φίλους της ΚΝΕ και θα αφήνει το «στίγμα» της ιδεολογικής και πολιτικής υπεροχής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής.
  • Να πληθύνουν οι δυνάμεις μέσα στη νεολαία που δεν θα «αναμένουν» λύσεις από τα πάνω. Δεν θα μένουν «ακίνητοι» μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όπως καλούν τα αστικά κόμματα που είναι υπεύθυνα για ότι βιώνουμε σήμερα. Που θα συμβάλλουν και αυτές στο να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία, με το ΚΚΕ μπροστά, σε ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού: Από το σωματείο και τον σύλλογο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Με συνέπεια λόγων και έργων, όλα δείχνουν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε κάνοντας πράξη το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, αποφάσισε τη πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου, μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή».

Η Επιτροπή δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου ενημερώνει για τα εξής ζητήματα:

  1. Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο μπορούν να συμμετάσχουν τα μέλη, οι φίλοι και οι φίλες της οργάνωσης, όσοι θέλουν να συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο για τις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο.
  2. Καθένας και καθεμία, που θέλει να συμβάλλει στον διάλογο, μπορεί να στείλει ένα κείμενο. Ανώτατο όριο έκτασης κειμένου είναι οι οκτακόσιες (800) λέξεις.
  3. Κάθε κείμενο πρέπει απαραίτητα να έχει τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο, την οργάνωση που ανήκει, αν είναι μέλος της ΚΝΕ, ή την οργάνωση της ΚΝΕ με την οποία έχει επαφή αν είναι φίλος της ΚΝΕ, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του.
  4. Τα κείμενα μπορούν να στέλνονται:

α) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση prosynedriakos@kne.gr με ένδειξη “Για την Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου”

β) Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρικό Συμβούλιο ΚΝΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, ΤΚ 14231 και να έχουν την ένδειξη: “Για την Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου”

γ) Μέσω των οργανώσεων της ΚΝΕ.

  1. Η Επιτροπή θα δέχεται κείμενα ως τις 17 Ιανουαρίου 2022. Τα κείμενα θα δημοσιευθούν στα τεύχη του Οδηγητή των μηνών Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη.
  2. Κείμενα που είτε έρθουν στην Επιτροπή εκπρόθεσμα, είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δεν θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν, όμως, υπόψη των αντιπροσώπων του 13ου Συνεδρίου. Αποκλείονται από τη δημοσίευση κείμενα που είναι εκτός των θεμάτων των Θέσεων για το 13ο Συνέδριο. Αποκλείονται κείμενα με αναφορές σε πρόσωπα. Επίσης, δεν θα δημοσιευτούν κείμενα ανώνυμα, με ελλιπή στοιχεία, κείμενα με περιεχόμενο υβριστικό, εχθρικό προς τον χαρακτήρα της ΚΝΕ.

Για επικοινωνία με την Επιτροπή επίσης μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ: 2102592434

 

Αθήνα, 10 Οκτώβρη 2022,

Η Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ