47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Με επίκεντρο το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών το Φοιτητικό Στέκι στο Φεστιβάλ

Τρί, Αυγ 17, 2021
foititiko_steki

Σε νέο, αναβαθμισμένο χώρο θα βρίσκεται φέτος η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, μαζί με το Φοιτητικό Στέκι, στο Φεστιβάλ της Αθήνας. Στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση, τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» στις ανησυχίες, στη δίψα για γνώση και τους αγώνες των φοιτητών, στην προσπάθειά τους να γίνουν «φοιτητές ξανά», θα δοθεί το μεγάλο ραντεβού των φοιτητών που πάλεψαν να ανοίξουν οι σχολές τους και των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο που έχουμε - το πανεπιστήμιο που θέλουμε». Σε αυτήν θα παρουσιάζεται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της υποβαθμισμένης γνώσης, σε αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο εννοιών όπως η «αξιολόγηση», η «αριστεία», οι «δεξιότητες», η «σύνδεση με την αγορά», η «αυτονομία» και η «εξωστρέφεια» από τη σκοπιά του πανεπιστημίου των κοινωνικών αναγκών, και από την άλλη αποκαλύπτοντας τι σημαίνουν στο σημερινό αστικό πανεπιστήμιο, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση, η οποία θα συνδυάζει την έντυπη και ψηφιακή μορφή, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία και να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ξενάγηση.

Σε περίοπτη θέση θα προβάλλεται η έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας». Παράλληλα, ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών που θα διακοσμούν τον χώρο.

Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της Αττικής. Ενας χώρος που δεν απευθύνεται μόνο στους νεοεισαχθέντες φοιτητές, αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν πέρυσι να γνωρίσουν από κοντά το Τμήμα τους, με το lockdown διαρκείας που κήρυξε η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Μέσα από μια ηλεκτρονική διαδραστική παρουσίαση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το Τμήμα τους, τον φοιτητικό τους σύλλογο και τη δράση της ΚΝΕ. Και όσοι θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μια μικρή έκδοση γνωριμίας των φοιτητών με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο, το φοιτητικό κίνημα, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Στεκιού κρύβει και εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως είναι η εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και η συμμετοχή φοιτητικών συγκροτημάτων στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.