22-23-24 Σεπτεμβρίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον:«Ματιές» στο πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα

Δευ, Ιουλ 25, 2022
Thumbnail_Programma_Festival

Όπως συνηθίζουμε, στο τεύχος του «Οδηγητή» για τον Ιούλιο-Αύγουστο δημοσιεύουμε ορισμένα πρώτα στοιχεία από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ μας. Η καθιερωμένη πλέον παράσταση από την Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αφιερώματα που θα μας συγκινήσουν και θα τιμήσουν «στιγμές» και καλλιτέχνες που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία, ήδη ετοιμάζονται. Τον πήχη για το τι προσφέρει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ σε όποιον το επισκέπτεται ανεβαίνει, και σε όλη του την πορεία, έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να τον «περνάει», συνεχώς αναβαθμίζεται και εξελίσσεται.

Και μέσα στο καλοκαίρι, όπου οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι «πυκνές» σε όλα τα μέτωπα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δίνουν τη μάχη για την συμπόρευση ακόμα περισσότερων νεανικών δυνάμεων με το ΚΚΕ παντού. Το Φεστιβάλ, που ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του, θα έχει όπως κάθε χρόνο την δική του ξεχωριστή συμβολή σε αυτή την υπόθεση.

sygkentrosi-40

Αφιερώματα στην κεντρική σκηνή

  • Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και τον χαρακτηρισμό της φετινής χρονιάς ως λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην κεντρική σκηνή του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, με τίτλο «Άκου τη φωνή μου κι έλα...» σε επιμέλεια του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης χαρακτηρίστηκε ως αναμορφωτής της νεοελληνικής σκηνής και «πατριάρχης» του μεταπολεμικού θεάτρου. Στα πάνω από 50 χρόνια δημιουργίας του άφησε έντονο και αποφασιστικό στίγμα. Η δημιουργία του εμπνεύστηκε από τα προβλήματα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον φασισμό -τη φρίκη του οποίου έζησε και ο ίδιος στο κολαστήριο του Μαουτχάουζεν- και στο έργο του πάντοτε έβρισκαν ενσάρκωση τα όνειρα των καταπιεσμένων για ένα καλύτερο αύριο.

Ενορχήστρωση-επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Μπέζος, Μαρία Φαραντούρη

 

  • Αφιέρωμα στο διεθνιστικό-αντιπολεμικό τραγούδι

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την ενεργή εμπλοκή και της δικής μας χώρας, ενώ παραμένουν και αναζωπυρώνονται συγκρούσεις, εστίες πολέμου σε πολλές γωνιές της γης. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή δε θα μπορούσε να λείπει, λοιπόν, το διεθνιστικό - αντιπολεμικό τραγούδι. Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει ελληνικά και ξενόγλωσσα τραγούδια, τραγούδια αγαπημένα και άλλα λιγότερο γνωστά, τραγούδια από όλο τον κόσμο που ενώνουν τη φωνή των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 

Μέσα από τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί και θα ακουστούν, οι συντελεστές του αφιερώματος φιλοδοξούν να συγκινήσουν, αλλά και να μας πεισμώσουν, να προβληματίσουν και να φωτίσουν με καλλιτεχνικό τρόπο, την απάντηση στον πόλεμο από τη σκοπιά των λαών.

Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος

Επιμέλεια κειμένων - αφήγηση: Διονύσης Τσακνής

Βίντεο: Σήφης Στάμου

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής

 

  • Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του Απ. Καλδάρα

Ένα σπουδαίο μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια-σταθμούς, θα παρουσιαστεί στη σκηνή του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του Απόστολου Καλδάρα.

Η «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα και ο «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα παρουσιαστούν με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, τιμώντας με αυτά τα τραγούδια την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης

«Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο «Στέκι Πολιτισμού» του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με βασικά της υλικά το μεράκι, τη συνεργασία, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό έχει ξεκινήσει να εργάζεται σκληρά για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Πρόκειται για το «παραμύθι χωρίς όνομα», τη θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που πάτησε πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα μακρινό, παρηκμασμένο βασίλειο που κυβερνά ο ατομισμός και η αδράνεια κηρύσσεται ένας πόλεμος που θα ταράξει τα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του…

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης

Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

5η σκηνή στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Φέτος, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή εγκαινιάζουμε μια νέα σκηνή, η οποία επιδιώκουμε να αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο είτε έχουν διανύσει ήδη μια πορεία και θέλουν να παρουσιάσουν νέο έργο.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι σημείο συνάντησης για δεκάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο. Στόχος της νέας σκηνής είναι η παρουσίαση καινούριου έργου, να μεγαλώσει το βήμα που δίνει η ΚΝΕ στην προβολή νέας δημιουργίας. Επιδιώκουμε η σκηνή να γίνει χώρος γνωριμίας των επισκεπτών του Φεστιβάλ με το έργο νέων καλλιτεχνών, πολλοί να συστηθούν για πρώτη φορά στο κοινό του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι ο χώρος παρουσίασης νέας δημιουργίας, δισκογραφικής και άλλης, όλων των καλλιτεχνών. Η 5η σκηνή μπορεί να κάνει το Φεστιβάλ τόπο προβολής κάθε καινούριου καλλιτεχνικού έργου.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα μέχρι στιγμής (με αλφαβητική σειρά):

Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ρίτα Αντωνοπούλου

Φωτεινή Βελεσιώτου

Γλυκερία

Πάνος Δημητρακόπουλος (Μαΐστρος)

Γιάννης Διονυσίου

Ερωφίλη

Εστουδιαντίνα

Χριστόφορος Ζαραλίκος

Ζωγράφος

Παντελής Θαλασσινός

Κώστας Θωμαΐδης

Βιολέτα Ίκαρη

Μελίνα Κανά

Δημήτρης Κανέλλος

Πολυξένη Καράκογλου

Ιουλία Καραπατάκη

Αρετή Κετιμέ

Κοινοί Θνητοί

Βαγγέλης Κορακάκης

Μάνος Κουτσαγγελίδης

Παναγιώτης Λάλεζας

Κώστας Μακεδόνας

Κώστας Μαλιάτσης

Γιώργος Μαργαρίτης

Μιθριδάτης

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Δημήτρης Μπάσης

Γιάννης Μπέζος

Πάνος Μπούσαλης

Δημήτρης Μυστακίδης

Γιώργος Νταλάρας

Θύμιος Παπαδόπουλος

Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Μίλτος Πασχαλίδης

Αριστοτέλης Ρήγας

Απόστολος Ρίζος

Στέλιος Ρόκκος

Μαρίνα Σάττι

Μάκης Σεβίλογλου

Δήμητρα Σταθοπούλου

Ασπασία Στρατηγού

Το Σφάλμα

Κώστας Τριανταφυλλίδης

Διονύσης Τσακνής

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Υπεραστικοί

Μαρία Φαραντούρη

Λευκοθέα Φιλιππίδη

Νίκος Φιλιππίδης

Φρανκ

Μάρθα Φριντζήλα

Alcedo

BaboKoro

Brak

Dason

Dj Millman

Drugitiz

Ghetto Rock

Dilek Koç

KollektivA

Polkar

Raibo

Retro

Rhyme Riot

Smyrna

Stavento