Ολυμπιακοί Αγώνες:Κουβανός πυγμάχος στέλνει ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της επανάστασης: Patria o Muerte - Venceremos!

Σάβ, Ιουλ 31, 2021
Thumbs_Athlitismos_Cuba_Julio

Σε μία ιδιαίτερη περίοδο για την Κούβα, λίγες μέρες μετά το ιμπεριαλιστικό σχέδιο κατά της επανάστασης και τις ογκώδεις διαδηλώσεις υπεράσπισής της από τον κουβανικό λαό, στο τουρνουά Πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων ο Κουβανός χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην ερασιτεχνική πυγμαχία Χούλιο λα Κρουζ αντιμετώπισε τον Εμμάνουελ Ρέγιες, ο οποίος κατάγεται επίσης από την Κούβα, αλλά έχει αυτομολήσει προς αναζήτηση καριέρας και επαγγελματικών συμβολαίων εκπροσωπώντας την Ισπανία.

Ο Χούλιο Λα Κρουζ, που μετά από κάθε αγώνα του αφιερώνει τις νίκες του στην επανάσταση και τον κουβανικό λαό, συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της Κούβας στην πυγμαχία και με τις επιδόσεις του θυμίζει τους θρυλικούς πυγμάχους, όπως ο Τεόφιλο Στίβενσον και ο Φέλιξ Σαβόν, που κατά το παρελθόν τίμησαν τη σημαία της Κούβας και έκαναν το άθλημα να αγαπηθεί από το λαό της.

Η αναμέτρηση ήταν ένας μονόλογος του Λα Κρουζ που έδειξε την τεχνική του ανωτερότητα και μάλιστα σε μία δύσκολη κατηγορία, όπως αυτή των βαρέων βαρών. Ο συνδυασμός δύναμης και τεχνικής δεν άφησε περιθώρια στον Ρέγιες και ο Χούλιο Λα Κρουζ έφτασε στη νίκη.

Ο Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης πανηγύρισε έντονα τη νίκη του και με σφιγμένες γροθιές γύρισε προς την εξέδρα όπου οι συμπατριώτες του από την κουβανική αποστολή ανέμιζαν τις σημαίες της χώρας και φώναξε «Patria o Muerte», το γνωστό σύνθημα των επαναστατών του Φιντέλ, το οποίο μεταφράζεται ως «πατρίδα ή θάνατος» θέλοντας έτσι να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της επανάστασης. Ο Κουβανός πυγμάχος ολοκλήρωσε το ξέσπασμά του με το κλασικό «Venceremos» (θα νικήσουμε).

Ο Εμμάνουελ Ρέγιες αμέσως μετά την ήττα ίσως θα μπορούσε να διδαχτεί από τα λόγια του τεράστιου πυγμάχου Τεόφιλο Στίβενσον, του "γιου της επανάστασης": «Δεν εγκαταλείπω τη χώρα μου για ένα εκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερα χρήματα ακόμα. Τι αξία έχουν ένα εκατομμύριο δολάρια μπροστά σε οκτώ εκατομμύρια Κουβανέζους που με λατρεύουν με όλη τη σημασία της λέξης»...