Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ και των τμημάτων που ιδρύθηκαν στη θέση τους:Κάνουμε την πραγματική αναβάθμιση στις σπουδές και τη ζωή μας!

Σάβ, Απρ 30, 2022
Thumb_Foitites_Anavathmisi

Οι φοιτητές στα τμήματα που πανεπιστημιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στις φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν μία μεγάλη ευκαιρία! Να δώσουν απάντηση στη διαχρονική επίθεση που δέχονται στις σπουδές και στη ζωή τους στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής.

Όλα αυτά τα χρόνια κάθε κυβέρνηση υπόσχεται «αναβάθμιση» και φέρνει νέα υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και των πτυχίων! Υπόσχεται «σύνδεση με την εργασία» και φέρνει μεγαλύτερη αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα! Κάθε «αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη» την πληρώνουν οι φοιτητές είτε μένοντας ξεκρέμαστοι με το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων, είτε αλλάζοντας εντελώς αντικείμενο σπουδών σε σχέση με αυτό που επέλεξαν!

2011 ΠΑΣΟΚ

Μονοετή - διετή προγράµµατα κατάρτισης

2013 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σχέδιο «Αθηνά»: κλείσιμο & συγχωνεύσεις Τµηµάτων µε κριτήρια της αγοράς

2018-2019 ΣΥΡΙΖΑ

Νόμοι Γαβρόγλου: συγχωνεύσεις Ιδρυµάτων, µε τα κριτήρια των αξιολογήσεων και της αγοράς. Νέες κατηγορίες πτυχίων. Ιδρυση 2ετών προγραμμάτων κατάρτισης

2022 ΝΔ

Νέος νόμος που ετοιμάζουν: ίδρυση 3ετών Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, νέα κλεισίματα τμημάτων

Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών τα ζούνε οι σημερινοί φοιτητές! 

Με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υποδομές (αίθουσες, αμφιθέατρα), σε εργαστηριακό εξοπλισμό, σε προσωπικό καθαριότητας. Η διδασκαλία των μαθημάτων είναι στον αέρα στην αρχή κάθε εξαμήνου ανάλογα με την ανανέωση των συμβάσεων των καθηγητών! Οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια και οι αλυσίδες στα μαθήματα παραμένουν αφού με αυτόν τον τρόπο τεχνητά «μειώνεται» ο αριθμός των αναγκαίων προσλήψεων καθηγητών, κουκουλώνονται οι ελλείψεις!

Με τους φοιτητές να πληρώνουν για όλα, από την στέγαση λόγω έλλειψης εστιών και τη μετακίνηση μέχρι σχεδιαστικά, ρόμπες, στηθοσκόπια, γενικά αναλώσιμα.

Με τη δημιουργία τμημάτων «Φρανκενστάιν» από τη συγχώνευση άσχετων μεταξύ τους Τμημάτων. Η αισθητική με τη διατροφολογία στο ΔΙΠΑΕ, η κλωστοϋφαντουργία με τον αυτοματισμό αλλά και η οπτική με την οδοντική, την ακτινολογία, τα ιατρικά όργανα και την αισθητική (5 σε 1) στο ΠαΔΑ! Στην ΑΣΠΑΙΤΕ σχεδιάζουν τη συγχώνευση όλων των τμημάτων σε ένα τμήμα «εκπαιδευτικών εφαρμοσμένων επιστημών» (;) δηλαδή «λίγο απ΄όλα»! Ο απόφοιτος θα παίρνει ένα «υβριδικό»  πτυχίο, μη ξέροντας τελικά τι θα κάνει όταν βγει στην αναζήτηση εργασίας και σίγουρα θα κυνηγάει πιστοποιήσεις και δεξιότητες.

Με προγράμματα σπουδών-σούπα, στα οποία έχουν καταργηθεί πολλά εργαστήρια, απαραίτητα για την ολόπλευρη γνώση του εκάστοτε αντικειμένου. Με μειωμένη πρακτική άσκηση την οποία οι φοιτητές αναζητούν με ατομική τους ευθύνη και συνήθως καταλήγουν να βγάζουν τη λάτζα με ανύπαρκτη στήριξη από το τμήμα και με αποζημίωση-ψίχουλα.

Με τους απόφοιτους να πληρώνουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων και να στερούνται την πλήρη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος.  Για τους μηχανικούς διατηρούνται οι δύο διαφορετικές βαθμίδες τεχνικής ευθύνης. Απόφοιτοι των τμημάτων Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία  μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Την ίδια ώρα τα πτυχία των 3ετών ιδιωτικών κολεγίων έχουν εξισωθεί με αυτά των άλλων Πανεπιστημίων & των Πολυτεχνείων! Απαλείφεται ο όρος «επαγγελματικά δικαιώματα» και αντικαθίσταται από τον όρο «επαγγελματικά προσόντα». Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι κατοχυρωμένο! Με την ίδρυση 3ετών Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών δημιουργείται ακόμη μία κατηγορία πτυχίων με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται οι απόφοιτοι μεταξύ τους, οι εργοδότες να επιλέγουν τον πιο φθηνό που «βγάζει τη δουλειά» και να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω!

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο! Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!

Η κατάσταση αυτή, το μπάχαλο που συναντάμε καθημερινά δεν οφείλεται σε ανικανότητα, έλλειψη σχεδίου, κακοδιοίκηση! Τόσα χρόνια άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις και τόσες διοικήσεις και βελτίωση δεν είδαμε!

Στο σχέδιο των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα όνειρα και οι ανάγκες των φοιτητών είναι «εκτός θέματος» γιατί ο στόχος τους είναι να ικανοποιήσουν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων γα απόφοιτους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, με σκόρπιες γνώσεις για σκόρπια δικαιώματα!

Για αυτό το λόγο οι φοιτητές δεν μπορούν να περιμένουν απαντήσεις από τις παρατάξεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που με το ένα χέρι στηρίζουν την πολιτική της υποβάθμισης και με το άλλο τάζουν λύσεις! Από τη μία αναγνωρίζουν τα κολέγια και τους δίνουν «επαγγελματικά δικαιώματα» και από την άλλη σε εμάς τάζουν λαγούς με πετραχήλια! Από τη μια στηρίζουν τη μετατροπή δεκάδων Τμημάτων σε 3ετή «ΤΕΙ» και από τη άλλη μας πουλάνε «αναβάθμιση»! Από τη μια στηρίζουν την πολιτική της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της φοροληστείας για «το καλό της οικονομίας» και από την άλλη νομίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή κερνώντας σφηνάκια τους φοιτητές! «Άριστοι» είναι μόνο στο ρουσφέτι και την εξαπάτηση.

Η λύση βρίσκεται στην διεκδίκηση και στην αγωνιστική πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων!

Με ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. για ζωντανούς και αγωνιστικούς συλλόγους με εκλεγμένους στα Διοικητικά Συμβούλια που θα βάζουν μπροστά:

‣ Το δικαίωμα μας στη δουλειά με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο μας. Με πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς και ωράριο. Χωρίς επιπλέον εξετάσεις και πιστοποιήσεις για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

‣ Το δικαίωμά μας στη μόρφωση για να μπορούμε να ασκήσουμε ολοκληρωμένα το επάγγελμα μας. Με ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων υποδομών, αιθουσών και εργαστηρίων, συγγραμμάτων, διδασκόντων για να στηριχθεί η λειτουργία των Τμημάτων μας.  

‣ Το δικαίωμα μας στη ζωή και στην ψυχαγωγία. Με πρωτοβουλίες και πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες  στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της δωρεάν πρόσβασης για όλους τους φοιτητές. Με τη διεκδίκηση από τα ιδρύματα ώστε να παρέχουν και να συντηρούν της υπάρχουσες αθλητικές υποδομές που ρημάζουν.

Μπορούν να υπάρξουν πανελλαδικά πολλοί τέτοιοι σύλλογοι. Είναι στο χέρι κάθε φοιτητή που αγανακτεί με την υπάρχουσα κατάσταση, που έχει σιχαθεί τις κυβερνητικές παρατάξεις να κάνει την διαφορά, με την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.