Ξεκούραση, με ένα καλό βιβλίο συντροφιά!

Κυρ, Αυγ 7, 2022
Thumbnail_Protaseis_Biblioprotaseis

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και είναι ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο διάβασμα βιβλίων! Ο «Οδηγητής» προτείνει μερικά βιβλία από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής για να μας συντροφεύσουν στις διακοπές μας.

Για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, Β.Ι. Λένιν

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην παρούσα Συλλογή έχουν γραφτεί τη χρονική περίοδο 1914-1917, δηλαδή στα χρόνια του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου. Αποτυπώνουν τη μεγάλη σημασία της ταξικής - επιστημονικής προσέγγισης στο ζήτημα του πολέμου, πράγμα που έδωσε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων την ικανότητα να καθοδηγήσει την εργατική τάξη της Ρωσίας στη νίκη της επανάστασης ενάντια στη δική της αστική τάξη. Ειδικά τώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν σε διεθνές επίπεδο, η επικαιρότητα των ζητημάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο είναι απαραίτητο να συζητιούνται, ανατρέχοντας στην πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και στο πλούσιο έργο του Λένιν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Άξιο τέκνο ενός καταξιωμένου λαού». Από το χωράφι, στα όργανα της σοβιετικής εξουσίας, Πάσα Αγγελίνα

Η Πάσα Αγγελίνα, μια εργάτρια γης ποντιακής καταγωγής από ένα χωριό του Ντονέτσκ της Ουκρανίας οργάνωσε την πρώτη γυναικεία ομάδα οδηγών τρακτέρ το 1933 ξεπερνώντας την τότε νόρμα παραγωγής, τιμήθηκε 2 φορές με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» και έγινε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, στο Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στα 25 της χρόνια. Απαντώντας σε ένα αμερικάνο ερωτηματολόγιο για την ένταξή της στην κατηγορία «διακεκριμένοι άνθρωποι όλων των χωρών» της Παγκόσμιας Βιογραφικής Εγκυκλοπαίδειας, διαπίστωσε πως έλειπε η πιο βασική ερώτηση, δηλαδή το ποιες ήταν οι συνθήκες που έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτή, μια πρώην αγράμματη εργάτρια γης, να γίνει βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ. Με αφορμή αυτό, στο παρόν βιβλίο η Πάσα Αγγελίνα περιγράφει πολύ γλαφυρά τον εαυτό της ως κομμάτι του ηρωικού σοβιετικού λαού, μέσα από την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Από τα πρώτα βήματα, τη σύγκρουση με τα κατάλοιπα της παλιάς ταξικής κοινωνίας, τον ρόλο της εργατικής εξουσίας και των μελών του ΚΚ στην επίτευξη των στόχων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μέχρι τη νίκη του σοβιετικού λαού επί του φασισμού στο μέτωπο και στα μετόπισθεν. Μέσα από την αφήγησή της αποδεικνύεται το επίκαιρο μήνυμα του πώς ζούσαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν μαζί οι λαοί από διάφορες εθνότητες στον σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ.

Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό, Ιδεολογική επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ

«Μπορούν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες που ζούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας;», «Τι μπορώ να κάνω κόντρα σε ένα σύστημα που μοιάζει πανίσχυρο;», «Βγάζουν κάπου οι αγώνες;». Σε αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιδιώκει να δώσει απαντήσεις η έκδοση της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ. Ξεδιπλώνοντας την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, για την κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αποτυπώνεται η ανάγκη για κάθε νέο και νέα να λάβει θέση στον οργανωμένο αγώνα μιας και όπως γράφει ο ποιητής της επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι «εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος»!

Το γαλάζιο τετράδιο, Ε. Γκ. Καζακέβιτς

Ο τίτλος της ιστορικής νουβέλας «Το γαλάζιο τετράδιο» είναι εμπνευσμένος από ένα τετράδιο με γαλάζιο εξώφυλλο, όπου ο Λένιν είχε συγκεντρώσει την ύλη, στην οποία στηρίχτηκε για να δώσει την τελική μορφή στο βιβλίο του Κράτος και Επανάσταση. Η αφήγηση είναι βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα από την περίοδο που ο Λένιν βρισκόταν στην παρανομία και κρυβόταν στην καλύβα ενός μπολσεβίκου εργάτη, του Εμελιάνοφ. Εκείνο το δίμηνο επεξεργάστηκε και έθεσε νέα γραμμή με στόχο την άμεση κατάληψη της εξουσίας από τις επαναστατικές εργατικές δυνάμεις, τις γνωστές «Θέσεις του Απρίλη» του 1917.Η πένα του συγγραφέα, μέσα από τους διαλόγους με υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα σκιαγραφεί όλο το κλίμα της εποχής που προηγήθηκε της επανάστασης, την προσπάθεια αλλαγής συσχετισμού, τις διαθέσεις του λαού, τη διαπάλη στο ίδιο το Κόμμα των μπολσεβίκων, καθώς και τη λύσσα των αστών και των οπορτουνιστών απέναντι στη νέα επαναστατική γραμμή.

Όταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία, Στέφανος Λουκάς

Το βιβλίο αναφέρεται στην πετυχημένη 40ημερη απεργία των εργατών στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας το 1980. Μέσα από τις σελίδες του φωτίζεται η πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών στην αποκάλυψη των αιτιών της επιδείνωσης της ζωής των εργατών, στη δράση με μαζικούς όρους, αλλά και στην οργάνωση της μάχης, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του αγώνα. Γίνεται αναφορά στα ζητήματα της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, της ανιδιοτέλειας και στο ρόλο των γυναικών στην ταξική πάλη. Μέσα από την καταγραφή πραγματικών γεγονότων, ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τη δράση μας στο σήμερα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα πρόκειτα για μια ιστορία που «φέγγει το δρόμο μας στο μέλλον. Ένα δρόμο ανηφόρα, τον οποίο, καθώς τον ανεβαίνουμε, οι πρωταγωνιστές του τότε φλογίζουν τα άρματα του αγώνα μας..»

Το τσιμέντο, Φ. Γκλαντκόφ

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος βλέπουμε την ιστορία ενός μαχητή του κόκκινου στρατού που μετά από τη νίκη στα μέτωπα του εμφυλίου γυρίζει στην καθημερινή ζωή και συμμετέχει στην αναστήλωση ενός εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου. Μέσα από τη δική του ιστορία βλέπουμε την πάλη ενός ολόκληρου λαού που άφηνε από τα χέρια του τα όπλα και έπιανε τα εργαλεία της δουλειάς για να οικοδομήσει την νέα σοσιαλιστική κοινωνία από τα ερείπια του παλιού κόσμου της εκμετάλλευσης. Το τσιμέντο είναι σύμβολο της αλύγιστης θέλησης της εργατικής τάξης στον αγώνα για το χτίσιμο του σοσιαλισμού. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του έργου: «Σαν το τσιμέντο, η εργατική τάξη δένει, στεριώνει όλες τις δυνάμεις του επαναστατημένου λαού σε ένα αδιάσπαστο μέτωπο δημιουργικής δουλειάς για το θεμελίωμα της αυριανής ευτυχίας».

Ένα δέντρο στην καρδιά της Καμπούλ, Αλεξάντρ Προχάνοβ

Το μυθιστόρημα του Αλεξάντρ Προχάνοβ αποτελεί μια μαρτυρία για το Αφγανιστάν μετά από την Επανάσταση του 1978. Η αντεπαναστατική ένοπλη εξέγερση στην Καμπούλ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους περιφερειακούς δρόμους, οι αναμετρήσεις με τα ένοπλα αντεπαναστατικά τάγματα ισλαμιστών που πέρασαν μέσω του Πακιστάν κ.ά. αποτελούν το φόντο της δράσης των βασικών ηρώων του έργου. Η γνωριμία του αναγνώστη με την λαϊκή παράδοση του Αφγανικού λαού η οποία παρουσιάζεται με ζωντάνια και λυρικότητα από τον συγγραφέα σε συνδυασμό με το μεγαλείο της προσπάθειας των Αφγανών κομμουνιστών και των Σοβιετικών να σηκώσουν την υπόθεση της εργατικής τάξης ένα μπόι ψηλότερα πολεμώντας απέναντι στον σκοταδισμό της αστικής τάξης και του διεθνούς ιμπεριαλισμού θα συγκινήσει, θα θέσει τον αναγνώστη μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας και θα τον συναρπάσει.

Μια δίκη κομμουνιστών στις ΗΠΑ, Τσαρλς Έμιλ Ρούθενμπεργκ

Το βιβλίο μας μεταφέρει στην αίθουσα ενός αμερικανικού δικαστηρίου το 1919-1920, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα έδρανα των κατηγορουμένων κάθονται δύο στελέχη του ΚΚ Αμερικής, ο Τσαρλς Ε. Ρούθενμπεργκ και ο Ισαάκ ‘Ε. Φέργκιουσον. Μέσα από τα πρακτικά της δίκης βλέπουμε πως οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγοροι και κατακεραυνώνουν τον χαρακτήρα και το ρόλο του αστικού δικαίου και της δικαιοσύνης και αποδεικνύουν ότι διώκονται για τις ιδέες τους. Αποτελεί ένα πολύτιμο ντοκουμέντο αλύγιστης επαναστατικής στάσης μπροστά στο αστικό δικαστήριο, διεισδυτικής ματιάς στο κομμουνιστικό κίνημα των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο. Συμβάλει στην ανάδειξη του διαχρονικά επίκαιρου συμπεράσματος ότι η αστική τάξη δε χάνει ποτέ από το στόχαστρο της τον πραγματικό της αντίπαλο, την εργατική τάξη και ιδιαίτερα την πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα.