ΚΟΥΒΑ: Νησί ανθρωπιάς μέσα στον «ωκεανό» της βαρβαρότητας

Τρί, Δεκ 1, 2020
Thumb_Diethni_Cuba_Nisi_Anthropias

Θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα πράγματα; Αυτό το ερώτημα στριφογυρίζει στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων, διατυπώνεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, «μεταδίδεται» από στόμα σε στόμα.

«Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», «τα πάμε καλύτερα σε σχέση με την τάδε χώρα», «δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», «να κάνουμε υπομονή μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο» κράζουν σε όλες τις γλώσσες τα αστικά κράτη, οι κυβερνήσεις, τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Η ατομική ευθύνη κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, για να κρυφτεί η συλλογική ευθύνη των καπιταλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να κερδοφορούν και να παρασιτούν εις βάρος των λαών. Έτσι λοιπόν, εμμέσως αλλά και πολλές φορές σαφώς, η απάντηση στο ερώτημα από το σύστημα και τους εκπροσώπους του είναι «όχι, δε θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα πράγματα» ή η όποια κριτική περιορίζεται σε δευτερεύουσες πλευρές αφού η «ιερή αγελάδα» τους είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η εξασφάλιση των κερδών. Και οι εικόνες βαρβαρότητας, των εκατομμυρίων νεκρών, αρρώστων, ανέργων, φτωχών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση -και φυσικά την Ελλάδα- ως τις ΗΠΑ και από τη Βραζιλία ως την Ινδία παρουσιάζονται περίπου ως φυσιολογικές και αναμενόμενες.

Στην άλλη άκρη του κόσμου όμως, υπάρχει ένα μικρό νησάκι -με πληθυσμό όσο περίπου και η χώρα μας- η οποία απαντάει εμφατικά «Ναι!». Είναι η Κούβα: Αποκλεισμένη για πάνω από 60 χρόνια από το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και στόχος πολύμορφων επεμβάσεων της ΕΕ. Στέλνει για άλλη μια φορά –τώρα με αφορμή την πανδημία- ένα πανίσχυρο μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Και η στάση της αυτή, είναι που κάνει τα εκατομμύρια εργαζομένων που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα να χαμογελούν και τελικά να αναρωτιούνται, όχι μόνο αν τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς, αλλά βαθύτερα: τί πρέπει να γίνει για να αλλάξουν;

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους

Αναφέρουμε παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία σε σχέση με την Κούβα, όχι για να κάνουμε επιλεκτικές και μακάβριες συγκρίσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα. Αλλά, για να καταδείξουμε ότι με έργα και όχι με λόγια – μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο – η Κούβα δίνει μια μεγάλη μάχη, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ρήση του Τσε ότι «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη». Αυτή τη μάχη τη δίνει όμως, όπως αναγκάζονται να παραδεχθούν ακόμη και ορισμένοι αντίπαλοί της, έχοντας ένα πολύ σημαντικό οπλοστάσιο, το οποίο προϋπήρχε...

 

  1. Η Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, 9 μήνες μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην επικράτειά της (11 Μάρτη), μετρά (ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) 135 νεκρούς από τον κορονοϊό, σε σύνολο 8.284 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Καταγράφει 739 κρούσματα και 9 θανάτους από κορονοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν οι ίδιοι δείκτες ανέρχονται σε πάνω από 40.000 και 650 αντίστοιχα στις γειτονικές ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού.
  2. Η Κούβα διαθέτει σήμερα 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και  85.732 νοσηλευτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών/πληθυσμού σε όλο τον κόσμο: 9 γιατροί ανά 1.000 ανθρώπους.
  3. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη σε όλη την Κούβα. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ. Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία (ανάμεσά τους και παιδιατρικά, για ξεχωριστές παθήσεις, για μητέρες, ηλικιωμένους κ.λπ.).
  4. Η Κούβα στο πλαίσιο της ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου βιομηχανίας φαρμάκου που διαθέτει διαχρονικά, έχει αναπτύξει σημαντικά μέσα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Ενδεικτικά: Περισσότερα από 13 βιοφαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο κλινικών δοκιμών (ως αποτέλεσμα περισσότερων από 700 σχετικών ερευνών). Σημαντικό όπλο είναι το φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2B, που δημιουργήθηκε και παράγεται από το Κουβανικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας και δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς νοσούντες, όπως επίσης και η ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19, με το όνομα Sovereign 01 -το πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική- που έλαβε άδεια για κλινικές δοκιμές.
  5. Όταν ξέσπασε η πανδημία, εκπονήθηκε εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της. Ανάμεσα σε άλλα: Ενσωματώθηκαν στο σχέδιο τα στρατιωτικά νοσοκομεία ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών που προορίζονταν μόνο για την αντιμετώπιση του ιού στις 3.100. Επιστρατεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες τελειόφοιτοι των ιατρικών σχολών που αναζητούσαν κρούσματα, σπίτι με σπίτι, γειτονιά με γειτονιά, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και το λαό και υποβάλλοντας τους προαιρετικά σε τεστ. Το κράτος αύξησε τους προληπτικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, αύξησε τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Έτσι πραγματοποιούνται σε μαζική κλίμακα πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις (και όχι μόνο για τον κορονοϊό), με αποτέλεσμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να εισάγονται σε νοσοκομεία, να γίνεται ιχνηλάτηση και απομόνωση όλων των επαφών τους.
  6. Σημαντικό επίσης στοιχείο που δείχνει τα εντελώς διαφορετικά συστήματα και την ανωτερότητα της Κούβας είναι το πώς εφαρμόζονται τα πραγματικά επιστημονικά πρωτόκολλα στον τομέα του Τουρισμού. Την ώρα που στην Ελλάδα και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο το άνοιγμα του Τουρισμού έγινε στην πραγματικότητα με βάση τα συμφέροντα των τουρ οπερέιτορς, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και μεταφορέων, χωρίς επί της ουσίας ελέγχους στα σύνορα (μόνο το 12% ελέγχθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας, στην Κούβα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, τον περασμένο μήνα, που επανεκκίνησε ο διεθνής τουρισμός, είναι ενδεικτική. Όσοι εισέρχονται στη χώρα, ελέγχονται στα σημεία εισόδου, τους γίνεται τεστ, πληρώνουν ιατρική ασφάλεια 30 δολαρίων, που καλύπτει όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τυχόν νοσηλείας και μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, δηλαδή για 24 έως 48 ώρες, οι τουρίστες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία τους, ή σε ειδικά ξενοδοχεία αν είχαν κλείσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην περίπτωση που είναι θετικοί και ασυμπτωματικοί, προβλέπεται η μεταφορά σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία, ενώ με τα πρώτα συμπτώματα οδηγούνται στο νοσοκομείο.

«Η χώρα μας στέλνει γιατρούς στις πιο σκοτεινές γωνιές του πλανήτη. Γιατρούς, όχι βόμβες» (Φιντέλ)

Η μικρή Κούβα, που δέχεται την ανελέητη επίθεση των ιμπεριαλιστών, με αποκορύφωμα το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, αποτελεί φωτεινό φάρο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτελεί την ίδια στιγμή φάρο διεθνιστικής αλληλεγγύης, νησί ανθρωπιάς μέσα στον «ωκεανό» της βαρβαρότητας.

Στεκόμαστε εδώ μόνο στην Κουβανική Διεθνή Ταξιαρχία Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», η οποία είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 (αίτημα που στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ως ελάχιστο φόρο τιμής). Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2005 ώστε να προσφέρει αλληλεγγύη στο λαό των ΗΠΑ μετά το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα.

Συμβάλλοντας στη μάχη ενάντια στην πανδημία η Ταξιαρχία έχει πάει σε 38 χώρες, έχει περιθάλψει 355.785 ανθρώπους και έχει σώσει 9.736 ζωές. Περισσότεροι από 3.700 Κουβανοί υγειονομικοί έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις αποστολές, το 61,2% από αυτούς είναι γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της 15ετίας που δρα, 71 ιατρικές ταξιαρχίες έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ των οποίων 46 για να καταπολεμήσουν τον COVID-19, 3 για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του Έμπολα, 2 για να καταπολεμήσουν την επιδημία της χολέρας και 20 για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φυσικών καταστροφών, από τις οποίες 8 εξειδικεύονται στις πλημμύρες, 7 στους σεισμούς και 5 στους τυφώνες. Οι Κουβανοί γιατροί έχουν προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Κούβα, όπως παλιότερα έκανε και η ΕΣΣΔ και άλλα σοσιαλιστικά κράτη επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα: Ότι δεν είναι δυνατό να διαχωριστεί η εσωτερική από την εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να έχει διαφορετικό ταξικό χαρακτήρα. Έτσι, η Κούβα που ακολουθεί μία πολιτική υπέρ και όχι ενάντια της Υγείας του λαού της, όχι τυχαία, βοηθά και τους λαούς άλλων κρατών, ακόμη και κρατών που οι κυβερνήσεις τους έχουν επιβάλει απαράδεκτες κυρώσεις εναντίον της.

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους λαούς που έχουν ανάγκη

Ιταλία
Ιταλία
Νότια Αφρική
Νότια Αφρική

Η Κούβα έκανε Επανάσταση!

Τι διαφορετικό έκανε η Κούβα; Έκανε όλα τα παραπάνω. Γιατί; Επειδή πριν σχεδόν 62 χρόνια έκανε Επανάσταση! Την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο και ευρύτερα στο δυτικό ημισφαίριο. Την Επανάσταση που απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και που προσέφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στο λαό και τη νεολαία της Κούβας, στην υγεία, την παιδεία, τη δουλειά, τη ζωή.

Ας σκεφτούμε από που ξεκίνησε η φτωχή Κούβα το 1959, όταν έμπαιναν θριαμβευτές στην Αβάνα ο Φιντέλ, ο Τσε και οι άλλοι επαναστάτες κομμουνιστές ανατρέποντας τη δικτατορία του Μπατίστα. Όπως και το που έφτασε όντας στο «στόμα του λύκου». Ας σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, παρά την πρόοδο της επιστήμης, τα δημόσια συστήματα Υγείας είναι αθωράκιστα γιατί όλες οι κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, εφάρμοσαν πολιτικές περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στη λογική «κόστους – οφέλους».

Ας σκεφτούμε πως μπορεί να λειτουργήσει μία κοινωνία όταν κριτήριο δεν είναι το κέρδος των λίγων καπιταλιστών αλλά πραγματικά η ανθρωπινή ζωή, μια αρχή που η σοσιαλιστική Κούβα εφαρμόζει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα από τότε που νίκησε η Επανάσταση. Κόντρα στον απάνθρωπο εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ας σκεφτούμε και ας δράσουμε. Με αισιοδοξία για το δίκιο του αγώνα μας. Δίκιο που πηγάζει όχι μόνο από το αυτονόητο αίσθημα ανθρωπιάς που πρέπει να διέπει το σύγχρονο άνθρωπο του 21ου αιώνα απέναντι σε μια τόσο σοβαρή εξέλιξη όπως είναι η πανδημία. Αλλά και δίκιο γιατί βλέπουμε το μεγαλείο του ανθρώπου όταν απελευθερώνεται από τους περιορισμούς που του επιβάλει αυτό το σύστημα, που είναι βουτηγμένο στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους, των ανταγωνισμών και της εξαθλίωσης.