47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Η πρώτη μεγάλη μαθητική συνάντηση της χρονιάς

Τρί, Αυγ 17, 2021
mathitiko_steki

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ προετοιμάζονται ήδη να υποδεχτούν τους χιλιάδες μαθητές στους σταθμούς του 47ου Φεστιβάλ στις διάφορες πόλεις, οργανώνουν τα μεγάλα μαθητικά ραντεβού με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ετοιμάζουν το Μαθητικό Στέκι του 47ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στις 23, 24, 25 Σεπτέμβρη.

Τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ το Μαθητικό Στέκι και η Σκηνή του θα είναι πραγματικά ένας «πολυχώρος» μαθητικής δημιουργίας, μια ηχηρή πολιτική - πολιτισμική παρέμβαση για τις ανάγκες της νεολαίας στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στη ζωή με πραγματική ελευθερία.

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει και τις τρεις μέρες Εκθεση με τίτλο «Επαναστάτης θα πει...», που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές - επισκέπτες του Φεστιβάλ, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, όσους σήμερα προβληματίζονται γι' αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, σε εκείνους που την περασμένη χρονιά - και όχι μόνο - αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους. Οι χιλιάδες νέοι που τους πνίγει η αδικία, που θέλουν να παλέψουν θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την Εκθεση να καταθέσουν τη δική τους γνώμη, να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το τι σημαίνει τελικά επαναστάτης στον 21ο αιώνα. Μέσα από τις ενότητες της Εκθεσης, που θα παρουσιαστούν με έναν πρωτότυπο τρόπο, θα αναδεικνύονται η ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας στις σημερινές συνθήκες, η σύγχρονη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στο πλευρό του στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Θα απαντιούνται ερωτήματα όπως: Πώς διαμορφώνει σήμερα τη στάση, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις της η νέα γενιά; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «σύγχρονου επαναστάτη»; Τι σημαίνει να «πάμε κόντρα στο ρεύμα»; Πώς μπορούμε να τα κατακτήσουμε;

Σε ξεχωριστά διαμορφωμένους χώρους του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργούν «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας». Ετσι, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων από όλη την Αθήνα και τον Πειραιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε ομάδες και να παρουσιάσουν θέματα που τους απασχολούν, θα οργανώσουν και θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις - παρουσιάσεις. Μέσα στις τρεις μέρες θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και ξεχωριστός χώρος - Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Η κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάζει τη λειτουργία των λεγόμενων «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» στα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όμως οι μαθητές στο Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση για το τι πραγματικά λείπει από τα σχολεία τους, τι έχουν ανάγκη να μάθουν.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η σκηνή του Μαθητικού Στεκιού θα φιλοξενήσει εκτός από το πλήθος καλλιτεχνών και τα συγκροτήματά τους, μαθητές - καλλιτέχνες με τα δικά τους σχήματα. Ειδικά στο φετινό Φεστιβάλ είναι στοίχημα για την ΚΝΕ να δώσει πραγματικά ανάσα αλλά και βήμα στους μαθητές προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε συναυλίες αλλά και να ανέβουν οι ίδιοι στη σκηνή, δυνατότητα που στερήθηκαν για μήνες.

Στη Μαθητική Σκηνή θα πραγματοποιηθεί επίσης εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών που θα βρίσκονται στο χώρο. Πού αποσκοπούν οι συνεχείς αλλαγές στην Εκπαίδευση, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σχολείο; Ποιο είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα; Ποια κοινωνία μπορεί να προσφέρει ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο στους μαθητές ώστε να αναπτύσσουν μέσα από αυτό ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, να αποκτούν ουσιαστική μόρφωση; Αυτά μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι μαθητές, που το φετινό Σεπτέμβρη θα χρειαστεί, με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς, να βρεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης που κάνουν το σχολείο χειρότερο.

Στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα κυκλοφορεί, τέλος, νέα μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής για να γνωρίσουν οι μαθητές τα δικαιώματά τους μέσα στις μαθητικές κοινότητες και το σχολείο. Να μπουν περισσότεροι και πιο αποφασιστικά στον αγώνα γι' αυτά τη νέα σχολική χρονιά, να μην «τσιμπήσουν» σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια, να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν τον αγώνα τους.