Άρθρο του Θ. Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ:Η νεολαία με το ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι αγώνες και η ελπίδα!

Τρί, Μαΐ 14, 2024
Thumb_Politiki_Kotsantis_KKE_Agones_Elpida

Από τον φοιτητικό ξεσηκωμό στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μέχρι την κατειλημμένη Σορβόννη φυσάει ένας αέρας που σαρώνει τη βρώμικη πολεμική προπαγάνδα του ισραηλινού κράτους και των συμμάχων του, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που σφαγιάζουν τον λαό της Παλαιστίνης.

Από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που έκαναν τα δάκρυα οργή και απόφαση αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη μέχρι τις τεράστιες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, φυσάει ένας αέρας που κουρέλιασε το περιβόητο 41% της ΝΔ και απέδειξε πως η κυβέρνηση έχει αντίπαλο, τον ίδιο τον λαό που αγωνίζεται, με το ΚΚΕ μπροστά.

Από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών μέχρι τα αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ευρώπη φυσάει ένας αέρας που γκρεμίζει τον μύθο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης της ευημερίας» για τους λαούς της.

Αυτός ο αέρας της ελπίδας, της σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων μπορεί να φυσήξει και στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Τι κρίνεται στις ευρωεκλογές;

Αυτή η εκλογική μάχη έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για την επόμενη μέρα, σε έναν κόσμο που φλέγεται από τις πολεμικές συγκρούσεις, την αδικία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια. Σε μια ΕΕ που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας, που οι λαοί καλούνται να πληρώσουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τη «σταθερότητα» της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά κρίνεται είναι αν ο λαός θα επικροτήσει ή θα τιμωρήσει την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της.

Αν θα χειροκροτήσει την ΕΕ του πολέμου και θα δώσει πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμοκάπηλα σχέδια ή αν θα στείλει μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της μετατροπής της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας και τους άλλους λαούς.

Αν θα υποχωρήσουν ή θα ενισχυθούν οι διεκδικήσεις της νεολαίας για τη ζωή που έχει ανάγκη, με σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ που καταθέτει κάθε ψήφο στην ενίσχυση αυτών των αγώνων, στην προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, που θα βάζει μπροστά τις ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

Τελικά αυτό που επιλέγουμε με την ψήφο μας είναι πλευρά: Με την Ευρώπη και τις ανάγκες των λαών της ή με την ΕΕ που είναι ένωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φυλακή των λαών, ορμητήριο πολέμων, εκκολαπτήριο διαφθοράς και σκανδάλων.

Στις κρίσιμες στιγμές είναι κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει η νεολαία

Η πολεμοκάπηλη ΕΕ στηρίζει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ στη σφαγή στην Παλαιστίνη, δίνει 78 δις στον Ζελένσκι για όπλα και δαπανά 240 δις για εξοπλισμούς κάθε χρόνο. Ενώ οι λαοί της γονατίζουν από την ακρίβεια, ετοιμάζει ευρωστρατό 5.000 στρατιωτών και στέλνει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νεας Αριστεράς-Βελόπουλου, πρωτοστατεί στην εμπλοκή σε δύο πολέμους, φορτώνοντας χρέη και μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό, για να διεκδικήσει η αστική τάξη της χώρας μας μερίδιο από τη μοιρασιά του πολέμου.

Στέλνει όπλα μέχρι και βλήματα απαγορευμένου λευκού φωσφόρου στον Ζελένσκι, μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών με κίνδυνο για τους Έλληνες στρατιωτικούς και κόστος μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε μέρα. Χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να αποθηκεύεται πολεμικό υλικό που προορίζεται για τις σφαγές, παραχωρεί όλα τα λιμάνια της χώρας στον αμερικανικό στρατό. Κάνει τη χώρα μας ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων, με τη βάση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το στρατηγείο της Λάρισας να παίζουν κομβικό ρόλο στους δύο πολέμους.

Η ΝΔ έχει το θράσος, ακόμα και τώρα που αποκαλύπτονται οι μαζικοί τάφοι των Παλαιστινίων στη Γάζα και προχωρά η εισβολή στη Ράφα, να μιλάει για το δήθεν δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζονται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συγκαλύπτουν την ελληνική εμπλοκή, με τον Βελόπουλο να ζητά την παραγωγή πολεμικού υλικού από την ελληνική βιομηχανία για την ενίσχυση του Ζελένσκι!

Μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές. Πρωτοστατεί στην πάλη, σταματώντας τρένα που μεταφέρουν όπλα, διαδηλώνοντας για να επιστρέψει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και δυναμώνοντας την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Και με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να ακουστεί το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούνε ειρηνικά οι λαοί, αποτινάσσοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους και προσφυγιά.

Οι νέοι και οι νέες μπορούν να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ!

Να εκφράσουν την αγανάκτηση, την ανασφάλεια που νιώθουν, την αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν, με καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Οι χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντηθήκαμε στους αγώνες, να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται, ανυπότακτα, διεκδικητικά, με χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια στην κάλπη της 9ης Ιούνη.

Όσοι νέοι «δεν ασχολούνται με την πολιτική» να σκεφτούν πως η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ ασχολείται μαζί τους και τους μαυρίζει το παρόν και το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι κάθε νέο τον απασχολεί ότι η μόρφωση γίνεται ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Τον απασχολεί ότι δουλεύει με όρους γαλέρας. Τον εξοργίζουν οι εικόνες των παιδιών-θυμάτων του πολέμου. Τον συγκλόνισε το έγκλημα στα Τέμπη και η επιχείρηση συγκάλυψής του. Αυτή η οργή μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το σύστημα και τα κόμματά του μόνο αν συναντηθεί με το ΚΚΕ σήμερα στην κάλπη και αύριο στη συλλογική διεκδίκηση.

Αυτό φοβάται η κυβέρνηση, τα επιτελεία του συστήματος, γι’ αυτό έχουν επεξεργαστεί σχέδια εγκλωβισμού της νεανικής δυσαρέσκειας.

  • Με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων να ξεχειλίζουν από influencers ή celebrities που μαθαίνουν τη ζωή από τα stories και δεν έχουν καμία επαφή με όσα ζει σήμερα ένας νέος.
  • Με το προμοτάρισμα της αποχής όσων δυσφορούν με την ΕΕ για να μπορούν μετά να την αξιοποιήσουν ως λευκή επιταγή για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους.
  • Με την βολική αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων για τα επουσιώδη όταν τα μεγάλα θέματα που καθορίζουν τη ζωή μας απουσιάζουν από τη συζήτηση για να μην αποκαλυφθεί η ταύτισή τους, που τους οδηγεί στην Ευρωβουλή να ψηφίζουν το ίδιο με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ στο 93% των ψηφοφοριών, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 75% και ο Βελόπουλος στο 55%. Ενώ ο «ΣΥΡΙΖΑ 2», τώρα Νέα Αριστερά, έχει ψηφίσει το ίδιο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 70% των ψηφοφοριών.
  • Με τη ΝΔ να εκβιάζει πως αν δε βγει ενισχυμένη θα έχουμε «αστάθεια και περιπέτειες», όταν η μεγαλύτερη περιπέτεια για τη νεολαία είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Σ' αυτές τις περιπέτειες που ζει και πληρώνει ακριβά ο λαός, μόνο το ΚΚΕ με ισχυρό λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει τέλος.
  • Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά να κάνουν το καλύτερο δώρο στη ΝΔ ξεπλένοντας την ΕΕ και διεκδικώντας οι ίδιοι να εφαρμόσουν την εγκληματική πολιτική της στη θέση του Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 (Νέα Αριστερά) του 3ου μνημονίου, των ματωμένων πλεονασμάτων, των πλειστηριασμών, της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της επέκτασης των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, της «ιερής συμμαχίας» του ΝΑΤΟ και το ΠΑΣΟΚ των 3 μνημονίων, των 2 συγκυβερνήσεων και  των μεταγραφών στελεχών με τη ΝΔ, της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων και της καταψήφισης της Εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, των σκανδάλων και της συμμετοχής σε κάθε ΝΑΤΟϊκό έγκλημα, συναγωνίζονται για το ποιος θα ψηφίσει πιο πολλά νομοσχέδια του Μητσοτάκη ενώ κι όταν καταψηφίζουν παίζουν τον ρόλο του «λαγού», όπως το ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  • Με το φούσκωμα του Βελόπουλου που προβάλλεται ως εχθρός των «κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα», ενώ έχει περάσει σχεδόν από όλα (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΝΔ) και ως «αντισυστημικός», ενώ έχει βάλει πλάτη κάθε φορά που τον χρειάστηκε το σύστημα, από την υπερψήφιση του 1ου μνημονίου, της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι και στο Ισραήλ, την πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, καταστολής και εγκλωβισμού των προσφύγων. Η ήττα τέτοιων ρατσιστικών, ακροδεξιών δυνάμεων είναι ένας ακόμη λόγος ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.
  • Με την προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε κόμματα-αναχώματα της λαϊκής δυσαρέσκειας, που δίνουν «φιλί ζωής» στο σύστημα και συγχωροχάρτι στην ΕΕ, όπως η Πλεύση Ελευθερίας ή υπόσχονταν πως θα εξανθρωπίσουν την ΕΕ μέχρι το 2025 αλλιώς θα αυτοδιαλύονταν, όπως το ΜέΡΑ25.

Πραγματικός αντίπαλος του συστήματος είναι μόνο το ΚΚΕ γιατί τολμά να τα βάζει με τους μεγάλους ενόχους που όλα τα άλλα κόμματα στηρίζουν, το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, τη δικτατορία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις τους. 

Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ και σε επιχειρηματικά συμφέροντα και γι’ αυτό μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί τον λαό για τις αντιδραστικές της αποφάσεις, να τον ενημερώνει και κυρίως να μπαίνει μπροστά, να οργανώνει τον αγώνα για να τις αντιπαλέψει σε κάθε χώρο μόρφωσης, δουλειάς, στις γειτονιές!

Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόταση αποδέσμευσης από την ΕΕ με τον λαό να έχει στα χέρια του την πραγματική εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας.

Ούτε ώρα χαμένη μέχρι τις 9 Ιουνίου!

Τις επόμενες μέρες κάνουμε τη νύχτα μέρα.

Δίνουμε τη μάχη άνθρωπο τον άνθρωπο, μαζί με τους εκατοντάδες φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά όσο τους εξοπλίζουμε με επιχειρήματα και τους εντάσσουμε στη δράση. Κάθε σύντροφος και φίλος της ΚΝΕ διαμορφώνει και εμπλουτίζει διαρκώς τον προσωπικό του ονομαστικό κατάλογο με ψηφοφόρους του Κόμματος και τους γνωστούς του.

Απευθυνόμαστε στους συμμαθητές, τους συμφοιτητές, τους συναδέλφους, τους συγγενείς και φίλους μας, σε κάθε νέο και νέα, που συναντηθήκαμε στους αγώνες, σε κάθε εργαζόμενο που έχει ανοιχτά αυτιά και προβληματίζεται, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές.

Χωρίς κανέναν δισταγμό. Χωρίς καμία επανάπαυση. Χωρίς πολλές περιγραφές της κατάστασης, αλλά με μεγάλη υπομονή να εξηγήσουμε τις αιτίες και τους ενόχους πίσω από κάθε πρόβλημα και να πείσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Δίνουμε μαζί τη μάχη για την κατάκτηση της πρωτιάς από την Πανσπουδαστική ΚΣ στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη, για να δεχτεί ένα δυνατό πλήγμα η αντιλαϊκή πολιτική από τους φοιτητές που στρίμωξαν την κυβέρνηση με τους αγώνες τους και συνεχίζουν να παλεύουν για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Τις επόμενες μέρες με σχέδιο και την ενεργή συμμετοχή όλων μας οργώνουμε τους χώρους εκπαίδευσης, δουλειάς, άθλησης και ψυχαγωγίας, τις πλατείες και τα στέκια της νεολαίας. Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ, σπάμε την αποσιώπηση της δράσης του που έχουν επιβάλλει τα ΜΜΕ, αποκρούουμε τις βρώμικες επιθέσεις διαστρέβλωσης και συκοφάντησης των θέσεών του.

Στέλνουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!

 

Θοδωρής Κωτσαντής
Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ