Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα

Δευ, Σεπ 5, 2022
Thumb_48o_festival_kne _1101

Οι αριθμοί του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μιλάνε από μόνοι τους και δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα για το «μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό» που αξίζει να παλέψει η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Στο κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα σε 3 μέρες, σε 5 σκηνές θα συμμετάσχουν 350 καλλιτέχνες. Δεκάδες θα είναι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που θα έρθουν στην φετινή «Διεθνούπολη». Δεκάδες είναι όσοι δήλωσαν θέλησαν να παρουσιάσουν το έργο τους στην καινούρια σκηνή «Νέας Δημιουργίας», αυτοί που έστειλαν το έργο τους στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης. Εκατοντάδες όσοι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Αθλητικού camp της ΚΝΕ. Μαθητές θα συμμετάσχουν σε «εργαστήρια» μαθητικής δημιουργίας και γνώσης, νέοι ερευνητές και διδάκτορες που θα παρουσιάσουν πλευρές επιστημονικών αντικειμένων, συζητήσεις και εκδηλώσεις. Αυτά είναι ένα μέρος μόνο της εικόνας και του μεγέθους του Φεστιβάλ μας, που για ακόμα μια χρονιά θα προσφέρει δυνατές στιγμές και συγκινήσεις, με κορύφωση τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου, που θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατίελος.

Έχοντας ρίξει τις «πρώτες ματιές» στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ στο προηγούμενο φύλλο. Συνεχίζουμε με την δημοσίευση νέων στοιχείων που θα έχουν τα Στέκια και συνοψίζουμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα υπάρχουν φέτος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας έχει αναρτηθεί στο site του Φεστιβάλ (festival.kne.gr), ενώ συνεχώς θα γίνονται δημοσιεύσεις στον Ριζοσπάστη για τις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις στις πόλεις όλης της Ελλάδας.

Καλλιτεχνικά αφιερώματα στην Μικρασιατική Καταστροφή σε διάφορες πόλεις

Από το Ικόνιο μέχρι τα Δυτικά Παράλια και από εκεί στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη και στο βορρά του Πόντου οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν τη δική τους ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία μέσα στους αιώνες. Πρόκειται για μοναδική κληρονομιά που αντανακλά την ώσμωση διαφορετικών πολιτισμών που ζούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο σε συνεχή αλληλεπίδραση. Η πολύτιμη αυτή κληρονομιά πήρε το δρόμο του ξεριζωμού μαζί με τους ανθρώπους της το 1922 και διαχύθηκε στην ενδοχώρα του ελληνικού κράτους, ενώ έγινε η ταυτότητα ολόκληρων συνοικιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά και αλλού. Τα μουσικά αφιερώματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ σε πόλεις όλης της Ελλάδας θα μας ταξιδέψουν σε αυτή τη μουσική παράδοση που συγκινεί με τους ήχους του σαντουριού, της λύρας, του λαού- του. Ήχοι που ξυπνούν μνήμες από φτωχογειτονιές σαν την προσφυγική Κοκκινιά, αλλά και ενώνουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως οι κεντρικές εκθέσεις των Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη αλλά και Γιάννενα θα έχουν ως αντικείμενο τα συμπεράσματα από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα καλλιτεχνικά αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν ενδεικτικά είναι:

Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στη Σύρο, με αφορμή και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Πριν τον Μάρκο…». Τη συναυλία θα επιμεληθούν δύο λαϊκές ορχήστρες, με έδρα την Σύρο, που μελετούν και παίζουν μαζί την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μαραγκός με τους μαθητές του και οι Σάκης Κοτσαρίνης, Μάρκος Βαρθαλίτης, Γιώργος Πάχης, Δημήτρης Καπέλλας.

Τη Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στη λαϊκή σκηνή του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη αφιέρωμα από τον Βασίλη Κασούρα. Αξίζει να αναφερθεί, ότι και η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα είναι αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Τη Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, στα Χανιά, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από την ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό αφιέρωμα θα κάνει το συγκρότημα του Γιάννη Χίνου.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στη κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ στη Πάτρα ο συνθέτης και δεξιοτέχνης στο κανονάκι Πάνος Δημητρακόπουλος και το μουσικό σχήμα «Μαίστρος» θα παρουσιάσουν μαζί με τους Παντελή Θαλασσινό, Μάρθα Φριντίζλα και Αρετή Κετιμέ το αφιέρωμα: «“Απ’ τη Σμύρνη ως την Κοκκινιά...” - Μνήμες 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Τη Κυριακή 18 Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ στα Γιάννενα, το μουσικό σχήμα της ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ και συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…».

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ στην Αθήνα με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Α. Κατσιγιάννη, θα ερμηνεύσουν οι Γ. Νταλάρας, Α. Στρατηγού και ο Κ. Τριανταφυλλίδης ενώ θα συμμετάσχει και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.

Οι συζητήσεις σε όλους τους χώρους και τις 3 μέρες

Κεντρική συζήτηση, την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στη Λαϊκή Σκηνή με τίτλο: «ΚΚΕ για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα». Θα μιλήσουν στελέχη του ΚΚΕ καθώς και συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς και Πανεπιστημίων.

 

Πέμπτη 22/9

Στέκι Πολιτισμού:

«Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στην ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της θύελλας (1940-1950)». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Χαρακτηριστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα θα παρουσιάσουν ηθοποιοί.

Στέκι Γυναικών:

«Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διεθνούπολη:

«Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η στάση των κομμουνιστών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις νεολαίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Αθλητικό Στέκι:

«Σκάκι και τεχνητή νοημοσύνη». Θα μιλήσει ο Κώστας Καλούδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη στατιστική, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και από άλλους σχετικούς με το θέμα.

 

Παρασκευή 23/9

Μαθητικό Στέκι:

«Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;». Θα μιλήσουν στελέχη της ΚΝΕ.

Διεθνούπολη:

«Λαϊκές εξεγέρσεις: Κινητήρια δύναμη τον 21ο αιώνα». Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος και θα παρέμβουν εκπρόσωποι ΚΝ από το Καζακστάν και τη Σρι Λάνκα.

 

Σάββατο 24/9

Διεθνούπολη:

Εκδήλωση με θέμα: «Κούβα: 1 χρόνος από τις προσπάθειες αντεπαναστατικής ανατροπής». Θα μιλήσουν εκπρόσωπος από την ΚΝ Κούβας και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

 

Στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 16/9, στη Φοιτητική Σκηνή, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα πίσω απ’ τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας».

Σύντομη περιήγηση στα Στέκια του Φεστιβάλ

Το Στέκι Αθλητισμού καταγράφει ήδη τα πρώτα ρεκόρ…

Λίγες μέρες πριν την κορύφωση εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ξεκινήσουν για ακόμη μία χρονιά οι δραστηριότητες του Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, που φέτος μάλιστα συμπληρώνει και 10 χρόνια. Στις 11 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η αναρριχητική συνάντηση της ΚΝΕ στο αναρριχητικό πεδίο «Μακρύς Τοίχος», πάνω από τη Μονή Καρέα, στον Βύρωνα και στα αναρριχητικά πεδία Πράσινη και Κόκκινη Πίστα στην Ηλιούπολη.

Στις 17 και 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μαχητικών αθλημάτων, ενώ στις 18 επίσης θα πραγματοποιηθεί και ο λαϊκός αγώνας δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων (1 χλμ για τα παιδιά) στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Η πραγματοποίηση του φετινού λαϊκού αγώνα δρόμου έχει αναφορά σε ένα θέμα που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει σταθερά η ΚΝΕ, αυτό της πάλης ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά και της συμβολής που μπορεί να έχει ο αθλητισμός σε αυτή την κατεύθυνση. Οι μέχρι τώρα οι συμμετοχές έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι και πλησιάζουν τις 200. Φαίνεται ότι η 10η συνεχόμενη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί θα τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο!

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του κεντρικού Φεστιβάλ στο Στέκι Αθλητισμού θα έχουν τη δική τους θέση τα κλασσικά ολυμπιακά αθλήματα, το σκάκι που είναι αφιερωμένη η Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, επιδείξεις αναρρίχησης και τραμπολίνο για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, παρουσίαση της ορειβατικής δραστηριότητας από την πρόσφατη ανάβαση που έγινε στον Όλυμπο τις μέρες που πραγματοποιούνταν η Αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα γίνουν επιδείξεις των αθλημάτων της ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.

Η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών

Στο Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, οι επισκέπτριες και επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις επαναστατικές και πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία των γυναικών στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να συζητήσουν τους προβληματισμούς, τις αγωνίες τους για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους, για άλλα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα. Να δουν την καλαίσθητη έκθεση που ετοιμάζει για φέτος η Επιτροπή με θέμα: «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας». Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί στο Στέκι προσπαθεί να «φωτίσει» τη διέξοδο ώστε κάθε νέα να κατακτήσει τη χειραφέτηση της, να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.

Πέρα από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο πρόγραμμα του Στεκιού επίσης ξεχωρίζει η συνέντευξη την Παρασκευή 23/9 με τη Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών».

Το «Πάμε Γυμνάσιο…» πάει στο Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι θα είναι άλλη μια φορά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Επιλέγουμε όμως να παρουσιάσουμε μια ξεχωριστή του γωνιά. Ο λόγος για την αγαπημένη και πολυδιαβασμένη στήλη του Οδηγητή «Πάμε Γυμνάσιο…», όπου θα είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για μαθητές Γυμνασίου. Εκεί θα μπορούν να βρουν απαντήσεις για το νέο τους ξεκίνημα στο Γυμνάσιο, να συζητήσουν για κάθε πλευρά μιας νέας καθημερινότητας και όσοι φέτος αφή- νουν πίσω τους το Δημοτικό. Θα μπορούν να συμμετάσχουν ή να φτιάξουν ομάδες και να πάρουν μέρος, σε γρίφους, διαγωνισμούς και παιχνίδια που θα στηθούν στους «σταθμούς» της «Ειρήνης», της «Γνώσης» και της «συλλογικότητας» που θα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα στον χώρο. Προφανώς, οι παλιοί η καινούριοι φίλοι της στήλης του «Οδηγητή» που θα την επισκεφτούν θα απολαύσουν και το πλούσιο πρόγραμμα συνολικά του Μαθητικού Στεκιού, τις φοβερές συναυλίες της Μαθητικής Σκηνής έχοντας και την καλύτερη θέα…

Στέκι κατά των Ναρκωτικών

Όπως κάθε χρόνο, στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα υπάρχει το Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, που το επιμελείται η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε νέα και νέο να κατακτήσει τη ζωή που τον «γεμίζει» λέγοντας ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Στο Στέκι και φέτος θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες «στεγνών» θεραπευτικών προ- γραμμάτων, κέντρων, συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ αλλά και το ΕΣΥΝ, προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δράσεις τους. Και φυσικά, το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» στη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ.

xoros-athlhtismoy-28

Διεθνούπολη: Σημείο συνάντησης νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο και έκφρασης της κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» θα λειτουργήσει η Διεθνούπολη, που αποτελεί πλέον ετήσιο «σταθμό» για δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής για τρεις μέρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, να οργανώσουν την κοινή τους πάλη. Ήδη, τη συμμετοχή τους έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 30 Οργανώσεις Νεολαίας και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η λίστα συμμετοχών, όπως επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων – συζητήσεων.

Φέτος, η Διεθνούπολη θα αποτελέσει σημείο έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού και κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις άλλες πολεμικές εστίες που συνεχίζουν να μαίνονται, όπως και απέναντι στους κινδύνους γενίκευσης των συγκρούσεων και της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους νέους κομμουνιστές από όλο τον κόσμο, να ενημερωθούν πιο άμεσα για τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, όπως επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους.

Πλούσια στοιχεία νεανικής δημιουργίας και πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου στο Στέκι Πολιτισμού

Με επίκεντρο τον γνωστό πια χώρο του, το ανοιχτό θεατράκι στο πάρκο Τρίτση, και «σύνδεση» με την νέα, 5η Σκηνή, που είναι αφιερωμένη στη νεανική δημιουργία, το Στέκι Πολιτισμού έχει αναβαθμιστεί αισθητά. Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στο χώρο θα εκτίθενται έργα που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την ομαδική εικαστική έκθεση που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει η ΚΝΕ, με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειες τους, όπου ήδη δεκάδες είναι όσοι έχουν στείλει τις δημιουργίες τους. Στην σκηνή Νέας Δημιουργίας θα παρουσιαστούν πολιτιστικές παραγωγές του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας του ΚΣ της ΚΝΕ και όλων των υπόλοιπων Στεκιών της ΚΝΕ που λειτουργούν στην Αττική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από όλο τον κόσμο, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώματα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας, στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά», συναυλία από το «Alekos Vretos Mediterranean Trio», μικρασιατικό γλέντι με τις «Smyrna» και τη συμμετοχή της Ερωφίλης, ενώ την τελευταία μέρα λειτουργίας της σκηνής θα γίνουν παρουσιάσεις δίσκων νέων δημιουργών.

Με πολλά σημεία αναφοράς το Φοιτητικό Στέκι

Στον πολύ όμορφο χώρο, που για πρώτη φορά στήθηκε πέρυσι, θα βρίσκεται και φέτος το Φοιτητικό Στέκι. Η Φοιτητική Επιτροπή με τις οργανώσεις της Σπουδάζουσας θα φροντίσουν για τον στολισμό του με τις διεκδικήσεις των φοιτητών, για τη διαμόρφωση χώρων που θα μπορούν να γίνονται συζητήσεις αλλά και ο οποιοσδήποτε να μπορεί να απολαύσει το πρόγραμμα της Νεανικής Σκηνής. Πέρα από την σημαντική πρωτοβουλία να οργανωθεί παρουσίαση ερευνητικού έργου, διατριβών αλλά και άλλων θεμάτων με επίκαιρο επιστημονικό ενδιαφέρον από νέους ερευνητές και διδάκτορες θα προετοιμαστεί και χώρος υποδοχής για πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες.

Όπως κάθε χρόνο, στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει το Στέκι των νέων εργαζομένων αλλά και ξεχωριστός χώρος για τους νέους στρατευμένους. Επίσης, κάθε μέρα και ένα ξεχωριστό «μικρό φεστιβάλ» θα διεξάγεται στους χώρους του Παιδότοπου αλλά και του «Κόκκινου Αερόστατου».