Συνέντευξη του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στην "Εφημερίδα των Συντακτών":Η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση υπέρ των πολλών, η πρόταση του ΚΚΕ

Σάβ, Σεπ 17, 2022
Thumb_Politiki_Ampatielos_Efsyn

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στη ΔΕΘ: η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι στα πανεπιστήμια. «Άβατα δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει». Ποιοι «φαντασιώνονται» επεισόδια βίας; Και ποια η θέση σας στα παραπάνω πρωτοφανή; 

Προς το παρόν η μόνη που φαίνεται να έχει φαντασιώσεις είναι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, γιατί η πραγματικότητα είναι πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει καταφέρει να πατήσει το πόδι της ούτε στο ΕΚΠΑ ούτε στο ΕΜΠ, ενώ στο ΑΠΘ όπως μπήκε, έτσι βγήκε.  

Αυτό το έχουν επιβάλει με την αποφασιστική τους στάση οι ίδιοι οι φοιτητές, μέσα από τους Συλλόγους τους, που στο σύνολό τους διαφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο και ζητούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για αυτό να δοθούν για τις πιεστικές τους ανάγκες σε στέγαση, σίτιση, καθηγητές, βιβλία. Φυσικά η ΚΝΕ, ως πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια, είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Από εκεί και πέρα, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιες «εμμονές», αλλά με τη συνειδητή επιλογή της να χτυπήσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, το δικαίωμά τους να συζητούν, να οργανώνονται και να δρουν απέναντι στα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που αυτά γίνονται όλο και πιο πιεστικά. Δε θα τα καταφέρει, όμως, και θα φροντίσουμε εμείς και όλοι οι φοιτητές γι’ αυτό. 

 

Υπάρχει και το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης (εστία ή ιδιωτική ενοικίαση), καθώς και της ακρίβειας. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ανάλγητη. Νιώθετε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για την αλλαγή (έστω σε κυβερνητικό επίπεδο); 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη φοιτητική στέγη και γενικότερα για το στεγαστικό πρόβλημα των νέων, αλλά και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μοιάζουν να έχουν βγει από τα ίδια εγχειρίδια, όχι απλά δεν το λύνουν, αλλά, αντίθετα, οξύνουν τις ίδιες τις αιτίες που το δημιούργησαν. Δηλαδή το γεγονός ότι η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα πάνω στα οποία κερδοσκοπούν κατασκευαστικοί όμιλοι, επενδυτές του «real estate», μεσίτες και λοιπά κοράκια. Αυτοί και οι επενδυτές της «πράσινης ανάπτυξης» είναι που θα «τσεπώσουν» τα «πακέτα» και θα επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ οι νέοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια και κάποιοι θα βρεθούν και χρεωμένοι στις τράπεζες. 

Βλέπετε, είναι και η στέγαση ένα από τα μεγάλα προβλήματα της νεολαίας, που, όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά έχουν οξυνθεί με όποια κυβέρνηση κι αν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πείρα, που ισχύει πάνω-κάτω για όλα τα μεγάλα ζητήματα, έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους και νέες να μην έχουν σήμερα ιδιαίτερες, έως και μηδενικές προσδοκίες από μια ακόμα κυβερνητική εναλλαγή.  

Κι αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι καταρχήν πολύ θετικό, αρκεί να συνδυαστεί με την απόφαση για συμμετοχή στον αγώνα, για συμπόρευση με το ΚΚΕ για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε σήμερα ανάγκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και έχουμε ήδη θετικά παραδείγματα που μπορούν το επόμενο διάστημα να εκφραστούν πανελλαδικά. 

 

Τέλος, το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ έχει σύνθημα «Η νέα γενιά "για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό"». Πέρα από τις όποιες ρηξικέλευθες διεκδικήσεις, πιστεύετε πως για να έρθει αν όχι "το ωραίο, το μεγάλο", έστω κάτι καλύτερο από τώρα, το ΚΚΕ θα μπορούσε να συμπορευτεί σε μία προοδευτική διακυβέρνηση με μία προγραμματική συμφωνία; 

Τα λόγια αυτά που έχουμε επιλέξει για το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο έχει ήδη σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στο «ταξίδι» του σε όλη την Ελλάδα, ανήκουν στον ήρωα του ΚΚΕ, Νίκο Μπελογιάννη, που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος πριν από 70 χρόνια, ακριβώς γιατί πάλεψε και καθοδήγησε τον αγώνα χιλιάδων «για το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό», για μια κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τον σοσιαλισμό.  

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μειώσουμε σήμερα αυτά τα λόγια, για να τα φέρουμε στα μέτρα κάποιου δήθεν «εφικτού», όπως, για παράδειγμα, ο χιλιοδοκιμασμένος στόχος της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έτσι παρουσιαζόταν και η τότε κυβέρνηση Πλαστήρα που τον έστειλε στο απόσπασμα… 

Για τη μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση υπέρ των πολλών, αυτή που προτείνει το ΚΚΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, νέους και μεγαλύτερους, που θα επισκεφθούν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ από τις 22 ως τις 24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον και φυσικά να περάσουμε όμορφα όλοι μαζί με το πλούσιο πρόγραμμά του που φέτος σπάει ρεκόρ με τη συμμετοχή 350 καλλιτεχνών.