Η ιστορία είναι συναρπαστική! Ας την ανακαλύψουμε!

Τρί, Οκτ 4, 2022
Thumb_1101_h_istoria_einai_sunarmastikh

1922... 100 χρόνια πριν, το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας σφραγίζεται με μια ανείπωτη Καταστροφή: Χιλιάδες τρέχουν στη θάλασσα για να σωθούν. Ακόμα περισσότεροι γίνονται πρόσφυγες.

2022... Ένα ακόμη καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Και μαζί με ευχάριστες στιγμές στη θάλασσα, στο χωριό και στις παρέες μας, είδαμε δυστυχώς, ακόμα μια φορά, πρόσφυγες από χώρες που έχουν τσακιστεί από πολέμους και συ­γκρούσεις στα εδάφη τους να προσπαθούν να ξεφύγουν, να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις διάφορες χώρες που είναι, υποτίθεται, «σύμμαχοι» και φίλοι, να πνίγονται στη θάλασσα.

Γιατί πάλι; Γιατί συνέχεια συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα; Γεννιέται σε πολλούς από εμάς το ερώτημα: «Είναι μήπως ο πόλεμος και η προσφυγιά κάποιο φυσικό φαινόμενο; Απλά συμβαίνουν;» Ένα τεράστιο κουβάρι εξελίξε­ων, δηλώσεων, εικόνων κατακλύζει καθημερινά τις οθόνες, τις συζητήσεις, τα σπίτια μας. Και πού ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πώς θα καταλάβουμε γιατί υπάρχει τόση αδικία;

Στις 18 Απρίλη 1921 και ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν σε εξέλιξη, στη Θεσσαλονίκη οπλίτες που προορίζονταν για τη Μικρά Ασία αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα πλοία και ενώθηκαν με τους εργάτες, που, παρά την απαγόρευση των αστυνομικών Αρχών, οργάνωσαν σε συνοικίες της πόλης συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά με αντιπο­λεμικά συνθήματα. (Σκίτσο του Θανάση Καραμπάλιου από την έκδοση).

Η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «1922- 2022, Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζω­μού» για ηλικίες 10+ είναι ο καλύτερος οδηγός για να ξεκινήσουμε να βάζουμε τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Έχουμε ακούσει πολλά για την Μικρασιατική Κατα­στροφή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Από τα σχολικά βιβλία μέχρι τις γεύσεις που περνάνε απ’ το τραπέζι μας. Από Πολιτιστικούς Συλλόγους, ποντιακά τραγούδια μέχρι τις ιστορίες της οικογένειάς μας, είναι γεγονότα που σε κάποιους μας ακούγονται γνώριμα. Ίσως κάποιοι έχουμε γιαγιάδες και παππούδες από την Μικρασία ή συμμαθητές και φίλους με τέτοια καταγω­γή.

Το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε δεν είναι ακόμα ένα βιβλίο ιστορίας που ίσως κάποιοι από εμάς και μόνο στη σκέψη βαρεθούμε! Γιατί δεν έχει απλά ημερομηνίες και γεγονότα. Βλέπουμε στις σελίδες του, και μάλιστα μέσα και από πρωτότυπα σκίτσα, όχι μόνο «ένα ιστορικό γεγονός», αλλά το τι γινόταν εκείνη την περίοδο σε ολόκληρο τον κόσμο και οδήγησε σε αυτή τη φοβερή τραγωδία. Μαθαίνουμε όχι απλά το «τι» αλλά το «γιατί». Από το πώς λειτουργούσαν εκείνα τα χρόνια οι μηχανές και τα μηχανήματα, μέχρι το σε ποιον ανήκαν και άρα έκανε κουμάντο. Ποιοι είχαν συμφέρον από έναν ακόμη πόλεμο, μια πολεμική εκ­στρατεία. Αλλά και πώς ζούσαν ο λαοί εκείνη την περί­οδο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και γιατί σίγουρα οι λαοί δεν είχαν να κερδίσουν τίποτα από έναν ακόμη πόλεμο.

Μπορεί στις σελίδες της έκδοσης να βρούμε αποσπά­σματα και από κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο που έχουμε διαβάσει ή έχουμε διδαχτεί στο σχολείο, να ξαναβρού­με κάποια γνώριμα ονόματα της εποχής, που συνεχώς τα «πετυχαίνουμε» στη σχολική νεότερη ιστορία, όπως του Βενιζέλου, του Γούναρη, του Κεμάλ, ή ακόμα και να... καταλάβουμε επιτέλους τι ήταν στα αλήθεια η «Μεγάλη Ιδέα», ποιες είναι οι «Δυνάμεις της Αντάντ», πού πέφτει η Σμύρνη στο χάρτη, για ποιο λόγο ακούμε μέχρι σήμερα για τις συνθήκες της Λωζάνης και των Σεβρών...

Αλλά, ακόμα πιο συναρπαστική είναι η ανακάλυψη της συνέχειας που μοιάζει δυστυχώς τόσο ίδια με σημε­ρινά, γνώριμα γεγονότα... Το δράμα των προσφύγων, η προσπάθειά τους να ξεκινήσουν από την αρχή σε μια νέα χώρα, κόντρα σε αμέτρητα εμπόδια... Αλλά και άλλα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που καλλιερ­γούνταν τότε σκόπιμα για τους πρόσφυγες ή τα «μισά» μεροκάματα που τους έδιναν οι εργοδότες γιατί τους πετύχαιναν σε ώρα ανάγκης και το εκμεταλλεύονταν. Και το πιο σημαντικό; Τη δύναμη του ανθρώπου να γράψει τελικά τις δικές του σελίδες ιστορίας.

Εμείς, ως νέοι κομμουνιστές, δεν αγνοούμε τι γίνεται γύρω μας. Ψάχνουμε σε βάθος γιατί συμβαίνει κάτι. Προσπαθούμε να το κατανοήσουμε και να το ερμηνεύ­σουμε στο σύνολο του. Όλες αυτές οι γνώσεις είναι που μας κάνουν αποδεικτικούς στους συμμαθητές, τους φί­λους, τους καθηγητές μας για την αιτία που έκανε και κάνει αυτό τον κόσμο άδικο. Γιατί αν ανακαλύψουμε την αιτία, είναι πιο εύκολο να βρούμε και τη λύση για να τον αλλάξουμε!

Ας είναι λοιπόν η μελέτη αυτού του βιβλίου μια αρχή, ένα εργαλείο για το πώς παρατηρούμε και ερμηνεύου­με τον κόσμο. Γιατί εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ψάχνουμε, συ­ζητάμε, μαθαίνουμε για να μπορούμε να σχεδιάσουμε τον δίκαιο κόσμο που ονειρευόμαστε και παλεύουμε κάθε μέρα για να τον κατακτήσουμε! Μια κοινωνία δίχως αδικία, πολέμους, προσφυγιά, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό!