Με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ :Η «γη της ελευθερίας», οι κυβερνήσεις της «προόδου»  και άλλα παραμύθια…

Πέμ, Ιουλ 28, 2022
Thumbnail_Nees_Gynaikes_gh_ths_eleutherias

Tη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση εκατοντάδων γυναικών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η απαράδεκτη και σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, το Δικαστήριο ακύρωσε την ισχύουσα από το 1973 απόφαση στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», με βάση την οποία είχε κριθεί ως αντισυνταγματική η αδικαιολόγητα περιοριστική κρατική ρύθμιση των αμβλώσεων, με το σκεπτικό ότι αυτή παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην ιδιωτική ζωή.

Από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε η ΟΓΕ στην αμερικανική Πρεσβεία για την απαράδεκτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε η ΟΓΕ στην αμερικανική Πρεσβεία για την απαράδεκτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η σκληρή πραγματικότητα για εκατοντάδες γυναίκες στις ΗΠΑ

Αυτή η αρνητική εξέλιξη και κατάφορη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών του λαού στις ΗΠΑ, έρχεται να προστεθεί στα τεράστια εμπόδια που ήδη συναντούν οι εργαζόμενες, άνεργες, ανασφάλιστες, μετανάστριες γυναίκες στις ΗΠΑ στην πρόσβαση και την κάλυψη των αναγκών τους για την αναπαραγωγική τους υγεία, στα πλαίσια του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας.

Οι αμβλώσεις εξάλλου γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, με τεράστιο κόστος. Εκατομμύρια γυναίκες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να παρακάμψουν το νέο νόμο, θα αναγκάζονται να πάνε σε άλλη Πολιτεία για να κάνουν έκτρωση ή να καταφύγουν σε πρακτικές που εκθέτουν την υγεία, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή σε μεγάλους κινδύνους.

Ήδη, πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η πλειοψηφία των γυναικών κατέφευγε για οικονομικούς λόγους στο χάπι της άμβλωσης, που επίσης κοστίζει εκατοντάδες δολάρια, και όχι σε χειρουργική κλινική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ινστιτούτου Guttmacher, το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001.

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές στις πλάτες των δικαιωμάτων των γυναικών

Γύρω από την εξέλιξη αυτή ξεδιπλώνεται ήδη ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που αναδεικνύει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τις ενδοαστικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται στις ΗΠΑ, τη διαπάλη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που οξύνεται και μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη. Τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν μέρος της προεκλογικής ατζέντας, με βάση την οποία στήνονται κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης» με σκοπό τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων, ειδικά των νέων, στα πλαίσια του συστήματος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξιοποίησε την απόφαση για να πλασαριστεί ως «προοδευτικός», επισημαίνοντας ότι τρεις δικαστές που ψήφισαν υπέρ (διαμορφώνοντας την τελική πλειοψηφία 6-3 υπέρ της απαράδεκτης απόφασης) είχαν τοποθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελειώσει» είπε στο μήνυμά του.

Φυσικά, παρουσίασε ως «σωτήρια λύση» για τις γυναίκες την ενίσχυση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβρη, λέγοντας ότι μετά από δεκαετίες που έχουν κυβερνήσει οι Δημοκρατικοί και δεν το έχουν κάνει, φέτος -αν έχουν την πλειοψηφία- το Κογκρέσο «θα επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο»...

Η αλήθεια πίσω από τα προσχήματα

Πίσω από τους ψευτοδιαγωνισμούς «προοδευτικότητας», αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη έχει τη σφραγίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση.

Το αποτέλεσμα είναι να διατηρούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις διαφορετικές Πολιτείες, οι διαφορές αυτές να μεγαλώνουν, αλλά και να παραμένουν οι αμβλώσεις ανοιχτό πεδίο για παρεμβάσεις του Δικαστηρίου.

Επιπλέον, στο οπλοστάσιο των πολέμιων της άμβλωσης υπάρχει εδώ και χρόνια η λεγόμενη «τροπολογία Χάιντ», που επίσης δεν παραμερίστηκε από καμία κυβέρνηση. Πρόκειται για μια νομοθετική διάταξη που απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση εκτρώσεων, εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας ή βιασμού, αναγκάζοντας γυναίκες από τις φτωχότερες εργατικές-λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές για την υγεία τους.

Τελικά, ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποίηση καταγράφεται ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στη στάση τους για το ζήτημα των αμβλώσεων, κοινός τους παρονομαστής παραμένει η πολιτική που λογαριάζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ως «κόστος» για το κράτος και πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών κολοσσών στον τομέα της Υγείας. Συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική τους, με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που υπερασπίζονται, που σπέρνει πολέμους, προσφυγιά, που σμπαραλιάζει τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα «πρωτοπαλίκαρα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...

...η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα τα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που πανηγύριζαν για τη νίκη Μπάιντεν έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης στις ΗΠΑ. Καμία δήλωση όμως δεν μπορεί να ξεπλύνει τις «αμαρτίες» τους για τη διαχρονική πολιτική που ακολουθούν, στα χνάρια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών με τη λογική του «κόστους-οφέλους». Εξάλλου ούτε στη χώρα μας οι αμβλώσεις, αν και νόμιμες, δεν είναι δωρεάν. Όλοι τους έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο να στερείται η γυναίκα την ατομική απόφαση και επιλογή να προχωρήσει σε άμβλωση, στηριγμένη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, σεξουαλικής αγωγής, οικογενειακού προγραμματισμού.

Το πραγματικά προοδευτικό απέναντι στον σκοταδισμό

Πρόοδος σήμερα είναι η διεκδίκηση για την ολόπλευρη προστασία της υγείας των γυναικών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία, από το σχολείο ακόμα. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, με βάση και τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, ώστε η κάθε νέα να μπορεί να είναι ελεύθερη να αποφασίζει αν θα διακόψει ή όχι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με δωρεάν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, σεξουαλική αγωγή στα πλαίσια της πρόληψης.

Κάθε νέα σήμερα πρέπει να είναι ελεύθερη να διεκδικεί το σεβασμό του συντρόφου της στη συναίνεση της σεξουαλικής πράξης. Να απολαμβάνει την αναγκαία επιστημονική, κοινωνική στήριξη ώστε να γνωρίζει τις συνέπειες για οποιαδήποτε ατομική επιλογή. Για να δυναμώνει και όχι να κρύβεται κάτω από το χαλί, η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών για επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία των νέων γυναικών στα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές.

Γι αυτό και αντιπαλεύουμε χυδαίες και ανορθολογικές θέσεις, όπως το λεγόμενο δικαίωμα της «αυτοδιάθεσης» στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στην εμπορευματοποίηση του σώματος (πορνεία) κλπ.

Ποιος τελικά καθορίζει την «παλέτα» των επιλογών μας;

Είναι οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί, τα εμπόδια που συναντάμε στο να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, την εργασία, την κοινωνική ζωή, την υγεία. Είναι οι απαράδεκτες κοινωνικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, που αναπαράγονται από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τα ΜΜΕ, τα ΜΚΔ, το θρησκευτικό δόγμα, πλασάροντας παλιά και «νέα» αντιδραστικά στερεότυπα.

Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουν οι νέες γυναίκες, οι νέοι άνθρωποι, μπορεί να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, της καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχει φτάσει σε τέτοια σήψη θέτοντας υπό αμφισβήτηση κατεκτημένα δικαιώματα. Να στραφεί απέναντι στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που το υπηρετούν και προσπαθούν να τους πείσουν ότι η λύση για τα αδιέξοδα και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι να αλλάξει ο διαχειριστής της βαρβαρότητας. 

Η πραγματική πρόοδος και λύση βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης απέναντι στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση, στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, που βάζει τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία.

Με την αποφασιστική θέληση, στάση και δράση του καθενός και της καθεμιάς μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να σπάσει τελικά ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της ανισοτιμίας των γυναικών, σε αγωνιστική συμπόρευση με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Κράτησέ το…

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, σχεδόν το 50% των γυναικών που υποβάλλονται σε άμβλωση στις ΗΠΑ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τις μαύρες και τις ισπανόφωνες γυναίκες να αποτελούν το 29% και 24% αντίστοιχα την ώρα που το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 12% και 19% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, μετά την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, πολλοί κυβερνήτες Δημοκρατικοί σπεύδουν να παρουσιάσουν τις πολιτείες τους ως «καταφύγια» για τις αμβλώσεις, ετοιμάζοντας και τις αντίστοιχες μπίζνες... Μόλις στην Καλιφόρνια αναμένεται αύξηση των επεμβάσεων κατά 3.000%!