Η εμβέλεια της επιτυχίας του Φεστιβάλ, οδηγός για να τεθεί και να υλοποιηθεί το σχέδιό μας…

Σάβ, Οκτ 9, 2021
Thumb_Festival_Arthro_Iasonas

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την πολύ μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Προηγήθηκε μεγάλη και κοπιαστική δουλειά όλων των οργανώσεων της ΚΝΕ με τη συμμετοχή και συμβολή πολλών φίλων της Οργάνωσης σε εκατοντάδες χώρους μόρφωσης, δουλειάς και γειτονιές, ώστε το σύνθημά του –που τόσο ενόχλησε- να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού για χιλιάδες νέους και νέες, να φτάσει με τον «Οδηγητή» από χέρι σε χέρι, να διαδοθεί από στόμα σε στόμα

Το ότι καταφέρνουμε να συνδυάζουμε τις καθοδηγητικές απαιτήσεις της προετοιμασίας για το Φεστιβάλ -με την έκταση και το μέγεθος που αυτό έχει και μάλιστα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της πανδημίας- με την αναβάθμιση της εσωοργανωτικής συζήτησης ως όρο για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου πολιτικών παρεμβάσεων στην Αττική και όλη την Ελλάδα που είχαν επιτυχία, μπορεί να μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Μας δείχνει ότι παρά τις αδυναμίες που έχουμε, παρά τα εμπόδια που συναντάμε στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών και στην ίδια τη δράση μας, μπορούμε να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε όταν συζητάμε καλά τα κομμουνιστικά κριτήρια επιτυχίας του σχεδίου που βάζουμε, όταν ο καταμερισμός καθηκόντων και το χρονοδιάγραμμά τους είναι σαφές, όταν αξιοποιούνται περισσότεροι φίλοι της ΚΝΕ στη δράση δίπλα σε κάθε ΟΒ και κυρίως, όταν αυτά, στηρίζονται στην ενίσχυση της ιδεολογικής συζήτησης και αντιπαράθεσης καταρχάς «μέσα» στην Οργάνωση, προσπαθώντας να βάλουμε στη ζωή τις κατευθύνσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματός μας.

Η μεγάλη επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ, πλάι στις συνολικότερες εκτιμήσεις μας του τελευταίου διαστήματος, δείχνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι άνθρωποι ξεπερνώντας προκαταλήψεις, αψηφώντας την προπαγάνδα του συστήματος και τον αντικομμουνισμό, παρά τα αναπάντητα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες τους, προσεγγίζουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για «την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας», προσβλέπουν στους κομμουνιστές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την οργάνωση του αγώνα σήμερα, εδώ και τώρα.

…κόντρα στην προσπάθεια του συστήματος να ενσωματώσει με «μαστίγιο και καρότο»

Αυτό το γεγονός, ως στοιχείο δυναμικό, το μετράει και η άρχουσα τάξη και το κράτος της. Ξέρουμε ότι θα αξιοποιήσει όλους τους τρόπους για να την ανακόψει, για να εμποδίσει τη συνάντηση τμημάτων της νεολαίας των εργατικών λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ. Έχουν πείρα αιώνων στην ενσωμάτωση, την τρομοκράτηση, στις αυταπάτες και τα ψευτοδιλήμματα, στην αξιοποίηση όλου του «φάσματος» των πολιτικών δυνάμεων και ομάδων ενάντια στη δική μας προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Με αυτό το σχέδιο τώρα μπορεί και πρέπει να συγκρουστεί πιο αποφασιστικά το δικό μας σχέδιο και είναι αλήθεια πως υπάρχουν προϋποθέσεις να διευρυνθεί αισθητά ο πολιτικός περίγυρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στη νέα γενιά.

Από όλα, προβάλλει ο χαρακτήρας του κράτους της αστικής τάξης, που ως μηχανισμός επιβολής της βίας της κυρίαρχης μειοψηφίας στην εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία, λειτουργεί απαρέγκλιτα για τη διασφάλιση των γενικών συμφερόντων τους, που προϋποθέτουν την επιδείνωση της ζωής του λαού σε όλους τους τομείς.

Αυτό επιβεβαιώνεται με την συνδυασμένη επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με τα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή στα

επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών δολοφόνων για τα οποία χρυσοπληρώνουμε δισεκατομμύρια χωρίς να σχετίζονται στην πραγματικότητα με την άμυνα της χώρας. Με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στη γραμμή της ατομικής ευθύνης ενώ σχεδιάζουν την επιδείνωση της κατάστασης με το «νέο ΕΣΥ». Με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας όπως τραγικά αναδείχθηκαν με τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Με την προώθηση της προπαγάνδας περί «δύο άκρων» που επιχειρεί την ανιστόρητη και χυδαία εξίσωση των εθνικιστικών παρακρατικών ομάδων με τους μαζικούς φορείς του οργανωμένου κινήματος που παλεύουν ενάντια στο φασισμό και ρατσισμό, με την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής που επιτίθενται και τρομοκρατούν όποιον διεκδικεί τα αυτονόητα.

Το διακύβευμα είναι αν βελτιωνόμαστε συλλογικά και ατομικά ώστε από όλες τις εξελίξεις, τη γραμμή της κυβέρνησης και τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, να τεκμηριώνουμε ότι μοναδική διέξοδος για όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και ότι σήμερα, εδώ και τώρα, μοναδική επιλογή προς το δικό μας συμφέρον είναι η συμπόρευση με τους κομμουνιστές, η αγωνιστική συμμετοχή στους μαζικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους, ώστε να δυναμώνει η πάλη, οι νίκες και κατακτήσεις που αποσπάμε, κόντρα στην παθητικότητα, την αναμονή, τις ψεύτικες ελπίδες ότι δήθεν μία καπιταλιστική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ αντί για τη ΝΔ, θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική παρότι όλοι ομολογούν κυνικά ότι «το κράτος έχει συνέχεια», παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε σκληρή αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα μέτωπα συγκυβερνώντας μάλιστα με ακροδεξιούς.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την υλοποίηση των στόχων της ΚΝΕ!

Η οργάνωσή μας βγαίνει ενισχυμένη από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος που κορυφώθηκαν στο Φεστιβάλ. Η ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων μεγαλώνει. Οι προσπάθειές μας ως τώρα έχουν θετικό πρόσημο. Οι προϋποθέσεις για ένα στέρεο βήμα της ΚΝΕ μπροστά, υπάρχουν, μαζί με τα εμπόδια και τις αντικειμενικές δυσκολίες που –σωστά- δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Κρινόμαστε και θα κριθούμε με τα δικά μας επαναστατικά κριτήρια μέσα σε σύνθετες εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, υπό το βάρος του αρνητικού συσχετισμού. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τα καταφέρουμε. Στην άμιλλα στρατολογίας των οργανώσεών μας ως το τέλος του 2021, θα αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών.

Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής