Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Άρτα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά:Η εξάρτηση εδραιώνεται ως ατομική υπόθεση, τα κοινωνικά αίτια αποσιωπούνται

Πέμ, Αυγ 5, 2021
Thumb_Narkotika_Ekdilosi_Arta

Με πρωτοβουλία της Τομεακής Οργάνωσης Αρτας της ΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Μη ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου. Πάλεψε για τη ζωή που έχεις ανάγκη».

Ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση «γιατί εκτιμάμε ότι κλιμακώνονται αρνητικές εξελίξεις με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των εξαρτήσεων και έχει στέρεα πατήματα ώστε με συναίνεση να κλιμακωθούν ακόμα παραπέρα η ανοχή και ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά (...)

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο και ως έκφραση του κυβερνητικού αυταρχισμού ήρθε και η παρέμβαση της κυβέρνησης για διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΕΘΕΑ με την ΠΝΠ το 2019 ή η αλλοίωση του ίδιου του θεραπευτικού χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με το νέο Οργανισμό λειτουργίας του που πρότεινε πριν από ένα μήνα το διορισμένο ΔΣ του. Γι' αυτό κι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ, ως Κόμμα σταθήκαμε αντίθετοι. Σταθήκαμε αντίθετοι γιατί θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της φιλοσοφίας αυτού που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή στη φιλοσοφία της "στεγνής" θεραπείας, θέτοντας στο στόχαστρο το σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων».

Σχετικά με την πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε:

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η πολιτική που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έχει κοινό παρονομαστή:

  • Τη διαχείριση του προβλήματος
  • Την αποστέωσή του από κάθε κοινωνική αιτία
  • Την ιατρικοποίησή του
  • Την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων που δεν απαντάνε ούτε στις αιτίες του φαινομένου αλλά ούτε στις ανάγκες των ίδιων των χρηστών και τελικά ούτε στη διαχείριση της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση.

Η κερδοφορία είναι αυτή που τελικά καθορίζει τις στρατιές εξαρτημένων

Η πολιτική της ΕΕ για την τοξικοεξάρτηση μέσα από τα 9 διαφορετικά στρατηγικά σχέδια που έχει αλλάξει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό κυρίως πρόβλημα, γι' αυτό προτάσσει και ως μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να το πάει ένα βήμα παρακάτω, με τα προγράμματα take home της ναλοξόνης, δηλαδή την εκπαίδευση του εξαρτημένου ή της οικογένειάς του να λαμβάνει στο σπίτι μόνος του ουσιαστικά μια ουσία ανταγωνιστή της ηρωίνης ή της κοκαΐνης απλά για να μην πεθαίνει από overdose.

Ετσι, ακόμα και τα προγράμματα αυτά της συντήρησης πλέον γίνονται σιγά σιγά ατομική υπόθεση του κάθε χρήστη και αποσπάται κάθε επαφή με δομές θεραπείας.

Η ίδια η εξάρτηση εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ως ατομική υπόθεση και αποσιωπούνται τόσο τα κοινωνικά αίτια όσο και η ανάγκη της κοινωνικής κινητοποίησης για την επίλυσή του».

Για την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο υπενθύμισε ότι εμφανίζεται την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και με την είσοδο στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. «Από τότε μέχρι σήμερα τα ναρκωτικά είναι σύμφυτο στοιχείο του καπιταλισμού, είναι άλλο ένα εμπόρευμα, που μάλιστα η εμπορία τους είναι η δεύτερη πιο προσοδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο, μετά το εμπόριο όπλων.

Πότε μια ουσία θα είναι νόμιμη και πότε παράνομη, πότε μια ουσία θα βαφτίζεται ναρκωτικό και πότε φάρμακο, στον καπιταλισμό σχετίζεται αποκλειστικά με τα περιθώρια κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κερδοφορία είναι αυτή που τελικά καθορίζει τις στρατιές εξαρτημένων, τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό καίγονται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης».

Χαρακτηριστικά παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που μαρτυρούν πως το εμπόριο των ναρκωτικών δεν επηρεάστηκε από το lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

  • Στις ΗΠΑ έμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα μαγαζιά που πουλάνε κάνναβη.
  • Στην Ολλανδία σε 3 μέρες μέσα πήραν πίσω την απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά που πουλάνε κάνναβη.
  • Το κλείσιμο των συνόρων έφερε ραγδαία αύξηση της πώλησης ναρκωτικών από το διαδίκτυο, με πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ να υπολογίζονται οι πωλήσεις κάνναβης στην ΕΕ τον πρώτο μήνα του lockdown.

«Ως Κόμμα στηρίζουμε την ενίσχυση της "στεγνής" θεραπείας κυρίως γι' αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την ίδια την αλλαγή του ανθρώπου και την πίστη στη δύναμή του μέσα από την κοινωνική δράση. Με αυτήν την αφετηρία στηρίζουμε τόσα χρόνια την ίδια τη φιλοσοφία που πρεσβεύουν το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η μονάδα ΔΙΑΠΛΟΥΣ στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, αλλά και τα "στεγνά" προγράμματα που λειτουργούν στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ (...) Η αντίληψή μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα εδράζεται στο τρίπτυχο Πρωτογενής πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη», τόνισε ο Π. Κατηφές και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν αντιμετωπίζουν φοβικά το ζήτημα των ναρκωτικών αλλά με βάση την επιστημονική μελέτη και τα δεδομένα.

Πάνω από όλα η στάση απέναντι στα ναρκωτικά είναι στάση απέναντι στη ζωή και το μέλλον, στο πού "τοποθετεί" καθένας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εχουμε μέτωπο ενάντια σε ό,τι βάζει σε κίνδυνο το μυαλό και την ψυχή των νέων ανθρώπων, σε ό,τι τους αφήνει χωρίς απαιτήσεις από τη ζωή».

Κάνναβη, ένας ήμερος εχθρός

Μιλώντας για την κάνναβη και χαρακτηρίζοντάς την «έναν ήμερο εχθρό», η Λήδα Μαλάμη, νευροεπιστήμονας, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών, παρουσίασε μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

  • Στις χώρες όπου η μη ιατρική χρήση της κάνναβης νομιμοποιείται, η χρήση της αυξάνεται. Στις ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς η χρήση κάνναβης στις ηλικίες 18 - 25 ετών, ενώ την περίοδο 2009 - 2018 διπλασιάστηκε η καθημερινή χρήση κάνναβης. Παρατηρείται διπλασιασμός των μαθητών που εξαρτώνται από την κάνναβη από 9% το 2009 σε 17% το 2018. (Εκθεση του Γραφείου Ναρκωτικών του ΟΗΕ το 2020).
  • Η κάνναβη το 2019 είναι η πρώτη ουσία σε κατασχέσεις (668 τόνοι), με αύξηση 30% από το προηγούμενο έτος. Η κάνναβη, δηλαδή, είναι η πρώτη ουσία σε διαθεσιμότητα, άρα και σε ζήτηση, που αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω το συμπέρασμα της έκθεσης του ΟΗΕ, ότι δηλαδή η νομιμοποίηση δεν επιφέρει μείωση, αλλά αύξηση της χρήσης (Ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφοριών για τα Ναρκωτικά για την Ευρώπη - EMCDDA).
  • Η ουσία στην οποία έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι μαθητές είναι η κάνναβη με απόκριση 32%, στην Ελλάδα με 28%. Οι χώρες με την ευκολότερη πρόσβαση στην κάνναβη είναι αυτές που έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης (Εκθεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά).

Σχετικά με την προπαγάνδα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης διευκρίνισε: «Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία αφορούν πολύ συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις και δρουν, κυρίως παρηγορητικά ή για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Τα σκευάσματα αυτά, όμως, δεν είναι η κάνναβη στη βασική της μορφή. Τα σκευάσματα περιέχουν απομονωμένα και επεξεργασμένα στοιχεία της κάνναβης, τα οποία αδειοδοτήθηκαν έχοντας περάσει από όλα τα απαραίτητα στάδια ερευνητικής μελέτης, όπου υπόκεινται όλα τα υποψήφια φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αρα δούρειος ίππος στην αθώωση της κάνναβης στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας είναι η μετονομασία της αξιοποίησης μεμονωμένων στοιχείων της στη φαρμακοβιομηχανία, σε "μαγικό φάρμακο της φύσης διά πάσαν νόσον".

Η χρήση κάνναβης, ειδικά σε άτομα που ξεκινούν τη χρήση κατά την εφηβεία, φέρει ως αποτέλεσμα μειωμένη βραχύχρονη μνήμη, μειωμένη απόδοση σε επίπεδο εκτελεστικών λειτουργιών (λήψη αποφάσεων, προγραμματισμός), καθώς και ενδείξεις για ελλείμματα στην ταχύτητα επεξεργασίας. Εκτός των γνωστικών λειτουργιών, η χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία επιφέρει αλλαγές και στην εγκεφαλική δομή».

Μιλώντας για το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται το όριο περιεκτικότητας σε THC των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή, και πλέον ο ΕΟΦ θα μπορεί να εγκρίνει προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα άνω του 0,2% σε THC για εγχώρια ιατρική χρήση, είπε:

«Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο νομοσχέδιο, τα προϊόντα που θα εγκρίνει ο ΕΟΦ και προορίζονται για εξαγωγή "εξάγονται... ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους". Δηλαδή, ο ΕΟΦ θα βαφτίζει "φάρμακο" οτιδήποτε εξάγεται για χάρη των κερδών των επενδυτών (...)

Η παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται το 2025 να φτάσει τα 55,8 δισ., δηλαδή σχεδόν 400% αύξηση σε μια 10ετία (...)

Οπως φαίνεται, η κάνναβη, ως ανερχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα, μπορεί να συνδράμει το μεγάλο κεφάλαιο ώστε το συγκεκριμένο μέρος της αγροτικής παραγωγής να ενσωματώνεται στο εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα τα 35 μεγαλύτερα μονοπώλια κάνναβης έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς αξίας 56,5 δισ. και πάνω από 20.000 εργαζόμενους, ούτε το γεγονός ότι στην παραγωγή και βιομηχανία κάνναβης έχουν μπει για τα καλά κολοσσοί του κλάδου τροφίμων - ποτών, π.χ. "NESTLE", φαρμακευτικά μονοπώλια κ.ά. Καταρρίπτεται λοιπόν πανηγυρικά ο μύθος που προβαλλόταν τα προηγούμενα χρόνια, ότι δήθεν η κάνναβη αποτελεί μία καινοτόμο, προσοδοφόρο καλλιέργεια, διέξοδο για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Στην εκδήλωση ακολούθησε πλούσια συζήτηση και στο τέλος της βραδιάς ανανεώθηκε το ραντεβού για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αρτα, που θα γίνουν στις 3 και 4 Σεπτέμβρη στο Εκθεσιακό Κέντρο του δήμου Αρταίων.