Για το ταξίδι της μικρής Αμάλ...

Δευ, Σεπ 6, 2021
Thumb_Prosfyges_Koukla_Amal

Ο Πειραιάς ήταν ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει πλέον το ταξίδι της στην Ιταλία, για να καταλήξει, αφού διασχίσει όλη την Ευρώπη, στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας. Η γιγαντιαία κούκλα αναπαριστά μια 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία που αναζητά τη χαμένη μητέρα της.

 

Η παρουσία εργατικών συνδικάτων, φορέων και απλού κόσμου το Σάββατο στον Πειραιά, μετέτρεψε την παρουσία της Αμάλ σε μια γιορτή αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και δεν επέτρεψε στα μισάνθρωπα φασιστοειδή ούτε να το σκεφτούν να ξεμυτίσουν.

 

Είχε προηγηθεί η προσπάθειά τους να ματαιώσουν το δρώμενο στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που η αστυνομία διέλυε αντιφασιστική συγκέντρωση στην περιοχή, αλλά και αντίστοιχες αθλιότητες στη Λάρισα και την Καλαμπάκα.

 

Αυτοί που δεν έχουν βγάλει άχνα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν τις προσφυγικές ροές, αυτοί που κάνουν πως δεν έχουν ακούσει ότι η Ελλάδα διατηρούσε στρατεύματα στο Αφγανιστάν για τα οποία ο λαός πλήρωνε 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αυτοί που «χάνουν τη μαγκιά τους» όταν πρόκειται για τις βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετατρέποντας όλη τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων, βγήκαν να πουλήσουν τσαμπουκά σε… μία κούκλα και στον κόσμο, ανάμεσά τους και μικρά παιδάκια, που τη συνόδευε.

 

Για να μην σχολιάσουμε τους διάφορους ψεκασμένους που ξαφνικά πίστεψαν στον κορονοϊό και είδαν κίνδυνο… διασποράς στο συγκεκριμένο δρώμενο.

 

Από πού τροφοδοτούνται, όμως, αυτές οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις; Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να βρούμε την απάντηση. Τις ίδιες μέρες που συνέβεναν τα παραπάνω, στη Βουλή η κυβέρνηση ψήφιζε νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ένταση της καταστολής που φέρνει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της ΕΕ. Με αναφορές σε «παράνομα ή παράτυπα εισερχόμενους», που λίγο απέχουν από τη ρατσιστική ορολογία περί «λαθρομεταναστών» και «εισβολέων», διευκολύνει τις επαναπροωθήσεις τις οποίες βαφτίζει «επιστροφές», προβλέπει κλειστές δομές με εγκαταστάσεις κράτησης στα νησιά, δυσκολεύει τις διαδικασίες διάσωσης, αίτησης και απόδοσης ασύλου κλπ.

 

Την ίδια αντιδραστική πολιτική της ΕΕ υπηρέτησε, βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε το αίσχος της Μόριας, υπέγραψε την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις και κάλεσε τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό. Και σήμερα, όμως, βγάζει λάδι την ΕΕ μιλώντας για «εμμονές της ΝΔ» που «θέλει να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο με την πολιτική της στο προσφυγικό». Αλήθεια, η αγαπημένη τους κυβέρνηση της Ισπανίας τι ακριβώς εμμονές έχει και πέταγε στη θάλασσα πριν λίγο καιρό τους πρόσφυγες από το Μαρόκο; Ας απαντήσει για όλα αυτά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πριν βγάλει αφίσες με το σύνθημα… «πατρίδα μας όλη η Γη» για να καλωσορίσει την Αμάλ.

 

Η μικρή Αμάλ μπήκε στο πλοίο και συνεχίζει το ταξίδι της στην Ευρώπη. Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν, όμως, εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ αναμένονται και νέες προσφυγικές ροές ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

 

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να απαιτήσουν εδώ και τώρα, σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων αστικών κυβερνήσεων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού των προσφύγων και όχι να εγκλωβίζονται στις χώρες της πρώτης υποδοχής, χωρίς απελάσεις, χωρίς υπερδομές - φυλακές, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια.

 

Να προστατευτούν όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη χώρα για χρόνια ολόκληρα, όπως και των οικογενειών τους και των ανήλικων παιδιών, να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τη νόμιμη παραμονή τους.

 

Όσο για τους φασίστες, καλά θα κάνουν να παραμείνουν στις τρύπες τους. Αν δεν έχουν πειστεί ακόμα για αυτό, θα τους βοηθήσει η μαζική συμμετοχή εργαζόμενων και νεολαίας στο συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι.