Συνέντευξη με προέδρους φοιτητικών συλλόγων:Για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ

Πέμ, Μαΐ 4, 2023
Thumb_Foitites_Proedroi_Efee

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, με τις αποφάσεις τους, οργανώνουν την ανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) μετά από 29 χρόνια!

Ο "Οδηγητής" συζήτησε με τους προέδρους κάποιων από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας και συγκεκριμένα τη Χρύσα Λεμπέση (Φιλοσοφική Αθήνας), την Αλκμήνη Αντωνοπούλου (ΣΕΥΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), τον Μιχάλη Φαναρτζή (Πανεπιστήμιο Πειραιά), τη Χριστίνα Σταμούλη (Χημικό ΑΠΘ) και τον Ντίνο Βίτσα (Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας), όλοι εκλεγμένοι με τη Πανσπουδαστική Κ.Σ.

«Οδηγητής»: Γιατί παίρνετε την απόφαση για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ;

Μ. Φαναρτζής: Σήμερα δε χωράει καμία αναβολή στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης με επίκεντρο τους φοιτητικούς συλλόγους. Με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών για το έγκλημα στα Τέμπη αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα πανελλαδικά συγκροτημένο-συντονισμένο κίνημα από τον Έβρο ως την Κρήτη ακόμα πιο αποτελεσματικό, να εκφράζει και να διεκδικεί για τις ανάγκες των φοιτητών. Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ θα είναι μια απόφαση προς το συμφέρον των φοιτητών γιατί έτσι θα δυναμώσει η δική μας πλευρά και η φωνή μας.

Χ. Σταμούλη: Ας σκεφτούμε τι σημαίνει το φοιτητικό κίνημα να μπορεί μέσα από ένα αναγνωρισμένο όργανό του να διαμορφώνει ενιαία πανελλαδικά αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν για παράδειγμα την αξία των πτυχίων μας, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άλλα. Να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά στη συζήτηση για μια σειρά αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα. Να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και αλλοίωσης των θέσεών του. Μόνο έτσι θα χαλάσουν και τα σχέδια των κυβερνήσεων για ένα «βολικό» φοιτητικό κίνημα με ηλεκτρονικές εκλογές, διαβλητές διαδικασίες, υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους.

Ντ. Βίτσας: Η μάχη μας για να ανασυσταθεί η ΕΦΕΕ είναι μάχη για ένα κίνημα πραγματικά στα χέρια των φοιτητών. Αφού, η συγκρότηση και λειτουργία του κινήματος θα εντείνει το ενδιαφέρον για τις συλλογικές διαδικασίες καθώς οι αποφάσεις των συλλόγων θα «μετράνε» πανελλαδικά, θα αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη, θα έχουν παραπάνω σημασία στο να προτείνουν και να εγκρίνουν συλλογικές αποφάσεις, ενισχύοντας το κίνητρο για συμμετοχή.

«Ο»: Συνδέετε την ανασύσταση της ΕΦΕΕ με την ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ, γιατί;

Α. Αντωνοπούλου: Μόνο οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ θέσαμε ανοιχτά στους φοιτητές την ανάγκη για αυτό το βήμα. Η πρωτιά της ΠΚΣ που με την δράση της έχει συμβολή στην προσπάθεια μαζικοποίησης και αντιμετώπισης του εκφυλισμού στους συλλόγους δημιούργησε προσμονή σε χιλιάδες φοιτητές για αυτό το βήμα.

Χ. Λεμπέση: Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ από μόνη της δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε στο φοιτητικό κίνημα. Το ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθεί σε αγωνιστική βάση. Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό ποιος θα είναι ο συσχετισμός που θα διαμορφώσουν οι φοιτητικές εκλογές του Μάη. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών θα καθορίσει τους αντιπροσώπους για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, αυτούς που θα αποφασίσουν «τι αιτήματα και διεκδικήσεις» και «σε ποια κατεύθυνση» και «γραμμή πάλης» θα βρίσκεται πανελλαδικά το φοιτητικό κίνημα.

Α.Α.: Πέρυσι έγινε ένα βήμα, τώρα τολμάμε το άλμα. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μιας μια απαιτητική, αλλά αναγκαία υπόθεση. Έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας ότι μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε!

«Ο»: Οι υπόλοιπες παρατάξεις τι στάση κρατάνε απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία;

Μ.Φ.: Εμπόδια και πάλι εμπόδια… Η ΔΑΠ ακόμα μια φορά πίσω από εύηχες λέξεις καλύπτει τις επιδιώξεις της. Μιλάει για ανάγκη «εκσυγχρονισμού» της ΕΦΕΕ στοχεύοντας τον ρόλο της, στιγματίζοντας ως «αναχρονιστική» την αγωνιστική της ταυτότητα και διεκδικητική δράση. Αντίθετα προτείνει τη συγκρότηση ενός θεσμού με το όνομα «εθνικό φοιτητικό κοινοβούλιο» που, με βάση την περιγραφή της, θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις του υπουργείου Παιδείας και θα ασχολείται μόνο με τα «ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (αλήθεια θα έπαιρνε θέση για το έγκλημα στα Τέμπη;) μετατρέποντάς την από δύναμη των φοιτητών σε εργαλείο της κυβέρνησης για να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της. Φυσικά, στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Το Δίκτυο/Bloco και η ΠΑΣΠ που αν και στέκονται θετικά στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ με τα λόγια και τα έργα τους τη θέλουν «βοηθό» μιας δήθεν «προοδευτικής» κυβέρνησης…

Χ.Λ.: Πραγματικός «εκσυγχρονισμός» για εμάς είναι ένα φοιτητικό κίνημα με ζωντανές συλλογικές διαδικασίες που θα διεκδικεί το σύγχρονο και το αναγκαίο: Ολοκληρωμένες, αναβαθμισμένες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα και αντίκρισμα!

Χ.Στ.: Εμπόδια βάζουν και τα ΕΑΑΚ με την εξωφρενική άποψη ότι η συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των φοιτητικών συλλόγων αποτελεί «γραφειοκρατικοποίηση»! Παράλληλα, χαρακτήρισαν την ανασύσταση της ΕΦΕΕ «ταφόπλακα για το φοιτητικό κίνημα» προσβάλλοντας και την ιστορία της (θυμίζουμε ότι ιδρύθηκε την περίοδο του αντιδικτατορικού κινήματος) διανθίζοντας την τοποθέτησή τους με απόψεις όπως ότι «δεν αναγνωρίζουν τα Δ.Σ. και τους εκλεγμένους» που προέκυψαν από τα ψηφοδέλτια των εκλογών! Γνωρίζαμε ότι στέκονται απέναντι στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, αλλά πάει πολύ να βάζουν εμπόδια στον πανελλαδικό συντονισμό συνδράμοντας στη χρόνια στάση της ΔΑΠ.

Ντ.Β: Η υπόθεση του φοιτητικού κινήματος είναι στο χέρι των χιλιάδων φοιτητών! Το ίδιο και η ανασύσταση της ΕΦΕΕ!