Γ. Βαρουφάκης: Ο "λαγός" των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα...

Σάβ, Απρ 22, 2023
Thumb_Foitites_Baroufakis_Lagos_2023

Κανονικά τίποτα απ’ όσα λέει ο Γ. Βαρουφάκης δε θα έπρεπε να μας προξενεί εντύπωση, αλλά έχει βαλθεί να ξεπερνάει διαρκώς τον εαυτό του. Πρόσφατα διακινήθηκε στα social media τοποθέτησή του σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Πανεπιστημίων, η οποία πραγματικά ξεπερνάει και τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις που εκφράζονται διαχρονικά μέσα από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και αφορούν τα πτυχία των φοιτητών και τα εργασιακά τους δικαιώματα… 

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η τοποθέτησή του ότι «φρίττει (!!!) όταν ακούει φοιτητές και μάλιστα μαρξιστές, ιδίως τους "συντρόφους" της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. (sic!) να μιλάνε και να απαιτούν επαγγελματικά δικαιώματα»!

Kι όμως, αυτή η θέση, που θα μπορούσε να έχει εκφραστεί από κάποιον CEO πολυεθνικής που ψάχνει για νέο, αναλώσιμο, φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και άλλου τέτοιου είδους "αδιανόητες" απαιτήσεις, εκφράστηκε από τον κατά τ’ άλλα …προοδευτικό Βαρουφάκη σε εκδήλωση μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα (!), που οργάνωσε η νεολαία του κόμματός του το 2019.

Αυτή η θέση, που είναι ξεκάθαρη και διαχρονική επιδίωξη των αφεντικών, δεν είναι απλώς επικίνδυνη για όλες τις κατακτήσεις φοιτητών και εργαζομένων, που χωρίς αυτές θα πήγαιναν σαν πρόβατο στη σφαγή μέσα στην αρένα της εργασιακής καπιταλιστικής ζούγκλας, αλλά αποτελεί και βούτυρο στο ψωμί της εκμετάλλευσης, της εργοδοσίας και της ασυδοσίας που επιδεικνύει ειδικά απέναντι σε νέους εργαζόμενους. Παρόμοιες θέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη αντίληψη προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού φαίνεται να κουμπώνει σε βασικές αντιδραστικές κατευθύνσεις που δρομολογούνται χρόνια στα Πανεπιστήμια. Ειδικά με την προσπάθεια των κυβερνήσεων να νομιμοποιήσουν τη δράση των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές και να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο ΑΕ θα έμοιαζε βολικός ένας «λαγός» για να δώσει το τέμπο, πάντα με την προβιά του προοδευτικού... Δεν είναι τυχαίο ότι στον πρόσφατο νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης το ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε υπέρ της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία. Άλλωστε, η συγκεκριμένη τοποθέτηση όχι μόνο δεν απέχει πολύ, αλλά αντιθέτως ενισχύει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα που είναι πάγια στρατηγική της ΕΕ. Αλήθεια, μήπως έχουν γεμίσει μαρξιστές και οι Βρυξέλλες…;   

Η αμφισβήτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών είναι απλώς ένα κομμάτι του αντιεκπαδευτικού παζλ, που σκοπό έχει την κατηγοριοποίηση Πανεπιστημίων και αποφοίτων, την περαιτέρω αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων και την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ τους για μια κακοπληρωμένη κι επισφαλή θέση εργασίας, για την οποία θα πρέπει να περνάνε διαρκώς φίλτρα και πιστοποιήσεις. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε σε ποια πλευρά τάσσεται ο καθένας και ποια πολιτική υπηρετεί.

Είναι προφανές ότι από μόνα τους τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζουν καλές εργασιακές θέσεις και ο αγώνας μας μέσα στις γραμμές της ταξικής πάλης είναι διαρκής, αλλά θα πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Βαρουφάκη ότι ο καπιταλισμός δε δίνει ούτε χαρίζει τίποτα, πόσο δε επαγγελματικά δικαιώματα… Όλα όσα έχουν κατακτήσει οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, ταξικών συγκρούσεων και αιματηρών διεκδικήσεων. Και σίγουρα δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε τίποτα πίσω. Για τις δικές του προθέσεις έχουμε αμφιβολία. 

Το καλό -για την πλειοψηφία των φοιτητών- είναι ότι τουλάχιστον γίνεται φανερό τι επιδιώκει ο καθένας, το κακό για τον κ. Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 και τα ΕΑΑΚ, μετά τον πρόσφατο αρραβώνα τους, είναι ότι έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος τους…

Άλλωστε, η συγκεκριμένη τοποθέτηση μπορεί να ενταχθεί σε μια σειρά άλλες, μαζί με διάφορα πεπραγμένα του πρώην υπουργού Οικονομικών, που δείχνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό του. Έτσι, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πρότασή του για ειδικό σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, μία πιο …light αστυνομία δηλαδή, που οι φοιτητές με τον αγώνα τους απέτρεψαν την είσοδό της στα Πανεπιστήμια, το κάλεσμά του από το βήμα της Βουλής, αμέσως μετά το έγκλημα των Τεμπών, για «ούτε οργή, ούτε διαμαρτυρία», άλλο που στο δρόμο η απάντηση της νεολαίας ήταν συντριπτική και μετά …«το γύρισε το μπιφτέκι», την απόφασή του ως υπουργός Οικονομικών να αρπάξει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΕΙ, την περιβόητη δήλωσή του για το 70% του μνημονίου που είναι "καλό" και μια σειρά άλλα, που, αν είχαμε ένα ευρώ κάθε φορά που τα απαριθμούσαμε, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τον ΟΣΕ 100 φορές, αφού σύμφωνα με δήλωσή του θα τον πούλαγε και με ένα ευρώ… 

Ευτυχώς για το ΜέΡΑ25 -κατά παραδοχή των στελεχών του- είναι πρόθυμοι να μιλήσουν με όλους για να βρεθούν σημεία επαφής για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, ακόμα και με τη ΝΔ… Είμαστε σίγουροι ότι εκεί θα βρουν πρόσφορο έδαφος οι θέσεις και οι τοποθετήσεις τους και ας αφήσουν τους φοιτητές να συνεχίσουν στον δρόμο της διεκδίκησης των σπουδών και της ζωής που έχουν ανάγκη. Η απάντηση των φοιτητών και στην κάλπη θα είναι εκκωφαντική, όπως ήταν και στον δρόμο: Μόνοι τους και ΟΛΟΙ ΜΑΣ!