Συνέντευξη με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»:Φτάνει πια με το «πάμε και όπου βγει». Ώρα να πάμε «αλλιώς».

Τρί, Σεπ 26, 2023
Thumb_Politiki_Synenteuksi_Protouli

“Οδηγητής”: Έχει περάσει λίγος χρόνος από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που αποτυπώθηκε ένας συγκεκριμένος πολιτικός συσχετισμός. Μπορεί να «ρηγματωθεί» αυτός ο συσχετισμός μπροστά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές; Τι χαρακτήρα έχουν;

Γιάννης Πρωτούλης: Το σύντομο διάστημα από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ανέδειξε με ακόμα πιο εμφατικό, πιο τραγικό τρόπο ακριβώς ότι είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί ρήγμα στον συγκεκριμένο πολιτικό συσχετισμό.
Περάσαμε ένα καλοκαίρι με καταστροφικές πυρκαγιές σε δεκάδες περιοχές της χώρας, με κινδύνους από μεγαλύτερης έκτασης ατυχήματα, όπως στην περίπτωση της αποθήκης πυρομαχικών στην Αγχίαλο, με νεκρούς, με περιουσίες να καταστρέφονται, με χιλιάδες ανθρώπους να εισπνέουν καρκινογόνα νέφη. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης, την εγκληματική ανεπάρκεια μέσων, υποδομών, κατάλληλου προσωπικού. 400.000 στρέμματα δάσους της Πάρνηθας χωρίς ούτε έναν δασεργάτη, με μόνο εφτά δασοφύλακες! Την ίδια ώρα δίνονται δισεκατομμύρια για όπλα στον Ζελένσκι, γέμισαν όλη τη χώρα Αμερικανονατοϊκές βάσεις, πληρώνουμε για φρεγάτες, Ραφάλ και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πέφτουν γιατί φτιάχτηκαν πριν 50 χρόνια!
Ταυτόχρονα, είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε και την εξοργιστική επίκληση της «κλιματικής αλλαγής» από την πλευρά της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, με υποκριτικές συγγνώμες και νέες, ψεύτικες υποσχέσεις.
Το κράτος για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ανίκανο να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία του λαού, όμως η ανικανότητα αυτή είναι επιλεκτική. Τι άλλο μπορεί να δείχνει η εικόνα με τα πυροσβεστικά οχήματα να παίρνουν θέση δίπλα σε δυνάμεις καταστολής για να πραγματοποιήσουν έξωση σε σπίτι μονογονεϊκής οικογένειας στα Πατήσια, τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη μεγάλα πύρινα μέτωπα;
Ο λαός θα βρεθεί απροστάτευτος και μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι επί δύο χρόνια δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 15 εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους για το έργο του καθαρισμού! 8.000.000 ευρώ κοστίζει η εργολαβία για τον καθαρισμό των ρεμάτων στη Δυτική Αττική, και 7.000.000 για την Ανατολική, οι εργολαβικές εταιρείες τσακώνονται ποια θα πάρει την δουλειά και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαστε στο έλεος των εργολάβων, γιατί η Περιφέρεια δεν έχει ούτε ένα μηχάνημα, ούτε έναν χειριστή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικόποίησης και εμπορευματοποιησης των υπηρεσιών.
Κυβερνήσεις, περιφερειακές αρχές και δημοτικές αρχές –με λαμπρή εξαίρεση τον Δήμο της Πάτρας- δεν δίνουν δεκάρα για τους όρους που ζει, που δουλεύει ο λαός, για τις συνθήκες που τον αφήνουν εκτεθειμένο μπροστά σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Η πολιτική των κυβερνήσεων, σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων εξειδικεύεται σε τοπικό επίπεδο.
Στον αντίποδα της κυβερνητικής επιλεκτικής «ανικανότητας», έλαμψε η δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της λαϊκής δράσης. Είναι συγκινητικές οι εικόνες των κατοίκων, των νέων ανθρώπων που με γυμνά χέρια, με κουβάδες μπήκαν μπροστά για να σβήσουντις φωτιές, να σώσουν τις περιουσίες τους. Στο πλευρό τους από την πρώτη κιόλας στιγμή, όπου υπήρχαν πύρινα μέτωπα, ρίχτηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σε τέτοιες περιστάσεις, στην πρώτη γραμμή της λαϊκής κινητοποίησης, επιβεβαιώνεται και μπορεί να κατανοηθεί βαθιά αυτό που λέμε: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Εκεί αναδεικνύεται η πραγματική δύναμη που έχει ο λαός στα χέρια του και που πρέπει αποφασιστικά να την αξιοποιήσει με κάθε τρόπο για να ανατρέψει τον όποιο αρνητικό συσχετισμό.

“O”: Το ΚΚΕ αναφέρει συχνά πως αν σε «κεντρικό» επίπεδο υπάρχει σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων του συστήματος, στους δήμους και τις περιφέρειες υπάρχει η απόλυτη ταύτιση. Πως εκφράζεται πρακτικά αυτό;

Γ.Π.: Οι κατευθύνσεις τους, οι επιλογές τους είτε ως διοικήσεις, είτε ως αντιπολιτεύσεις ταυτίζονται όταν πρόκειται για τα μεγάλα, τα ουσιαστικά, τα κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή και την ευημερία του λαού, όπως είναι ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές. Κραυγαλέα είναι και η περίπτωση των προϋπολογισμών που η κάθε περιφερειακή αρχή παίρνει την σκυτάλη από την προηγούμενη.
Γι’ αυτό και όσο προχωράμε προς τις τοπικές εκλογές, πληθαίνουν τα κομπρεμί μεταξύ των αστικών κομμάτων. Αφήνοντας τα όποια προσχήματα που μπορεί να κρατούν σε κεντρικό επίπεδο, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης η σύμπλευσή τους βγάζει μάτι.
Επικαλούμενοι τα δήθεν «αυτοδιοικητικά κριτήρια», τις «ακομμάτιστες» τάχα υποψηφιότητες και «το καλό των τοπικών κοινωνιών» στηρίζουν κοινά ψηφοδέλτια, κεντρικά στελέχη των κομμάτων τους κατεβαίνουν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένοι με τη Δούρου, ακόμα και αντιπεριφερειάρχες επί θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια τώρα κατεβαίνουν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού (ΠΑΣΟΚ). Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μέλη της ΚΕ του, κατεβαίνουν με τη ΝΔ.
Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινούς υποψηφίους. Στην Κρήτη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο.
Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε και σε επίπεδο δήμων με κραυγαλέο παράδειγμα το γνωστό τραπέζι στην Πάτρα, όπου συζητήθηκε η «συμμαχία των τριών» σε ενδεχόμενο β΄ γύρο ενάντια στον κομμουνιστή δήμαρχο. Εκεί ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινό υποψήφιο. Η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να δίνει στήριξη στον δικό της εκλεκτό, είναι αυτή που έχει ρίξει το σύνθημα να βρεθούν όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.
Σ’ έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στην Αττική, στον δήμο Περιστερίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον Α. Παχατουρίδη της ΝΔ. Μάλιστα, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης «μετακόμισε» στην παράταξη της ΝΔ. Στον δήμο Καισαριανής, οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον νυν δήμαρχο που στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί στον β΄ γύρο με τη στήριξη όλων τους. Τώρα κατεβαίνουν μαζί εξαρχής προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου.
Θεωρούμε ότι δεν επιτρέπεται να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ψάχνοντας για διαφορές ανάμεσα σε όσους στηρίζουν και υλοποιούν διαχρονικά μια εγκληματική πολιτική σε βάρος της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας, ψηφίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, εκλέγοντας κομμουνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, που θα βρίσκονται στο πλευρό του λαού και της νέας γενιάς στις μεγάλες μάχες που έχουν μπροστά τους.

“O”: Πείτε μας ορισμένα παραδείγματα για το πως οι δεσμεύσεις, ο σχεδιασμός, οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής επηρεάζουν τη ζωή των νέων ανθρώπων.

Γ.Π.: Προφανώς, όλες οι επιλογές, όλος ο σχεδιασμός της περιφερειακής αρχής που επηρεάζει το σύνολο της ποιότητας ζωής του λαού και των εργαζομένων δεν αφήνει στο απυρόβλητο τους νέους ανθρώπους. Η ανάγκη της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, της διασφάλισης κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης που δεν θα απειλούν, αλλά θα προάγουν την καλή υγεία, η ανάγκη για χώρους πρασίνου, χώρους αθλητισμού και ψυχαγωγίας, η ανάγκη υλοποίησης έργων που θα απαντούν στο επίπεδο ζωής που είναι εφικτό σήμερα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφορούν κάθε ηλικία.
Είναι κάποιες πλευρές όμως που βάζουν εμπόδια στους νέους να σχεδιάσουν το μέλλον τους, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Δείτε το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, το οποίο είναι και επίκαιρο αυτό το διάστημα που χιλιάδες φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους καλούνται να αναζητήσουν μόνοι τους στέγη, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί. Υπάρχουν φοιτητές που είτε αναγκάζονται να τα παρατήσουν, είτε να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα.
Δεν θα έπρεπε αυτό το ζήτημα να λυθεί με ευθύνη του κράτους; Δεν είναι απαράδεκτο να κρίνεται το δικαίωμα ενός φοιτητή να σπουδάσει από το πορτοφόλι του;
Πώς εμπλέκονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές; Έξι Πανεπιστήμια της Αττικής δεν έχουν εστία. Ένα από αυτά είναι και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον Βοτανικό. Δίπλα στην τεράστια έκταση που παραχωρήθηκε σε ΠΑΕ για να φτιαχτεί γήπεδο κι εμπορικό κέντρο, με την υπογραφή της διοίκησης Πατούλη και την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των χιλιάδων
φοιτητών που φοιτούν στο Γεωπονικό.
Αυτοί οι φοιτητές τελικά θα πάνε στη Φυλή, δίπλα στον ΧΥΤΑ, δίπλα στο έγκλημα της χωματερής που όλοι μαζί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ διατήρησαν κι επέκτειναν, μετά από προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Φυλής. Άλλη περίπτωση είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων, όπου αντί να αξιοποιείται για τις ανάγκες των φοιτητών με ευθύνη της Διοίκησης του Ιδρύματος, της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, προορίζεται να γίνει roofgarden!
Άλλο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο προκύπτει κάθε χρόνο τέτοια εποχή και απασχολεί πλήθος οικογενειών, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς λόγους, είναι η μεταφορά των μαθητών, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η περιφερειακή αρχή επιλέγει να παραδώσει τις μεταφορές σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες πολλές φορές είναι απρόθυμοι να καταθέσουν προσφορές, παραιτούνται από δρομολόγια σε πολλές περιοχές που δεν θεωρούν συμφέρουσες, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών με συνέπεια και ασφάλεια, κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα και μέσα στην πανδημία. Και αναρωτιόμαστε γιατί η Περιφέρεια επιλέγει την παράδοση στους ιδιώτες, αντί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
Άλλο παράδειγμα: Γιατί αντί να δοθούν τα χρήματα για να δημιουργήσουν αθλητικούς χώρους με δωρεάν πρόσβαση, δίνονται λεφτά με το τσουβάλι για να φτιάξουν γήπεδα των ΠΑΕ; Γιατί τη νεολαία δεν τη θέλουνμέσα στο στίβο, αλλά θεατή στην εξέδρα.
Η νέα γενιά πρέπει να κάνει κριτήριό της όλ’ αυτά τα ζητήματα και μπροστά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Να οργανώσει τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον της, να πάει «αλλιώς» για να μπορέσει να κάνει «τα σκοτάδια λάμψη».

“Ο”: Τελικά μπορούν τα πράγματα να πάνε «αλλιώς»; Τι θα αλλάξει αν η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει περισσότερες δυνάμεις;

Γ.Π.: Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης απαρτίζονται από υποψηφίους γνωστούς στον λαό για την αγωνιστική τους στάση και δράση τους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές. Υποψήφιοι που δεν έχουν δεσμεύσεις στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπήκαν και θα μπουν μπροστά στην πάλη του λαού ενάντια σε όλα τα οξυμένα προβλήματα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του - όπως κάνουν και αυτό το διάστημα ενάντια σε πλειστηριασμούς, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας. Υποψήφιοι που μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, τις παρατάξεις των αστικών κομμάτων και διαφόρων «ανεξάρτητων», οι οποίοι – όλοι τους – έχουν εξαρτήσεις από την κυρίαρχη πολιτική και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός.
Έτσι και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής ήταν η μόνη δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και έξω από το Περιφερειακό συμβούλιο, αποκάλυψε τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των σχεδιασμών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αξιοποίηση φιλέτων γης για τα κέρδη των λίγων και όχι για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε Αθλητισμό, Πολιτισμό, ψυχαγωγία. Ανέδειξε την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, του λαού που διεκδίκησε αγωνιστικά μια ζωή κόντρα στα κέρδη τους. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στη νέα περίοδο, ακόμα πιο δυνατή, παίρνοντας ώθηση από την εμπιστοσύνη στη συνέπεια και τη δράση της, που θα εκφράσει με την ψήφο του ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Εμείς λέμε ότι ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά. Όλα είναι στο χέρι του. Το κράτος των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές διοικήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Και μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη, πρέπει να δώσει δύναμη στη δύναμή του, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα.
Να μην συμβιβάζεται με όλο και λιγότερα, να μην ταυτίζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των λίγων. Αντίθετα, να επιλέξει να δυναμώσει τον αγώνα του σε σύγκρουση με το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό κράτος που όλοι τους υπηρετούν. Να βαδίσει στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, στοχεύοντας στην πραγματική αιτία των προβλημάτων του, βάζοντας στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του τις δικές του ανάγκες. Να δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την πραγματική ευημερία των ανθρώπων