Στέκι Πολιτισμού στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Φωτίζοντας την «πρώτη έφοδο στον ουρανό» και την επίδρασή της στην Τέχνη

Πέμ, Αυγ 5, 2021
Thumb_Festival_Steki_Politismou

Για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών, σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Κεντρικό θέμα του προγράμματος στο θεατράκι είναι το αποτύπωμα της Κομμούνας του Παρισιού στην Τέχνη και η επίδραση που άσκησε στο έργο πολλών δημιουργών. Σε αυτό θα είναι αφιερωμένη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στον χώρο με ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

Ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, άλλωστε, που κλόνισε τα θεμέλια της άρχουσας τάξης και εφοδίασε την εργατική τάξη με πολύτιμα συμπεράσματα για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων. Πλήθος μουσικών και καλλιτεχνών από τις πρώτες μέρες βγήκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα τραγουδώντας τη νίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα Διατάγματά της, με δημιουργία θεσμών και λήψη πολλών πρωτοβουλιών, όπως ότι πέρασαν στην Ενωση Ζωγράφων τα μουσεία και οι γκαλερί του Παρισιού, ιδρύθηκαν επαναστατικές λέσχες που λειτούργησαν ως λαϊκά πανεπιστήμια κ.ά.

Εικαστική έκθεση για την επίδραση της Κομμούνας

Και τις τρεις μέρες στον χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη.

Εικαστικά έργα, γκραβούρες, χαρακτικά και γελοιογραφίες για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων, θα περιλαμβάνονται στην έκθεση που προετοιμάζει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ειδικά οι εικαστικοί καλλιτέχνες που συνοδοιπόρησαν με την Κομμούνα άφησαν πίσω πλούσιο έργο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες μέρες δημιουργήθηκε, υπό την επίβλεψη του Gustave Courbet, επιτροπή για τη φύλαξη και προστασία των μουσείων, ενώ στήθηκε και ομοσπονδιακή επιτροπή καλλιτεχνών αποτελούμενη από ζωγράφους, γλύπτες, αρχιτέκτονες, γκραβίστες - λιθογράφους και μηχανικούς. Σε κείμενο της εποχής διαβάζουμε: «Η Κομμούνα του Παρισιού εξουσιοδοτεί τον πολίτη G. Courbet, ορισμένο από τη Γενική Συνέλευση Πρόεδρο της Ενωσης των Ζωγράφων, να επαναφέρει, στην πιο σύντομη προθεσμία, τα Μουσεία της πόλης του Παρισιού στην κανονική τους κατάσταση, να ανοίξει τις γκαλερί στο κοινό και να προαγάγει την εργασία σε αυτές».

Άλλοι εικαστικοί που έλαβαν μέρος στην Ομοσπονδία των καλλιτεχνών του Παρισιού ήταν οι: Francois Bonvin, Jean - Baptiste Camille Corot, Honore Daumier, Jean - Baptiste Arnaud - Durbec, Hippolyte Dubois, Augustin Feyen - Perrin, Amand Gautier, Eugene Gluck, Jules Hereau κ.ά.

Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του χώρου, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας χώρο στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

- Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού και τα γεγονότα μετά την εξέγερση. Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το 'χει ανάγκη...» (βλέπε αναλυτικά για την παράσταση «Ριζοσπάστης» 28/7/2021, σελ. 19).

- Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που το έργο του αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής και η επίδρασή του φτάνει έως τις μέρες μας, καθώς εξέφρασε μια ολόκληρη μεταβατική εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Οι αστικές επαναστάσεις δόνησαν τον συνθέτη και αποτυπώνονται στη ζωτικότητα και μορφική ανανέωση που χαρακτηρίζει τις μουσικές του, δείχνοντάς μας πως η Ιστορία κινείται πάντα προς τα μπρος...

- Νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος, παρουσιάζοντας δικό τους έργο. Το θεατράκι θα δώσει βήμα σε νέους και νέες που κυριολεκτικά διψούν για έκφραση και δημιουργία, απευθύνοντάς τους κάλεσμα γνωριμίας τόσο με τον θεσμό του Φεστιβάλ, όσο και με τις θέσεις της ΚΝΕ για μια σειρά από ζητήματα. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ πάνω στην ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που θα διακινείται στον χώρο.

Το πρόγραμμα ανά μέρα

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού θα περιλαμβάνει:

  • Πέμπτη 23/9:

19.15: Συναυλία με έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από νέους μουσικούς.

20.00: «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

  • Παρασκευή 24/9:

20.00: Εκδήλωση για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη: Ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

  • Σάββατο 25/9:

Ομάδες νέων καλλιτεχνών παρουσιάζουν έργο τους.