21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ:Ερώτηση - Απάντηση: Τι θα αλλάξει με την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ;

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Politiki_QnA_Enallagi_Biden

Στη θέση 1 του 2ου κειμένου των «Θέσεων της ΚΕ» αναφέρεται για την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ με την εκλογή Μπάιντεν: «Η λεγόμενη «επιστροφή στην ομαλότητα» δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανταγωνισμούς (σ.σ. τους ανταγωνιζόμενους σχεδιασμούς κομματιών της αστικής τάξης) ούτε πολύ περισσότερο τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν τόσο ο αμερικανικός λαός όσο και οι λαοί όλου του κόσμου, εξαιτίας της πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.» Πού βασίζεται αυτή η πρόβλεψη για την θητεία του νέου προέδρου των ΗΠΑ;

 


 

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις να παρουσιάσουν την εκλογή Μπάιντεν ως «ευκαιρία» για «φιλολαϊκή στροφή» στις ΗΠΑ η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη διαχείριση ενός άδικου, εκμεταλλευτικού συστήματος. Όποια μορφή διαχείρισης και αν ασκηθεί, «σοσιαλδημοκρατική με κρατική παρέμβαση», «πράσινη», «περιοριστική», «νεοφιλελεύθερη» κοκ, κριτήριο για τις αστικές κυβερνήσεις θα είναι πάντα η διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων διαπερνά την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης. Σε αυτά τα πλαίσια το ΝΑΤΟ επιμένει στον σχεδιασμό του που σημαδεύει Ρωσία, Κίνα και Ιράν, προετοιμάζει τις νέες αιματοχυσίες των λαών μέσα από στρατιωτικές επεμβάσεις για τη στήριξη των αμερικανικών μονοπωλίων στο διεθνή ανταγωνισμό.

Αυτή είναι η αγωνία και της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όπου αυτό το «καθήκον» γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Ήδη τα «έργα και ημέρες» του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικά:

Παραμένει σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ η συνέχιση των επεμβάσεων και των πολέμων στη Συρία, συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή. Με το «καλημέρα» της θητείας του Μπάιντεν η αμερικανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την προετοιμασία για πολεμική αναμέτρηση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη νατοική άσκηση «Defender- EUROPE 21» στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, που αποτελεί στην ουσία «πρόβα πολέμου» με τη Ρωσία. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το «μπαράζ δηλώσεων» με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό του Ρώσου προέδρου ως «δολοφόνου» από τον πρόεδρο Μπάιντεν που προμηνύει περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Φαίνεται ότι η «ψυχραιμία» και η «σύνεση» του νέου αμερικανού προέδρου, που τόσο διαφήμιζαν προεκλογικά τα αστικά επιτελεία… πήγαν περίπατο.

Συνεχίζεται η επίθεση στον αμερικανικό λαό για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Τις προηγούμενες μέρες ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται «πακέτο βοήθειας» ύψους 1,9 τρις δολάρια στα μονοπώλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα μείωσε το επίδομα ανεργίας (από 400 σε 300 δολάρια) ενώ ακόμα και οι εξαγγελίες για αύξηση του άθλιου κατώτατου μισθού δεν επιβεβαιώθηκαν.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν ήδη φαίνεται ότι «πυξίδα» και αυτής της διακυβέρνησης είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων, τόσο με την ένταση της εκμετάλλευσης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και μέσα από την προάσπιση των συμφερόντων τους στον διεθνή ανταγωνισμό. Από αυτή την άποψη είναι έκθετοι όσοι παρουσίαζαν τον Μπάιντεν ως «μικρότερο κακό» σε σχέση με τον Τραμπ, ή ακόμα και ως «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», προσπαθώντας να καλλιεργήσουν «φρούδες ελπίδες» στον ελληνικό λαό.