Ερωτήσεις Απαντήσεις: Για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Δευ, Ιουν 3, 2024
Thumb_Erotiseis-Apantiseis_Euroekloges_2024

Γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές, ενώ διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ακριβώς επειδή διαφωνεί με την ΕΕ το ΚΚΕ μπορεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού, συγκρούεται με την ΕΕ, το κράτος και τις κυβερνήσεις, με τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τα κέρδη των οποίων τσακίζονται διαρκώς τα λαϊκά δικαιώματα, θυσιάζονται όλο και περισσότερο οι λαϊκές ανάγκες. Επειδή το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα και τα διάφορα λόμπι που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και καθορίζουν τις αποφάσεις της, μπορεί να μιλάει στο λαό με ειλικρίνεια, να αποκαλύπτει και να ενημερώνει για το τι σηματοδοτούν όσα ψηφίζονται στην Ευρωβουλή, να προετοιμάζει τη διεκδίκηση, την αντίσταση, την αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι η μέρα με τη νύχτα με εκείνους των υπόλοιπων κομμάτων που συμπλέουν με τη ΝΔ σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, συνδιαμορφώνουν το δυσοίωνο μέλλον για τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, γι’ αυτό και το σύστημα και τα κόμματα που το εκπροσωπούν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι αν το ΚΚΕ δε συμμετείχε στις ευρωεκλογές, αν δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος στην πολιτική της ΕΕ.

Αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές είναι αν θα καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, που βρίσκεται πίσω από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, από ό,τι άδικο συμβαίνει γύρω μας ή θα βρει ανοχή και στήριξη. Αν θα δυναμώσει η πραγματική αντιπολίτευση προς όφελος του λαού, αυτή που κρίνεται στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για όσα έχει ανάγκη σήμερα. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους, και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, μέσα στην ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα αντιδραστικά όργανα της ΕΕ, και εκεί που ανατρέπονται στην πράξη, στον αγώνα του εργατικού κινήματος, στην οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας.

Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκεί που ο συσχετισμός είναι αρνητικός σε βάρος του λαού, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που με συνέπεια:

  • Καταψήφισαν αντιλαϊκές Συνθήκες και Οδηγίες, που αργότερα έγιναν νόμοι του κράτους, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.
  • Καταψήφισαν και κατήγγειλαν τα πολεμικά ανακοινωθέντα του Ευρωκοινοβουλίου, τις αποφάσεις που φανερώνουν την πολεμική προετοιμασία της ΕΕ απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
  • Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας για τους πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους και πλημμυροπαθείς, ουσιαστική αποκατάσταση και 100% αποζημιώσεις.
  • Αποκάλυψαν στον λαό το πραγματικό αντιλαϊκό περιεχόμενο Οδηγιών που η ΕΕ και τα κόμματά της διαφημίζουν ως δήθεν φιλεργατικές - φιλολαϊκές.
  • Στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζονται σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ.
  • Αποκάλυψαν και στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία σε βάρος των λαών, με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», που ξελασπώνει τον φασισμό - ναζισμό και ποινικοποιεί την πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Ο λαός έχει συμφέρον από ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί έχει πρόταση και σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Γιατί παλεύει για την ευημερία και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, κόντρα στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Που τα βρίσκει και τα δίνει τα χρήματα η ΕΕ;

Συχνά τα κόμματα του συστήματος και οι διάφοροι μηχανισμοί του παρουσιάζουν την ΕΕ ως μια ένωση που “μοιράζει” λεφτά. Αυτό, βέβαια, που αποκρύπτουν είναι ότι τα ποσά αυτά που “διαχειρίζεται” και “προωθεί” η ΕΕ είναι χρήματα των λαών της Ευρώπης, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, στην άδικη φορολογία, συνολικά στην υποβάθμιση της ζωής των λαών.  

Αυτά πάλι τα χρήματα δεν αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της νεολαίας και του λαού, αλλά κατευθύνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Γι’ αυτό και την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να ζουν με τα ελάχιστα, που  οι μισθοί «εξαφανίζονται» από την ακρίβεια, τα πανάκριβα ενοίκια, τις υψηλές τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια, η ΕΕ σκοπεύει να μοιράσει στους επιχειρηματικούς ομίλους 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που πολλές φορές ακούμε τους εκπροσώπους των κομμάτων να τσακώνονται για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα χρήματά του, διαφημίζουν τα διάφορα “πακέτα” ως κάτι το θετικό για τη ζωή του λαού, καλλιεργούν προσμονή ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση που βιώνει. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι τα χρήματα που εκταμιεύονται κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για να ενισχύσουν τις επενδύσεις και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Καμία σχέση δεν έχουν με θετικές εξελίξεις στη δουλειά και συνολικότερα τη ζωή του λαού, ίσα-ίσα το αντίθετο. Για κάθε εκταμίευση αυτών των χρημάτων υπάρχουν όροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν τη νομοθέτηση μίας σειράς μέτρων. Πρόκειται για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, για αντιλαϊκούς δηλαδή νόμους. Για να “πάρουν λεφτά από την ΕΕ” νομοθετήθηκε η κατάργηση του 8ωρου, των υπερωριών και της κυριακάτικης αργίας, επιβλήθηκε η 13ωρη δουλειά, προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων κ.ά.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν δίνουν μία για μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας γιατί αυτά αποτελούν “κόστος” χωρίς να αποδίδουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα επιθυμητά κέρδη.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά;

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών τα διάφορα αστικά κόμματα, σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα επιστρατεύουν τον «μπαμπούλα της ακροδεξιάς», επιχειρούν να τον μετατρέψουν σε κριτήριο ψήφου υπέρ τους. Ο λαός και η νεολαία πρέπει να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα που έχουν πλέον για το πώς ενισχύονται τα ακροδεξιά κόμματα, για το ποιον υπηρετούν και πώς αντιμετωπίζονται.

Σε μία σειρά χώρες της ΕΕ ακροδεξιά κόμματα είναι στην κυβέρνηση, όπως στην Ιταλία αυτή τη στιγμή. Στην πράξη αποδεικνύονται πιστοί υπηρέτες της πολιτικής της ΕΕ, των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, παρά το γεγονός ότι αξιοποίησαν και αξιοποιούν μία ρηχή αντιΕΕ φρασεολογία ή και αντισυστημική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Μελόνι δεν έχει κουνηθεί ούτε ρούπι από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η ακροδεξιά είναι «παιδί» της ΕΕ και δεν αποτελεί ούτε κίνδυνο ούτε παρέκκλιση από τις «αρχές και τις αξίες της». Για να μην θυμηθούμε τον καταδικασμένο ναζί εγκληματία και ευρωβουλευτή της Χ.Α. Λαγό να κυκλοφορεί ελεύθερος στις Βρυξέλλες μέχρι τον Απρίλη του 2021 (!).

Όλοι αυτοί που σήμερα υποκριτικά παρουσιάζονται ως το αντίπαλο δέος στην άνοδο της ακροδεξιάς δεν μπορούν πραγματικά να την εμποδίσουν, γιατί αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το έδαφος για να δυναμώνει η ακροδεξιά είναι ο αντικομμουνισμός που αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ. Ποτίζεται από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, την πολιτική ξαναγραψίματος της Ιστορίας που έχει περάσει σε άλλο στάδιο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το έδαφος για να δυναμώνει η ακροδεξιά είναι η πολεμική προετοιμασία και η στοίχιση πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα και σε επίπεδο ΕΕ, πολιτική που στηρίζεται από όλα τα κόμματα, από τα δήθεν προοδευτικά και «αριστερά» ως τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Το έδαφος για να δυναμώνει η ακροδεξιά είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Η πολιτική που οδηγεί σε πολύνεκρα ναυάγια, όπως ζήσαμε πέρυσι στην Πύλο, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό εργαλείο της ΕΕ με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία και την Αίγυπτο, η πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, με φράχτες και υπερδομές-φυλακές.

Το έδαφος για να δυναμώνει η ακροδεξιά βρίσκεται στη διάψευση προσδοκιών και την άσκηση της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ από τις λεγόμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις». Η πρόσφατη πείρα σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου κυβερνούν τα συγγενή κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι τα λεγόμενα «προοδευτικά μέτωπα» όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την άνοδο αντιδραστικών, ακροδεξιών δυνάμεων, αλλά αντίθετα προμηνύουν την άνοδό τους.

Εγγύηση στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό αποτελεί ο αγώνας ενάντια στη μήτρα που τους γεννάει, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και η ΕΕ ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση. Εγγύηση για την απομόνωση τέτοιων δυνάμεων αποτελεί η ενίσχυση του ΚΚΕ στη χώρα μας. Γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ όταν σε κράτη-μέλη της ΕΕ γκρεμίζονται μνημεία του απελευθερωτικού Κόκκινου Στρατού, δεν χειροκροτούν ούτε καταπίνουν τη γλώσσα τους, αλλά τα καταγγέλλουν και υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια και το αίμα των κομμουνιστών, του σοβιετικού λαού και των λαών της Ευρώπης στην πάλη ενάντια στον φασισμό.

Γιατί το ΚΚΕ μέσα κι έξω από την Ευρωβουλή αντιπαλεύει την άθλια πολιτική της ΕΕ που ενταφιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Γιατί το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που από τη μία μπλέκουν την Ελλάδα σε πολέμους που δημιουργούν προσφυγικές ροές και δυστυχία και από την άλλη κάνουν τους ανήξερους για τις αιτίες των προσφυγικών ρευμάτων.

Μπορούμε να «ζήσουμε» εκτός ΕΕ;

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά παρουσιάζεται ως «μεγάλη ευκαιρία», ως κάτι που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του λαού μέσα στην αγκαλιά της «ευρωπαϊκής οικογένειας». Όταν τα αστικά κόμματα δε διαφημίζουν τα τεράστια οφέλη που δήθεν προσφέρει στον λαό και τη νεολαία της χώρας μας, επιστρατεύουν τα γνωστά επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μονόδρομο, ότι αν φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ θα απομονωθεί.

Η πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία της χώρας, αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί τους διαψεύδει. Και αυτό γιατί σήμερα, στη φυλακή της ΕΕ, οι λαοί είναι “απομονωμένοι” από το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρεπές εισόδημα και μισθό, σταθερή δουλειά, σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, την Υγεία, τον πολιτισμό, αλλά και το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια στις χώρες τους. Είναι εγκλωβισμένοι στα δεσμά της ΕΕ γιατί οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας αξιοποιούνται για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων και όχι για να βελτιώνεται η ζωή των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων.

Σήμερα, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ η χώρα μας μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων στα πλαίσια των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα: των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και των Κίνα-Ρωσία από την άλλη. Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα προστασίας της χώρας και του λαού. Αντίθετα αποτελεί παράγοντα αναπαραγωγής προβλημάτων, παράγοντα που προετοιμάζει τα χειρότερα.

Το ΚΚΕ έχει πολιτικό και ανατρεπτικό πρόγραμμα που μπορεί να απαλλάξει τον λαό της χώρας από τα δεσμά της φυλακής της ΕΕ, που μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο προς όφελος του λαού, να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της φτώχειας.

Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική εξουσία είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα μας και ο λαός μας θα αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης με τους όλους τους λαούς και τις χώρες του κόσμου.