Έργα και ημέρες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΔΙΠΑΕ / πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Κυρ, Απρ 3, 2022
Thumb_Foitites_DIPAE

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Επιστημών Υγείας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού τους Συλλόγου. Αντίστοιχα, οι συνάδελφοί τους στη Σχολή Μηχανικών αντιδρούν στο σχέδιο για μετακίνηση- συγχώνευση-υποβάθμιση της σχολής και του πτυχίου τους πραγματοποιώντας μαζική γενική συνέλευση, αποφασίζοντας έναν πρώτο γύρο κινητοποιήσεων και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ίδρυσης του δικού τους φοιτητικού συλλόγου.

Στους φοιτητικούς συλλόγους δίνουμε ζωή, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή!

Αυτές οι διεργασίες είναι αντικειμενικά ελπιδοφόρες και ζωντανές, αφορούν σημαντική μερίδα των φοιτητών και φοιτητριών αυτών των Σχολών. Είναι προϊόν συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και συλλογικής διεκδίκησης μέσα σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, στις κλινικές, εκεί που αφιερώνουν τα πιο ωραία τους χρόνια, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον μετά το πτυχίο.

Η κατάσταση στις σχολές του ΔΙΠΑΕ/ πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πριν, όσο και μετά τις λεγόμενες «πανεπιστημιοποιήσεις» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι τουλάχιστον εκρηκτική, αν όχι εξωπραγματική για όσους δεν την ζούνε κάθε μέρα, όπως οι χιλιάδες φοιτητές του Ιδρύματος. Από το «χάος» για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μετά τις συγχωνεύσεις και τις αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών και το κόστος μετακίνησης, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια, μέχρι την έλλειψη καθηγητών και το στοίβαγμα στα μαθήματα, την πρακτική άσκηση σε Νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας που έθεσε σε κίνδυνο τόσο το πτυχίο όσο και την υγεία των Φοιτητών της Σ.Ε.Υ., τις εστίες που ρημάζουν χωρίς θέρμανση τον χειμώνα και για ελάχιστους φοιτητές… Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Στον εκφυλισμό και την υποταγή, οργάνωση, αγώνες, σύλλογοι μαζικοί!

Οι φοιτητές, όμως, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πάγια πολιτική όλων των κυβερνήσεων του συστήματος, την υποχρηματοδότηση των πρώην ΤΕΙ, την υποβάθμιση των σπουδών, των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την αποψίλωση των Τμημάτων από το απαραίτητο διδακτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό. Αναμετριούνται εδώ και πολλά χρόνια με ένα καθεστώς σήψης, τρομοκρατίας και εκφυλισμού στα συλλογικά τους όργανα, τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους.

Εμπροσθοφυλακή σε αυτή τη διαδικασία αποτέλεσε διαχρονικά η παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε συνεργασία με Διοικήσεις, Υπουργούς Παιδείας και κυβερνήσεις, προκειμένου να διαλυθούν και να απαξιωθούν πλήρως τα όργανα των φοιτητών. Να μετατραπούν σε μηχανισμούς εκβιασμών, εξαγοράς συνειδήσεων, «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ακόμα και στο εσωτερικό τους, «πρώτο βιολί» στη διαμόρφωση απόφοιτων-εργαζομένων με σκυμμένο κεφάλι, χαμηλές απαιτήσεις και μπόλικο φόβο. Απευθείας διασύνδεση αυτού του μηχανισμού με μεγαλο-επιχειρηματίες της πόλης και ευρύτερα, πάντα φανατισμένοι υπερασπιστές των αντιδραστικών αλλαγών που έφτασαν τις σχολές βήμα-βήμα σε αυτό το χάλι και πρώτοι εφαρμοστές τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή «φοιτητών» από το 2010-11, δηλαδή μελών της ΔΑΠ που είχαν «αναδειχθεί» από τις γνωστές εκλογές με όργιο νοθείας και τρομοκρατίας που γίνονταν στο ίδρυμα κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν… Ψήφιζαν μαζί με κάποιο στέλεχος της ΔΑΠ στο παραβάν ή ήταν υποψήφιοι χωρίς τη θέλησή τους, ακόμα και υπό την απειλή ότι δε θα πάρουν ποτέ πτυχίο.

Σε αυτήν την παράταξη έβρισκαν «στέγη» διάφορα φασιστοειδή, «άνθρωποι της νύχτας», που αξιοποιήθηκαν σε όλες τις επιθέσεις σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ, αγωνιστές και αγωνίστριες, φοιτητές και φοιτήτριες, που πάλευαν για τη σχολή τους, το μέλλον τους.

Στις τελευταίες εκλογές βίας, νοθείας και τρομοκρατίας το 2019, ανάμεσα στα άλλα, στο τέλος της ημέρας των Φοιτητικών Εκλογών, επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ, φοιτητές του Ιδρύματος. Οι επιθέσεις σε όσους σήκωναν κεφάλι διαχρονικά ήταν αμέτρητες και με κάθε τρόπο.

Διαχρονικά ήταν αρκετοί αυτοί που πάλεψαν, που τους γύρισαν την πλάτη, που ενώθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές της Θεσσαλονίκης σε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργιακές μάχες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις του φοιτητικού και συνολικά του λαϊκού κινήματος. Είμαστε περήφανοι που πρώτοι ανάμεσα σε αυτούς τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ/ πρώην ΤΕΙ ήταν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Τώρα έχει έρθει η ώρα αυτό το απόστημα να σπάσει! Περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες συνειδητοποιούν την ανάγκη οργάνωσης, εν μέσω πανδημίας- ακρίβειας- ιμπεριαλιστικού πολέμου και επίθεσης από την κυβέρνηση και τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου στις σπουδές και το μέλλον τους. Η ίδρυση νέων Φοιτητικών Συλλόγων που έχουν υπογράψει εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, η συμμετοχή του Φ.Σ. Σ.Ε.Υ. στις περσινές μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, οι πρώτες αγωνιστικές διεργασίες που γίνονται στη Σχολή Μηχανικών, όπως αποτυπώθηκαν μετά από μία εξέλιξη που βάζει ταφόπλακα στις σπουδές τους, στη γενική τους συνέλευση, είναι τα απτά στοιχεία που δείχνουν ότι πλέον τον λόγο έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις και κανένας αυτόκλητος «εκπρόσωπος φοιτητών», όπως παρουσιάζονται τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που παράτησε τους φοιτητές μόνους τους εν μέσω πανδημίας, που σπέρνει την αναμονή απέναντι στη μετακίνηση-υποβάθμιση της Σ.ΜΗ. δεν μπορεί να τους βάλει εμπόδιο.

 

Μόνοι τους και όλοι μας!

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ, να εκλέξουν τις επιτροπές τους και τα Διοικητικά τους Συμβούλια στις φοιτητικές εκλογές. Έχουν μαζί τους το Συνδικαλιστικό Όργανο των Καθηγητών της Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ) και τους εργαζόμενους του Ιδρύματος με τον σύλλογό τους. Έχουν μαζί τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, τους γονείς τους, τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, που μπορούν να ακουμπήσουν, να πάρουν και να δώσουν αλληλεγγύη και δύναμη.

Είναι όλοι μαζί και έχουν απέναντι μόνους τους την κυβέρνηση, την παράταξή της και τη διοίκηση του ιδρύματος!

Όσοι προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στη συλλογική οργάνωση, να χτυπήσουν τις διαδικασίες των φοιτητών, να τους βαφτίσουν «κομματικά υποκινούμενους» ή «παράνομους» είναι εκτεθειμένοι. Ξέρουν όλοι ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της κυβέρνησης. Όποιος υποτιμάει το τι μπορούν να κάνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όταν καταλάβουν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ίδιους γιατί τα όνειρά τους δε βγαίνουν σε πλειστηριασμό και η παρτίδα τους δεν παίχτηκε ακόμη!

Σε αυτή τη μάχη τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είμαστε μπροστά με θάρρος και αποφασιστικότητα, όπως ήμασταν πάντα. Είναι μάχη όμως όλων των φοιτητών. Τώρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
και γραμματέας του Σ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ