«Επιστροφή στην κανονικότητα»… με μοναδικό «πρωτόκολλο» τα επιχειρηματικά κέρδη

Πέμ, Μαΐ 20, 2021
Thumb_Politiki_Epistrofi_Stin_Kanonikotita

«Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες – Πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία», «Ο Μάιος των εμβολίων και της Ελευθερίας», «Τάση αποκλιμάκωσης στα νοσοκομεία», «Άρωμα κανονικότητας φέρνει το άνοιγμα της εστίασης», είναι λίγοι από τους τίτλους που συγκεντρώσαμε τις τελευταίες μέρες. Αλήθεια, τι έγινε μέσα σε ένα μήνα; Μετακομίσαμε σε άλλη χώρα; Πώς γίνεται και ξαφνικά, εκείνα τα ΜΜΕ και οι κυβερνητικές φωνές που μιλούσαν για «κρίσιμες ώρες», που κουνούσαν το δάκτυλο για «ανευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων» κ.λπ, να έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών, λες και η πανδημία τελείωσε, λες και δεν έχουμε πάνω από 800 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας να παλεύουν καθημερινά για τη ζωή τους;

Το άνοιγμα του τουρισμού και το «φως στο τούνελ»…

Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια με αφορμή το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και με σκοπό την απρόσκοπτη κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου, της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, να παρουσιαστεί μία εξωραϊσμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και να περάσει η επικίνδυνη λογική ότι «τώρα με τα εμβόλια και τα self tests, ξεμπερδέψαμε». Και αυτό το λέμε, όχι για να τα «βάψουμε μαύρα», αλλά γιατί η ίδια πραγματικότηταείναι εντελώς διαφορετική:

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, 6 μήνες μετά τις δηλώσεις του Κικίλια ότι θα είχαμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 10% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν ασφαλή εμβόλια που δεν αξιοποιούνται καθώς οι ανταγωνισμοί και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών δεν το επιτρέπουν.

Τα μέσα μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες, ενώ το άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα «πρωτόκολλα» των επιχειρηματιών, επιδεινώνει την κατάσταση.

Το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζεται να είναι στα όριά του και έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσεται και μία παράλληλη «πανδημία» που οδηγεί σε απώλειες ζωών από ασθένειες που δεν εντοπίζονται έγκαιρα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με μελέτες, το 2020 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά περίπου 40%, σαν συνέπεια της αδυναμίας πρόσβασης στις δομές Υγείας, ενώ χειρουργεία και προγραμματισμένα ραντεβού ακυρώνονται.

«Μέλι» έσταζαν για τους «30ρηδες» τα κυβερνητικά στελέχη και τα ΜΜΕ όλες αυτές τις μέρες με αφορμή τον αυξημένο αριθμό ραντεβού για εμβολιασμό που κλείστηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και δώσ’ του οι φιλοφρονήσεις για την «πιο μορφωμένη γενιά της χώρας», που «παίρνει τη ζωή της πίσω», «δείχνει τον δρόμο» και άλλα τέτοια κρίντζι.

Καταρχήν, είναι ελπιδοφόρα η στάση χιλιάδων νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στον εμβολιασμό και διαψεύδουν με τον καλύτερο τρόπο την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια που τόσο καιρό τους έχουν χαρακτηρίσει από «ανεύθυνους», μέχρι «αρνητές του ιού». Και ποιοι τα έλεγαν αυτά; Οι «αρνητές» κάθε σοβαρού μέτρου αντιμετώπισης της πανδημίας και αυτοί που σήμερα λίγο-πολύ υποστηρίζουν ότι «έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία»…

Ας μην περνάνε τους νέους, όμως, και για αφελείς. Δεν υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που να μην έχει καταλάβει ότι τα κριτήριά τους για την προτεραιοποίηση των νεώτερων ηλικιακών ομάδων, κάθε άλλο παρά επιστημονικά ήταν. Βλέπετε το τουριστικό κεφάλαιο και η εστίαση εκτός από ξένους τουρίστες θέλουν και εργαζόμενους, αλλά και ντόπιους καταναλωτές…

Πιστοποιητικό…κερδοφορίας

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ώστε να ελαχιστοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, καθώς αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο και αποθαρρύνουν κάποιον από το να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα για διακοπές. Θυμίζουμε ότι το «πράσινο πιστοποιητικό», θιασώτες του οποίου είναι στη χώρα μας η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαλλάσσει τα κράτη απ’ την ευθύνη λήψης ουσιαστικών μέτρων στο εσωτερικό και στα σύνορα. Χαρακτηριστικές είναι και οι κυνικές δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου W. Wiewiorowski, που δήλωσε ότι το πιστοποιητικό «δεν είναι ένα μέτρο κατά του κορονοϊού, είναι ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν ταξιδεύουν οι πολίτες, αλλά προτιμάμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα ταξιδιού, ακόμα κι αν δημιουργούνται κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι». Με άλλα λόγια, μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου τι κι αν μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την υγεία των λαών;

 

Ο αγώνας για να βγει ο λαός νικητής από αυτή τη μάχη συνεχίζεται!

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η διεκδίκηση -κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση- για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς, σχολεία κ.λπ, να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και άλλοι χώροι, όπως του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Για να σταθούμε όρθιοι, δίπλα στις οικογένειες μας και τους φίλους μας, η «κανονικότητα» μας πρέπει να είναι η οργάνωση και ο αγώνας για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!