Εκεί που υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία...

Παρ, Ιαν 1, 2021
1084.20.1

Πολλά έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη προστασίας των φοιτητών από υπαρκτά φαινόμενα εγκληματικότητας μέσα στις σχολές. Κυβέρνηση, εφημερίδες και ΜΜΕ από τη μια συσκοτίζουν τις αιτίες αυτών των φαινομένων, κι από την άλλη τα αξιοποιούν για την προώθηση αντιδραστικών μέτρων, ένταση της καταστολής, με το περίβλημα της «προστασίας των φοιτητών». Τέτοιο μέτρο είναι η κατάργηση του ασύλου, αλλά και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας από την κυβέρνηση, η οποία στο άψε σβήσε ανακοίνωσε την πρόσληψη 1000 αστυνομικών και τώρα συζητάει σε ποια πανεπιστήμια θα «μοιραστούν», την ίδια ώρα μάλιστα που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων, με πολλά από αυτά να μένουν κλειστά σχεδόν ένα χρόνο.

Στο προηγούμενο τεύχος του «Οδηγητή» δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αγγλίας εν μέσω πανδημίας. Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια θα ρίξουμε μια ματιά σε χώρες που η ίδια η κυβέρνηση επικαλείται συχνά το τελευταίο διάστημα, ως παραδείγματα προς μίμηση, ειδικά γύρω από το κομμάτι της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

1084.20.2

Η «ήπια καταστολή», ο Καναδάς και το «μοντέλο Κέμπριτζ»

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να δείξει το «ευαίσθητό» της πρόσωπο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με το νέο μέτρο θα εφαρμόζει μόνο «ήπια καταστολή», παραπέμποντας μάλιστα σε παραδείγματα χωρών όπως ο Καναδάς και η Αγγλία.

Για να δώσουμε μια εικόνα του μεγέθους της κοροϊδίας ενδεικτικά να πούμε ότι στον Καναδά το 87% των πανεπιστημιουπόλεων έχει αστυνομικούς, στην πλειοψηφία τους ένοπλους, ενώ οι αναφορές στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν, αφού η «αστυνομία» εκεί είναι ένα σώμα εξοπλισμένο με σκίπτρα και ρόμπες, απομεινάρι της εποχής που ιδρύθηκε (συγκεκριμένα το 1825).

Αμερική

Στις ΗΠΑ στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν άγνωστος στους περισσότερους φοιτητές, αφού απειροελάχιστα πανεπιστήμια είχαν δικές τους αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό άλλαξε δραματικά τη δεκαετία του 60’ όταν με το φούντωμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, το ένα μετά το άλλο, άρχισαν τα πανεπιστήμια να ιδρύουν δικά τους αστυνομικά τμήματα, ακόμα και μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Σήμερα το 90% των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχεδόν όλα τα δημόσια με περισσότερους από 2500 φοιτητές έχουν δική τους αστυνομία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ένοπλη.

Περι ασφάλειας

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι φοιτητέν και καταπολεμείται η εγκληματικότητα χρησιμοποιούν και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, αν και τα ίδια τα στοιχεία τους διαψεύδουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Εκπαίδευση στις ΗΠΑ παρατηρεί αύξηση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια από το 2016, ενώ απο το 2001 μέχρι το 2017 στις πανεπιστημιουπόλεις έχουν αυξηθεί οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά 372% και οι φόνοι, χωρίς να δίνει στοιχεία για το δεύτερο. Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Η παρουσία αστυνομίας στις σχολές όχι μόνο δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών, αλλά αντίθετα όξυνε φαινόμενα ρατσιστικών επιθέσεων, στοχοποίησης φοιτητών που αγωνίζονται, ενώ η αστυνομία είναι υπεύθυνη ακόμα και για εν ψυχρώ δολοφονίες φοιτητών και εργαζομένων, όπως το 2015 όταν μέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας δολοφόνησε άοπλο αφροαμερικανό κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Σινσινάτι ή το 2019, όταν φοιτήτρια του Yale δέχτηκε 16 σφαίρες από αστυνομικούς δίπλα στη σχολή της.

Επίθεση με σπρέι πιπεριού το 2011 σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο οι αστυνομικοί έχουν «ελαφρύ» οπλισμό, όπως γκλοπ, σπρέι και χειροπέδες.
Επίθεση με σπρέι πιπεριού το 2011 σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο οι αστυνομικοί έχουν «ελαφρύ» οπλισμό, όπως γκλοπ, σπρέι και χειροπέδες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αγώνες των φοιτητών

Ό,τι «χάνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία στις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, το «κερδίζει» στην ικανότητά της να τρομοκρατεί και να καταστέλλει φοιτητές και εργαζόμενους, όταν αυτοί κινητοποιούνται. Για αυτό το σκοπό τα πανεπιστήμια ξοδεύουν τεράστια ποσά, για εξοπλισμό και αστυνομικούς. Χαρακτηριστικά το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ξοδεύει 138 εκατομμύρια ετησίως για τις αστυνομικές του δυνάμεις, περισσότερα δηλαδή από όσα διαθέτει για ανάγκες των φοιτητών σε συμβούλους εκπαίδευσης, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις «χρυσές σελίδες» στο βιογραφικό της πανεπιστημιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, που αποδεικνύουν ότι εχθρός τους είναι οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων.

Βίαιη επίθεση το 2018 σε εργαζόμενο πανεπιστημίου που συμμετείχε σε πικετοφορία μπροστά από κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το Δεκέμβρη του 2019 το Χάρβαρντ πλήρωσε 185.000 δολάρια στην αστυνομία του Κέμπριτζ για τη «βοήθεια» που παρείχε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ένωσης αποφοίτων του Πανεπιστημίου. Η «αλληλεγγύη» και η αλληλοβοήθεια των κατασταλτικών μηχανισμών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε «ιδιαίτερες συνθήκες», όπως οι κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων, συχνά ένα πανεπιστήμιο «νοικιάζει» αστυνομικούς από ένα άλλο. 

Την άνοιξη του 2019 η πανεπιστημιακή αστυνομία του Ντέιβις επιτίθεται με γκλοπ και δακρυγόνα σε φοιτητές που κινητοποιούνταν ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων, συλλαμβάνοντας 17. Στην επιχείρηση αξιοποιήθηκε «δανεικός» εξοπλισμός από την εθνοφυλακή.
Την άνοιξη του 2019 η πανεπιστημιακή αστυνομία του Ντέιβις επιτίθεται με γκλοπ και δακρυγόνα σε φοιτητές που κινητοποιούνταν ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων, συλλαμβάνοντας 17. Στην επιχείρηση αξιοποιήθηκε «δανεικός» εξοπλισμός από την εθνοφυλακή.