13o Συνέδριο ΚΝΕ:Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!

Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!
Κυρ, Οκτ 23, 2022
Thumb_1102_kne_dunath_pantou

Η Οργάνωσή μας προχωράει με αισιοδοξία στο 13ο Συνέδριό της, στις 10-12 Φλεβάρη του 2023, στην κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία για την ΚΝΕ. Από τη μέρα που δημοσιεύονται οι Θέσεις του ΚΣ ξεκινά η προσυνεδριακή διαδικασία με συζήτηση των Θέσεων του ΚΣ σε όλα τα όργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ, μαζί με την εκλογοαπολογιστική διαδικασία.

Κάνουμε τα πάντα για να φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες ο Οδηγητής. Η μεγαλειώδης συμμετοχή νεολαίας στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι χιλιάδες νέοι και νέες που συναντηθήκαμε στους αγώνες, οι ακόμα περισσότεροι που μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον, όσοι δε «βολεύονται» με τα λίγα και αναρωτιούνται «τι μπορεί να γίνει» πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις Θέσεις του ΚΣ. Εκεί θα βρουν απαντήσεις στο αν και γιατί «ζούμε στη χειρότερη εποχή», αλλά και στο πώς θα την αλλάξουμε. Θα μάθουν για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ από εμάς και όχι από τη βρώμικη προπαγάνδα του συστήματος που δουλεύει υπερωρίες για να πλήξει το ανεβασμένο κύρος του ΚΚΕ στη νεολαία.

Ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε

Η καλή μελέτη των Θέσεων και η εκλογοαπολογιστική διαδικασία μπορεί να μας δώσει νέα εφόδια ώστε δουλεύοντας με την κατεύθυνση των Θέσεων,  η δράση μας να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο διεισδυτική στη νεολαία, να γίνει πιο διακριτός ο ρόλος της ΚΝΕ ως οργανωμένη πρωτοπορία της νεολαίας στην πάλη για τη πραγματική διέξοδο από τη «βαρυχειμωνιά» της ακρίβειας, της φτώχειας, των καπιταλιστικών κρίσεων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της αδικίας που είναι στο DNA του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μπαίνουμε μπροστά σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, οργανώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, διαδίδουμε πλατιά το κάλεσμα του ΚΚΕ για ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, εμπλουτίζοντας με νέα πείρα και συμπεράσματα την προσυνεδριακή διαδικασία, φτάνοντας στο 13ο Συνέδριο με περισσότερες και πιο ισχυρές ΟΒ της ΚΝΕ.

Δυνατή ΚΝΕ παντού

Οι ίδιες οι εξελίξεις «φωνάζουν» ότι τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατή ΚΝΕ παντού, οργανωτής των αγώνων και διεκδικήσεων της νεολαίας. Τώρα χρειάζεται να απευθυνθούμε και να πείσουμε ακόμα περισσότερους νέους και νέες:

‣ Οι μαθητές που βαρέθηκαν να μετράνε τα έξοδα για τα φροντιστήρια, το χαρτζιλίκι που δε φτάνει ούτε για το κυλικείο, τις ατέλειωτες ώρες τρεξίματος, τους νόμους όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπουν το σχολείο σε ακόμα χειρότερο και πιο ακριβό εξεταστικό κέντρο μπορούν με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια να διεκδικήσουν ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δε θα τους κοιτάει στην τσέπη.

‣ Οι φοιτητές που αγωνιούν για το νοίκι, τους λογαριασμούς, την επαγγελματική τους προοπτική, που έστειλαν ξανά στον κουβά την πανεπιστημιακή αστυνομία μπορούν με 1η δύναμη την Πανσπουδαστική να δυναμώσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και να διεκδικήσουν δωρεάν σπουδές και στέγαση, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

‣ Οι νέοι της κατάρτισης και της μαθητείας που βιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση και την στυγνή εκμετάλλευση, τη γνώση με το σταγονόμετρο μπορούν να πρωτοστατήσουν στη λειτουργία των συλλόγων τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην πρακτική άσκηση, στη δουλειά.

‣ Οι νέοι εργαζόμενοι που σπάνε ρεκόρ εκμετάλλευσης, με ωράρια-λάστιχο και άδειες τσέπες στη μέση κάθε μήνα, μπορούν με την οργάνωσή τους στα σωματεία να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

‣ Οι νέοι στρατευμένοι που δε συνηθίζουν τις εικόνες φρίκης με τους πνιγμένους πρόσφυγες στις θάλασσές μας και δεν ανέχονται να γίνουν οι ίδιοι θύματα στην κρεατομηχανή του πολέμου που κλιμακώνεται επικίνδυνα, να διεκδικήσουν να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Όλοι αυτοί οι νέοι είναι μια τεράστια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, να συντρίψει το κλίμα αναμονής, να νεκρώσει τα πάντα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας. Σε αυτό κρινόμαστε όλα τα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ. Διαμορφώνουμε παντού εστίες αντίστασης, πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας.

ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα!

Στα ακόμη πιο δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, δε μένουμε παθητικοί θεατές όπως μας θέλουν το κεφάλαιο και  τα κόμματά του! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όσο αποκαλύπτονται ότι συμφωνούν στα ουσιώδη, ότι έχουν τον ίδιο «θεό», το καπιταλιστικό κέρδος και τις δεσμεύσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τόσο θα πυκνώνουν τις κόντρες, τις κοκορομαχίες για να συνηθίσουμε να ζούμε με επιδόματα και pass. Όμως τώρα κάθε νέος και νέα μπορεί να δει ότι:

‣ η σταθερότητα του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής οδηγεί σε μόνιμη αστάθεια και ανασφάλεια τη ζωή μας.

‣ όσα ζούμε δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» αλλά αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας του καπιταλισμού που είναι «αγιάτρευτος», κάθε φάρμακο για το ένα του σύμπτωμα είναι φαρμάκι για τα υπόλοιπα.

‣ όσοι μας καλούν «να κάνουμε υπομονή» μας καταδικάζουν να ζούμε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μας σε διαρκή «κρίση»: από τα μνημόνια, στην πανδημία και τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο.

‣ η αναζήτηση λύσεων στην κυβερνητική εναλλαγή οδηγεί στα ίδια και χειρότερα αφού οι δήθεν «σωτήρες» έχουν δοκιμαστεί ως κυβέρνηση, έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική ως αντιπολίτευση και ορκίζονται πως θα την εφαρμόσουν ξανά για να πάρουν το χρίσμα του επόμενου διαχειριστή της βαρβαρότητας.

Λύση υπάρχει αλλά βρίσκεται έξω από τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος κι αυτής της πολιτικής. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της οργανωμένης πάλης που μπορεί να αποσπά κατακτήσεις και να χαρίζει χαμόγελα αισιοδοξίας στο λαό. Σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να ανοίξει ο δρόμος για το ωραίο, το μεγάλο, ο συγκλονιστικό, το σοσιαλισμό, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο τον 21ο αιώνα.

Θοδωρής Κωτσαντής,
μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ