"Διδασκαλία" του καπιταλισμού

Σάβ, Ιουν 5, 2021

Μόνο λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που βγήκαν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με τα ονόματα φαρμακευτικών ομίλων να κατακλύζουν τις τηλεοράσεις μας, και η πρυτανεία του ΕΜΠ πρόλαβε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Ιδρύματος με την πολυεθνική «Pfizer».

Και τι δεν ακούσαμε σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ΕΜΠ και «Pfizer»: ότι επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις επειδή βολεύει… η ζώνη ώρας, υπάρχει «σταθερό πολιτικό περιβάλλον», «ευελιξία αντικειμένου και χώρου δουλειάς» κ.ά. Αυτό όμως που «έβγαλε μάτι» είναι η κοινή παραδοχή ότι «οι όποιες επενδύσεις σε φαρμακευτικές καινοτομίες γίνονται στο πλαίσιο της βέλτιστης επιστημονικής και εμπορικής επιτυχίας». Δηλαδή αν ένα φάρμακο δεν έχει εξασφαλισμένη εμπορική αξιοποίηση και δεν υπόσχεται μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της εταιρείας, τότε η τεχνογνωσία θα μείνει «στο ράφι» όσο χρήσιμη και να είναι για την υγεία του κόσμου.
Ποιος ξέρει τι θα δουν τα μάτια μας από σε Σεπτέμβρη που, όπως ανακοίνωσαν, η «Pfizer» θα αναλαμβάνει και διπλωματικές εργασίες φοιτητών…