Άρθρο του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Αττικής:«Δεν μας πέρασε στιγμή απ’ το μυαλό ότι δεν θα τα καταφέρουμε»

Σάβ, Μαΐ 7, 2022
Thumb_Politiki_Arthro_Grammis_Monoi_tous

Αυτά ήταν τα λόγια του συντρόφου μας και προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που πέτυχαν οι οικοδόμοι, με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, οι οποίοι αφορούν σε πάνω από 70.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, μετά από 13 χρόνια σκληρών αγώνων, προσπάθειας μαζικοποίησης των συνδικάτων με νέους εργαζόμενους, περιοδειών σε οικοδομές και εργοτάξια, γενικών συνελεύσεων, συλλαλητηρίων και απεργιών. Εξέλιξη που έκανε κάθε λαϊκό άνθρωπο να χαμογελάσει.

Έτσι σκέφτονται και αισθάνονται χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που δίνουν σκληρές μάχες σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, γειτονιές, με σταθερότητα και αυταπάρνηση, είτε πέτυχαν ως τώρα μεγαλύτερες ή μικρότερες χειροπιαστές νίκες που κάνουν το λαό να χαμογελάσει, είτε όχι ακόμα.

Προκύπτει το ερώτημα: Πού βασίζεται αυτή η πεποίθηση, αυτή η αισιοδοξία; Μήπως δεν βλέπουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη; Μα αν ναι, τότε γιατί όπου βρίσκονται αποδεικνύουν ότι όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς; Αν ναι, τότε γιατί τέτοια επίθεση εναντίον τους από όσους έχουν συμφέρον τα πράγματα να μείνουν ίδια και χειρότερα; Αν οι οικοδόμοι τόσα χρόνια είχαν μη ρεαλιστικά αιτήματα, αν οι αγώνες τους ήταν αναποτελεσματικοί, τότε πώς πέτυχαν τελικά να εξαναγκάσουν τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου να κόψουν από τα υπερκέρδη τους και να δώσουν κάτι παραπάνω σε αυτούς που χτίζουν ό,τι βλέπουμε γύρω μας; Κι αν αυτό δεν αρκεί, τότε πώς εξηγούνται τα παραδείγματα των διανομέων της e-food, των λιμενεργατών της COSCO, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και άλλων επιχειρήσεων και κλάδων που συσπειρώθηκαν και παλεύουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους;

Η απάντηση δείχνει τον δρόμο σε όλο το λαό κι ακόμα περισσότερο στη νεολαία, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και πάλης για να χαμογελάμε πιο συχνά, σήμερα σε περίοδο που βιώνουμε όλο και πιο έντονα στην καθημερινή ζωή «τα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται» και τις επιπτώσεις τους σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, πρεσβεύουμε «κάθε φορά το μέλλον», είμαστε στη μοναδική «σωστή πλευρά της Ιστορίας», μαζί με το ΚΚΕ μπροστά για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας της. Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα συγκρούονται στην Ουκρανία πάνω από 2 μήνες τώρα. Γίνονται ευθείς αναφορές για γενίκευση του πολέμου και σε άλλες χώρες. Η εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια δυναμώνει, ταυτόχρονα με τα παζάρια που γίνονται με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, που περιλαμβάνουν απαράδεκτους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού. Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στην Βουλή την κατάπτυστη ελληνο-αμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λαοί πληρώνουν την «ειρήνη» και τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, οξύνεται η φτώχεια και η ακρίβεια. Οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ επικίνδυνες και μας βάζουν το καθήκον, τώρα αμέσως να φτάσουμε σε πολλές περισσότερες χιλιάδες νέους και να συζητήσουμε τί πρέπει και μπορούν να κάνουν οι λαοί, τί να κάνει η νεολαία στην Ελλάδα σε όλα τα ενδεχόμενα.

Μόνοι τους και όλοι μας

Μέσα σε αυτές τις δοσμένες αντικειμενικά συνθήκες, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να δυναμώνει η πάλη της νεολαίας, περισσότεροι να συμμετέχουν σε μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες στο κίνημα, σε δράσεις διεκδίκησης, αποκάλυψης όλων των εξελίξεων ώστε η διαφώτιση να υπηρετεί τη μαζική δράση και το ανάποδο.

Έτσι χιλιάδες υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας δίνουν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών ώστε η μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας να γίνει αφορμή για να εντείνουμε τη δράση μας, να προβληματίσουμε, να φωτίσουμε την ανάγκη ανασύνταξης και ισχυροποίησης του φοιτητικού κινήματος που και στα σχέδια εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο πρέπει και μπορεί να αντιδράσει, και τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να ακυρώσει, και να παλέψει για τη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων μέσα σε κάθε ίδρυμα, σχολή, τμήμα και έτος που αφορούν την καθημερινότητα των φοιτητών στο μάθημα, τις εξετάσεις, την καθαριότητα και ασφάλεια, τη σίτιση, τη στέγαση, τη μετακίνηση, την άθληση και τον πολιτισμό.

Σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε πραγματικά «όλοι μας και μόνοι τους». Όλοι όσοι δίνουμε τη μάχη της μόρφωσης μέσα σε τόσα εμπόδια, θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε καθένας και καθεμιά να έχει το αποκούμπι του, αλλά και τα δίκαια αιτήματά μας να πιέζουμε πιο αποτελεσματικά για να υλοποιούνται. Όλοι όσοι η δίκαιη αποστροφή από τις πρακτικές και από τις θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν μας οδηγούν στην παραίτηση, αλλά μας πεισμώνουν να στηρίξουμε
το αντίπαλο δέος. Όσοι δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τα σχέδια κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών να στηρίξουν διάφορα δήθεν «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια για να εγκλωβίσουν φοιτητές που δεν γνωρίζουν «τι παίζει» στη σχολή τους. Όσοι κουράστηκαν να ακούν τις κραυγές περί ενότητας ορισμένων άγνωστων στην κοινωνία οπορτουνιστικών ομάδων που όταν δεν δέρνονται ή κοσμούνται με επίθετα μεταξύ τους, προβαίνουν σε τυχοδιωκτισμούς – βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης από τη μια για να εντείνει την προπαγάνδα και την καταστολή, βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη που βρίσκει σε αυτούς τον καλύτερο διαφημιστή της λογικής του «μικρότερου κακού», και μάλιστα γκρίζο…

Έτσι οι μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, οργανώνουν πάνω από 100 μαθητικές γιορτές σε όλη τη χώρα, τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ για να συζητήσουν και να προβάλλουν στα σχολεία και τις γειτονιές τους «τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται», στον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του φασισμού, για την κοινωνία της Ειρήνης, της πραγματικής ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, του Σοσιαλισμού.

Με αυτά στο μυαλό μας, τα καθοδηγητικά όργανα σχεδιάζουμε να ξεδιπλώσουμε ένα μεγάλο, πολύμορφο πολιτικό άνοιγμα στη νεολαία των χώρων ευθύνης μας το Μάη που θα κορυφωθεί στη συνέχεια τον Ιούνη με μεγάλες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Έχουμε φιλόδοξους στόχους για τον φετινό Μάη και την άμιλλα του ΚΣ της ΚΝΕ για τη στρατολογία. Θα κριθούμε κάθε καθοδηγητικό όργανο και κάθε ΟΒ της ΚΝΕ με βάση αυτούς. «Δεν μας περνάει στιγμή απ’το μυαλό ότι δεν θα τα καταφέρουμε».

Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της
ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Αττικής