Δεν αποδεχόμαστε τέτοια «κανονικότητα»…

Τρί, Δεκ 14, 2021
Thumb_Politiki_Fotia_Nekroi_Anilikoi

Δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 12 και 13 ετών έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στο σπίτι που έμεναν μαζί με την πολυπληθή οικογένειά τους, στο Καματερό. Το μικρότερο αδερφάκι τους, μόλις 2 ετών, νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα. Όπως φαίνεται, η πυρκαγιά προήλθε από την ξυλόσομπα που άναψε η μητέρα τους για να ζεσταθούν.

Τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, κάθε χειμώνα εδώ και περίπου μια δεκαετία, από το ξέσπασμα, δηλαδή, της προηγούμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά:

  • Τον Μάρτιο του 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δύο φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν.
  • Τον Ιανουάριο του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τέσσερις μετανάστες που διέμεναν στα hot-spot της Μόριας και της Σάμου, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία βδομάδα με τον ίδιο τρόπο.
  • Τον περσινό Ιανουάριο, με κυβέρνηση ΝΔ, τα δημοσιεύματα κατέγραφαν 8 νεκρούς μέσα σε λίγες μέρες σε Μεταξουργείο, Κομοτηνή, Κέρκυρα και Καλύβια, πάλι από παρόμοιες αιτίες.
  • Πριν λίγες μόνο μέρες, μια γυναίκα από την Ινδία έχασε τη ζωή της όταν ξέσπασε πυρκαγιά από διαρροή αερίου στο παράπηγμα όπου ζούσε μαζί με την οικογένειά της, κοντά στο πτηνοτροφείο όπου δούλευαν.

Και η λίστα δεν έχει τέλος…

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται ούτε για την «κακιά στιγμή», ούτε για «μεμονωμένο περιστατικό», ούτε για πρόβλημα που αφορά μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τον τρόπο ζωής τους, όπως λένε ή αφήνουν να εννοηθεί διάφοροι υποκριτές, που νοιάζονται μόνο για το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών και όλα τα υπόλοιπα ξέρουν να εξηγούν αποκλειστικά με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».

Αυτές οι τραγωδίες είναι τα αποτελέσματα της καθιέρωσης μισθών πείνας προκειμένου να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, της ανεργίας που βρίσκεται στο DNA αυτού του συστήματος, της φορολογίας που «ξεζουμίζει» τις εργατικές οικογένειες, της γκετοποίησης... Όλα αυτά είναι που αναγκάζουν πολύ κόσμο να καταφεύγει σε μεθόδους περασμένων αιώνων προκειμένου να ζεσταθεί ο ίδιος και τα παιδιά του. Σε αυτά έχει προστεθεί πλέον και η τεράστια άνοδος στην τιμή του ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», στην οποία «ορκίζονται» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25.

Σε μια εποχή με τεράστιες δυνατότητες για να ικανοποιηθούν καθολικά οι κοινωνικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και θέρμανση, δεν πρέπει να «συνηθίσουμε» σε τέτοιες ειδήσεις, να τις θεωρούμε «αναμενόμενες» ή «κανονικότητα». Γι’ αυτό θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη, τη διεκδίκηση για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση των τιμολογίων του ρεύματος κλπ. Γι’ αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπουν περισσότεροι στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος, που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους πολλούς, πέρα από δυστυχία…

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων-Καματερού του ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για το σημερινό περιστατικό, «τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος συγκεντρώνουμε για την οικογένεια ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, στα γραφεία του Κόμματος στο Καματερό (Γρηγορίου Λαμπράκη 63) το απόγευμα 6:30-8:30 και το πρωί 10-12 και καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του».