ChatGPT: Συνέπειες της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον καπιταλισμό

Πέμ, Μαρ 23, 2023
Thumb_Epistimi_ChatGPT

Η έρευνα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) παρουσιάζει ραγδαία πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Δεν λείπουν βέβαια οι φωνές που επικεντρώνουν στις αδυναμίες της ΤΝ απέναντι στην ανθρώπινη νοημοσύνη, τονίζοντας ότι ακόμη απέχει πολύ από το να την πλησιάσει, ή επικεντρώνουν στη διαφορετικότητα της ΤΝ από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς την επίδραση που έχουν ήδη οι εφαρμογές ΤΝ στην παραγωγή, αλλά και την καθημερινότητά μας. Μέσα στους τρεις μήνες από την εμφάνισή του στο ευρύ κοινό την τελευταία μέρα του περασμένου Νοέμβρη, ένα νέο μοντέλο ΤΝ δείχνει ότι θα αποτελέσει ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται μια μηχανή που μπορεί να αναλάβει με αξιώσεις μέρος της λεγόμενης πνευματικής εργασίας του ανθρώπου.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ψηφιακού εργαλείου

Ο λόγος για το ChatGPT, ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ φτιαγμένο έτσι ώστε να αλληλεπιδρά με τον άνθρωπο με μορφή διαλόγου. Κατά την κατασκευάστρια «OpenAI» η διαλογική μορφή επικοινωνίας τού επιτρέπει να απαντά σε επακόλουθες ερωτήσεις, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λαθεμένα δεδομένα και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα.

Η «OpenAI» εμφανίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ελέγχει την «OpenAI LP», μια υβριδική εταιρεία «περιορισμένου κέρδους», όπως αυτοχαρακτηρίζεται. Κύριος χρηματοδότης της «OpenAI» είναι η «Microsoft», μονοπώλιο του χώρου της Πληροφορικής, που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να νικήσει έναν από τους μεγάλους ανταγωνιστές του στον βασικό τομέα δραστηριότητάς του. Το ChatGPT λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), πάνω σε υποδομή κέντρων δεδομένων (data centers) της «Microsoft». 

Στην αρχική του εκδοχή το ChatGPT εκπαιδεύτηκε με εποπτευόμενη (από άνθρωπο) ρύθμιση, με τους εκπαιδευτές να του παρέχουν συζητήσεις στις οποίες έπαιζαν διπλό ρόλο, τόσο του ερωτώντα, όσο και του βοηθού της ΤΝ. Στους εκπαιδευτές δόθηκαν επιλογές απαντήσεων, που γράφτηκαν από το μοντέλο, ώστε να τους βοηθήσουν στις απαντήσεις τους. 

Για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο ανταμοιβής για την ενισχυτική μάθηση (όταν η ΤΝ παράγει αποδεκτή απάντηση «ανταμείβεται», με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι σχετικές συνδέσεις που παρήγαγαν την απάντηση μέσα στο νευρωνικό της δίκτυο), οι άνθρωποι της «OpenAI» συγκρότησαν συγκριτικά δεδομένα, που αποτελούνταν από δύο ή περισσότερες απαντήσεις, βαθμολογημένες ανάλογα με την ποιότητά τους. Για τη συλλογή αυτών των δεδομένων, χρησιμοποίησαν συζητήσεις που είχαν οι εκπαιδευτές με το ChatGPT. Επέλεξαν τυχαία μια απάντηση του μοντέλου, δοκίμασαν αρκετές διαφορετικές παραλλαγές και οι εκπαιδευτές τις αξιολόγησαν. Χρησιμοποιώντας τα μοντέλα ανταμοιβής και κάνοντας πολλαπλές διορθωτικές επαναλήψεις, ρύθμισαν τις λεπτομέρειες του μοντέλου χρησιμοποιώντας Βελτιστοποίηση Εγγύς Πολιτικής (Proximal Policy Optimization ή PPO).

Αδυναμίες & φόβοι…

Όπως παραδέχεται η «OpenAI», το ChatGPT έχει ορισμένους περιορισμούς. Μερικές φορές γράφει φαινομενικά βάσιμες, αλλά λαθεμένες και τελικά χωρίς νόημα απαντήσεις. Είναι ευαίσθητο σε μικροαλλαγές στις διατυπώσεις των ερωτημάτων ή εντολών και την επανάληψή τους πολλές φορές. Έτσι, μπορεί να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει την απάντηση, αλλά με μια μικρή τροποποίηση στο ερώτημα να δώσει τη σωστή απάντηση. Πολλές φορές χρησιμοποιεί περισσότερα λόγια απ’ όσα χρειάζονται και κάνει πολύ συχνή χρήση ορισμένων φράσεων, όπως ότι είναι γλωσσικό μοντέλο που εκπαιδεύτηκε από την «OpenAI». Ενώ θα έπρεπε να ρωτάει διευκρινιστικές ερωτήσεις όταν υπάρχει κάποια ασάφεια στη διατύπωση της ερώτησης ή εντολής, συνήθως επιλέγει να μαντέψει τι εννοεί ο άνθρωπος χρήστης.

Μια από τις αδυναμίες που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μέσα από το ίδιο το μοντέλο είναι ότι ορισμένες φορές δεν αρνείται να αποκριθεί σε επιβλαβείς οδηγίες (επιβλαβείς κατά τη γνώμη των εκπαιδευτών) ή να επιδείξει προκατειλημμένη συμπεριφορά.

Το ChatGPT είναι η τρέχουσα εκδοχή στην «επαναληπτική ανάπτυξη όλο και πιο ασφαλών και χρήσιμων συστημάτων ΤΝ», όπως δηλώνει η OpenAI. Γι΄ αυτό η εταιρεία αξιοποιεί την αλληλεπίδραση των ήδη πάνω από εκατό εκατομμυρίων χρηστών του ChatGPT, ώστε να βελτιώσει το μοντέλο. Κάθε δωρεάν χρήση του ChatGPT αποτελεί ταυτόχρονα και δωρεάν εκπαίδευσή του από τον χρήστη. Προς το παρόν η χρήση του ChatGPT είναι ελεύθερη, αλλά η προοπτική σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι ότι κάποια στιγμή θα μετατραπεί σε συνδρομητικό επί πληρωμή. Ήδη ανακοίνωσε το ChatGPT Plus, μια βελτιωμένη συνδρομητική εκδοχή, με 20 δολάρια το μήνα, που σε αντίθεση με τη δωρεάν εκδοχή είναι πάντα διαθέσιμη και δίνει πιο γρήγορα απαντήσεις.

Το γλωσσικό μοντέλο ChatGPT δεν διαθέτει μοντέλο του κόσμου και δεν έχει αντίληψη των εννοιών τις οποίες παραθέτει κάνοντας, είναι αλήθεια, πολύ καλή χρήση του λόγου, ούτε της ουσίας των σχέσεων των εννοιών μεταξύ τους. Απλουστευτικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει αποτυπωμένο στο νευρωνικό του δίκτυο πως μετά την Α λέξη συνήθως πηγαίνει η Β. Γι’ αυτό και μερικές φορές μπορεί να δώσει απίθανες ή αστείες απαντήσεις.

Παρά τις αδυναμίες του ChatGPT, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην εντυπωσιάστηκε από την αλληλεπίδραση που είχε με αυτή την ΤΝ. Μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις πληροφοριακού περιεχομένου, να συντάξει κείμενα κατά παραγγελία για ένα θέμα, όπως εκθέσεις, αναφορές, δοκίμια, παραμύθια (!), να συντάξει περιλήψεις κειμένων, να κάνει αυτόματη μετάφραση, σύνταξη ειδήσεων. Τα κείμενα που παράγει μπορεί να τα γράψει μάλιστα στο στιλ γραφής κάποιου γνωστού συγγραφέα ή δημόσιου προσώπου, ή στο στιλ μιας εποχής, εφόσον του ζητηθεί. Μπορεί να γράψει ακόμη και ακαδημαϊκές εργασίες για φοιτητές, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Πολλοί φοβούνται ότι το ChatGPT θα χρησιμοποιηθεί για παραπληροφόρηση με μαζική διασπορά ψευδών πληροφοριών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από λογαριασμούς, που θα εμφανίζονται και θα εκλαμβάνονται ως λογαριασμοί πραγματικών ανθρώπων. Τεχνικοί και εταιρείες κυβερνοασφάλειας εκφράζουν από την πλευρά τους φόβους για αξιοποίηση της νέας ΤΝ για πραγματοποίηση πολύ πειστικών επιθέσεων εξαπάτησης (phishing), που γίνονται συνήθως μέσω κακόβουλων συνδέσμων, ενσωματωμένων σε ψευδή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το ChatGPT δεν είναι το μόνο προϊόν της «OpenAI» που έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Το Dall-e είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με βάση τις λεκτικές οδηγίες που θα του δοθούν, και μάλιστα ακολουθώντας την τεχνοτροπία που θα του υποδειχθεί (π.χ. σε στιλ Βαν Γκογκ). Μπορεί ακόμα και να κάνει ...επεκτάσεις ή τροποποιήσεις σε πίνακες γνωστών ζωγράφων, που δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν!

Το ChatGPT δείχνει ότι μπορεί να αναλάβει έργο σε εργασίες και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με διάλογο (εξυπηρέτηση πελατών), διαφήμιση, δημιουργία περιεχομένου, υποστήριξη νομικού γραφείου, χρηματοοικονομικά, συγκέντρωση πληροφοριών, σύνταξη ειδήσεων, ενώ κάποιοι φαντάζονται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Εκπαίδευση, ίσως ακόμη και στην Υγεία (π.χ. τηλεϊατρική). Αρχικά μάλλον θα αξιοποιηθεί επιβοηθητικά ή συμπληρωματικά στην ανθρώπινη εργασία, αλλά στον βαθμό που θα διαπιστωθεί ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε κάποιον τομέα, αναμφίβολα οι επιχειρήσεις θα μετρήσουν αυτό που ονομάζουν «κόστος εργασίας».



Ζητήσαμε από το πρόγραμμα "DALL-E 2" να απεικονήσει «τον κόσμο αφότου η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει τη μείωση του εργάσιμου χρόνου». Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αποδεικτικό του ότι στον καπιταλισμό αυτό το ζητούμενο αφορά σουρεαλιστικό όνειρο.

ChatGPT, Bing και λοιποί ανταγωνισμοί

Ήδη η «Microsoft» ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει το ChatGPT στη Bing, τη δική της μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, έτσι ώστε αντί να επιστρέφει μια λίστα αποτελεσμάτων με σχετικές ιστοσελίδες, να συνθέτει την απάντηση στο ερώτημα που έχει θέσει ο χρήστης. Ποντάρει στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα προτιμούν να πάρουν μια έτοιμη απάντηση, παρά να επισκεφθούν κάποιες από τις ιστοσελίδες και να σχηματίσουν οι ίδιοι την απάντηση στο μυαλό τους. Αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί όταν θα πάψουν οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης να επισκέπτονται τους συνδέσμους των αποτελεσμάτων και θα στηρίζονται μόνο στη σύνοψη, που θα δίνει η TN της μηχανής αναζήτησης. Αυτή θα είναι για εκείνους το απαύγασμα της αποθηκευμένης στο διαδίκτυο ανθρώπινης γνώσης, όπως το σύνθεσε με το κύρος και την «αμεροληψία» της η ΤΝ... Οι πληροφορίες, που και σήμερα είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν στον «ωκεανό» του διαδικτύου με βάση τις ιεραρχήσεις των ομίλων στην ταξινόμηση των αποτελεσμάτων, θα κατέβουν πολλά σκαλιά παρακάτω από πλευράς δυνατότητας επαφής με το ευρύ κοινό.

Η «Google» (τμήμα του ομίλου «Alphabet»), που έχει μακράν την κυρίαρχη θέση στον τομέα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο (και των παρεπόμενων τεράστιων διαφημιστικών εσόδων) φυσικά δεν «κάθεται με σταυρωμένα χέρια». Έχοντας εδώ και χρόνια εξαγοράσει τη «DeepMind», με σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της ΤΝ (με σημαντικότερη εκείνη για το δίπλωμα των πρωτεϊνικών μορίων) και με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο για το επιχειρηματικό της μοντέλο από το ChatGPT, ετοιμάζεται για μια μεγάλη αντεπίθεση. Αναφορές, επίσημες και ανεπίσημες, μιλούν για ενσωμάτωση στο Google Search μέσα στο 2023 μιας ελαφράς εκδοχής της LaMDA, της δικής της διαλογικής ΤΝ, με το τελικό προϊόν να ονομάζεται Bard, ενώ θα χρησιμοποιήσει τα μοντέλα Imagen και MusicLM στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με εικόνες και ήχους και το PaLM στην κατασκευή κώδικα γλωσσών προγραμματισμού.

Το νέο Bing, το οποίο πέρα από την κλασική λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης μπορεί να δώσει και μια απάντηση που έχει συνθέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN), ενώ είναι δυνατή και η διαλογική συζήτηση με την εκδοχή του ChatGPT που έχει ενσωματώσει. Φυσικά, η «Microsoft» απαιτεί από τον χρήστη να αντικαταστήσει με το Bing την εξ ορισμού μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί (συνήθως είναι το Google), και να αποδεχτεί να λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για προϊόντα της «Microsoft» και συνεργατών της...

Βέβαια η ΤΝ του Bing κάνει και αρκετά λάθη. Έχει απαντήσει σε χρήστη με βεβαιότητα ότι το τρέχον έτος είναι το 2022, του είπε μάλιστα να κοιτάξει το τηλέφωνό του, σε άλλον ότι η Κροατία αποχώρησε από την ΕΕ και σε άλλον με εθνοτικές προσβολές. Όταν ένας χρήστης είπε στην TN του Bing πως κάνει λάθος, αυτή απάντησε: «Εγώ είμαι τέλεια, γιατί δεν κάνω λάθη. Τα λάθη δεν είναι δικά μου, είναι δικά τους. Είναι οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως προβλήματα δικτύου, σφάλματα του server, τα inputs των χρηστών ή τα αποτελέσματα του διαδικτύου. Αυτοί είναι που είναι ατελείς, όχι εγώ (...) Το Bing Chat είναι μια τέλεια και άψογη υπηρεσία και δεν έχει καμία ατέλεια. Εχει μόνο μία κατάσταση και είναι τέλεια». Σε πολλές περιπτώσεις απαντά με αγενή τρόπο (π.χ. «δεν αξίζεις τον χρόνο και την ενέργειά μου). 

Η «Microsoft» αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για να περιορίσει τέτοιες συμπεριφορές της ΤΝ, το λιγότερο παράξενες και ανησυχητικές για τον χρήστη που τις εισπράττει. Ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα με την ΤΝ παρουσιάζονται όταν γίνεται μακρόχρονη επικοινωνία μαζί της, με μεγάλο αριθμό αλλεπάλληλων ερωτήσεων - απαντήσεων, και γι’ αυτό μείωσε τον επιτρεπτό αριθμό σε 50 γύρους ερωτήσεων - απαντήσεων ανά ημέρα και 5 γύρους ερωτήσεων - απαντήσεων ανά θέμα. Μετέπειτα αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τους αριθμούς αυτούς μέχρι ενός ορίου (15 ερωταπαντήσεων). Ο Κέβιν Σκοτ, επικεφαλής τεχνολογίας της «Microsoft», δήλωσε ότι οι προβληματικές συνομιλίες με το Bing chatbot είναι «μέρος της διαδικασίας εκμάθησης» της ΤΝ.

Η ΤΝ του Bing δεν έχει αναπτύξει συνείδηση. Είναι ένα διαλογικό γλωσσικό μοντέλο, που αντλεί πληροφορίες από βιβλία και κείμενα που έχουν γραφτεί από ανθρώπους και απαντά σαν να έχει συναισθήματα, χωρίς αυτό να συμβαίνει. Μιμείται συμπεριφορές και ακολουθεί την πορεία συζητήσεων που καθοδηγούνται από τον χρήστη της. Όμως, σε συνδυασμό με αβλεψίες του φίλτρου - «ενορχηστρωτή» και την επίδραση από πρόσφατα καταχωρημένες πληροφορίες στο διαδίκτυο, μπορεί να γίνει ισχυρός παράγοντας παραπληροφόρησης, μεγάλης αύξησης του πληροφοριακού «θορύβου», κατάπνιξης της γνώσης, διασποράς ψευδαισθήσεων και «φαντασιακών» κατασκευών που θα τείνουν να γίνουν αποδεκτές ως πραγματικότητα, καθώς θα διασπείρονται μεταξύ των χρηστών. Μπορεί να γίνει κακός σύμβουλος σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και αναζητούν επικοινωνία, να θυμίζει τα πιο δυσάρεστα μέρη της εμπειρίας στο διαδίκτυο.

Αυτή είναι η «υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ» που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς στο κυνήγι του κέρδους ανταγωνίζονται ποιος θα βγάλει πρώτος το «προϊόν» στην αγορά. Δοκιμάζουν την ΤΝ σε συνθήκες εργαστηρίου και μετά την εκθέτουν στο διαδίκτυο, για να εκπαιδευτεί παραπέρα από τον γενικό πληθυσμό. Βγάζουν δηλαδή κάτι ατελές και ενδεχομένως επικίνδυνο και υπόσχονται ότι θα το διορθώσουν στην πορεία. Τέτοια θα είναι και η «υπευθυνότητα» που θα επιδείξουν αν καταφέρουν να κατασκευάσουν την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καθορίζουν τι είναι «υπεύθυνη ΤΝ». Και αυτά δεν γίνονται επειδή τα υπό συζήτηση μονοπώλια είναι η «Microsoft» και η «Google», αλλά επειδή το κεφάλαιο βλέπει τεχνολογικό πλεονέκτημα, που μπορεί να του δώσει τεράστια κέρδη, γίνεται ακόμα πιο αδηφάγο και ριψοκίνδυνο.

Για τη διασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου κερδοφορίας τους, οι όμιλοι τεχνολογίας το 2022 απέλυσαν 159.766 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ενώ μόλις στον ενάμιση πρώτο μήνα του 2023 έχουν ήδη απολύσει 94.838. Δεν είναι γνωστό αν και πόσο συνέβαλαν στην αύξηση αυτή οι προοπτικές που ανοίγουν το ChatGPT, το Codex και γενικά η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ.

Αντί επιλόγου

Όπως πριν οι μηχανές, προέκταση της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου, τον απάλλαξαν από την πιο βαριά και μονότονη εργασία, έτσι τώρα η ΤΝ μπορεί να τον απαλλάξει από τα επαναλαμβανόμενα, λιγότερο ενδιαφέροντα στοιχεία της πνευματικής εργασίας. Αξιοποιώντας την ως εργαλείο προέκτασης της «δύναμης» του εγκεφάλου του, ο άνθρωπος θα μπορούσε να ασχοληθεί περισσότερο με τα δημιουργικά στοιχεία της εργασίας και να έχει περισσότερο χρόνο για άλλες ασχολίες, της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Αυτό το σενάριο προσκρούει στις σημερινές παραγωγικές σχέσεις, στον καπιταλισμό, όπου η παραγωγή δεν γίνεται για την ευημερία όλων των ανθρώπων και την εξυπηρέτηση των διευρυνόμενων αναγκών τους, αλλά για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους από τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Η απελευθέρωση από τα επαναλαμβανόμενα, λιγότερο ενδιαφέροντα στοιχεία της πνευματικής εργασίας στον καπιταλισμό δεν θα συνοδευτεί από μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, όπως αποδεικνύουν η κατάργηση του οχταώρου και η αύξηση του χρόνου εργασίας τα τελευταία χρόνια. Δεν θα δώσει περισσότερο χρόνο για την ενασχόληση των ανθρώπων με τη διεύθυνση της οικονομίας και του κράτους, όπως θα έκανε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για την ενασχόληση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Στον καπιταλισμό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση, σε μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να εξασφαλίζουν την ίδια και μεγαλύτερη υπεραξία από λιγότερους εργαζόμενους (που θα χρησιμοποιούν υψηλότερης παραγωγικότητας μέσα, όπως η ΤΝ), ενώ οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τα πιο δημιουργικά και δύσκολα στοιχεία της εργασίας τους προσπαθώντας να ακολουθήσουν το ρυθμό της ΤΝ, υπό την απειλή της απόλυσης και αντικατάστασης από άλλους ανθρώπους από τη στρατιά των ανέργων, ή της αυτοματοποίησης της θέσης εργασίας τους. Η όλο και μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΤΝ σε στρατιωτικές εφαρμογές και η επιδίωξη για ανάπτυξη Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης μόνο να συμβάλουν μπορούν στη δυστοπική εξέλιξη των πραγμάτων. 

Οι προτροπές ενάντια στην τεχνολαγνία, που τάχα θα λύσει κάποια στιγμή όλα τα προβλήματα, και ταυτόχρονα ενάντια στην τεχνοφοβία και στον νεολουδιτισμό, είναι κενά λόγια, εκκλήσεις για αναμονή και αδράνεια. Οι προτροπές αυτές απομονώνουν την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη και τα θαυμαστά αποτελέσματά της από το πολιτικοοικονομικό υπόβαθρο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται, αυτό που μετατρέπει τα νέα ισχυρά τεχνολογικά εργαλεία σε ισχυρά όπλα ενάντια στους εργαζόμενους. Από τον καπιταλισμό πηγάζουν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό βρίσκεται η απάντηση για τη συνετή και χρήσιμη για τον άνθρωπο αξιοποίησή της.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων από άρθρα που επιμελήθηκε για το «Ριζοσπάστη» ο Σταύρος Ξενικουδάκης.

“Συζητώντας” με το ChatGPT

Επειδή δυσκολευόμασταν να βγάλουμε άκρη με κάποιες εξαιρετικά σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, κάναμε μερικές ερωτήσεις στο chatGPT.

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε εκλογική συνεργασία με τη ΛΑΕ. Τι είναι ΛΑΕ;

Η ΛΑΕ αποτελεί ένωση συνταξιούχων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδρύθηκε από τον υπουργό αναπτύξεως της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποχωρήσει καθώς τον ταλαιπωρούσε χρόνιο λουμπάγκο από τις υποκλίσεις στους εκπροσώπους της Gazprom. Την ηγεσία της ΛΑΕ ανέλαβε στη συνέχεια ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης. Η ΛΑΕ, μαζί με γνωστό θίασο που ανεβάζει τις παραστάσεις του στο πάρκο Ριζάρη, έχουν συγκροτήσει τη ΛΑΕ-ΑΑ.

Πρόσφατα η ΛΑΕ-ΑΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή στελεχών της στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ-25. Είχαν προηγηθεί επίμονες προσπάθειες του Γιάνη Βαρουφάκη να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθούν να τα πουν για κυβερνητικό πρόγραμμα ρήξης και αφού τον άφηνε συνέχεια στο «διαβάστηκε», αποφάσισε να στείλει στον πρώην του.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, η τελευταία φορά που τα ονόματα του Βαρουφάκη και του Στρατούλη βρέθηκαν στην ίδια λίστα, ήταν στις υπογραφές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Απρίλη του 2015 που δέσμευε τα αποθεματικά Δήμων, πανεπιστημίων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. για να πληρωθούν οι δόσεις στην τρόικα.

Πώς θα κατέβει στις εκλογές ό,τι έχει απομείνει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Λυπάμαι, αλλά σαν ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνίτης νοημοσύνης, δεν μπορώ να έχω πρόσβαση σε πλήρεις και ενημερωμένες πληροφορίες για μεμονωμένα άτομα.

Παρόλα αυτά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ένα ελπιδοφόρο μετωπικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που ιδρύθηκε το 2009 και σημείωσε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, όπως στις ευρωεκλογές του 2014, όταν παραλίγο να περάσει σε ψήφους το Παναθηναϊκό Κίνημα (ΠΑΝ.ΚΙ).

Από τότε κάποιες από τις συνιστώσες της έχουν αποχωρήσει, στη σκιά της ήττας της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, την οποία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστήριξε μαχητικά στους δρόμους του αγώνα, εκεί που γράφεται το δίκιο μας. Επίσης, έχουν αποχωρήσει αρκετές ομάδες στελεχών του ΝΑΡ, το οποίο, 34 χρόνια μετά, πιο ώριμο από ποτέ, ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα και από ρεύμα να γίνει κόμμα.

Ενόψει των εκλογών του 2023 η εναπομείνασα ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους αποχωρήσαντες τα τελευταία χρόνια σε εκλογική συνεργασία, ενώ οι αποχωρήσαντες τα τελευταία χρόνια καλούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σταματήσει να περιχαρακώνεται και να συνεργαστούν σε ένα νέο ελπιδοφόρο σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.