Αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα η κεντρική έκθεση του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα

Πέμ, Αυγ 5, 2021
Thumb_Festival_Kentriki_Ekthesi

Για μία ακόμα χρονιά ο χώρος της Κεντρικής Εκθεσης θα αποτελεί την καθιερωμένη στάση των επισκεπτών του 47ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, και φέτος θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο μεγαλύτερο γεγονός για την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα, την Παρισινή Κομμούνα.

150 χρόνια μετά, θα περιηγηθούμε στα οδοφράγματα στα στενά σοκάκια του Παρισιού, που αποτέλεσαν την προϊστορία και το σκηνικό της «πρώτης εφόδου στον ουρανό», όπως έλεγε ο Κ. Μαρξ.

Οι 72 μέρες που διήρκεσε η Κομμούνα ήταν αρκετές ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του μέλλοντος, να βγάλουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο της Ιστορίας. Αποτέλεσαν για δεκαετίες τη βασική πηγή πείρας και συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα. Αλλά και μέχρι σήμερα τροφοδοτούν με πλούσια συμπεράσματα τη σύγχρονη επαναστατική πάλη, για την αναγκαιότητα τσακίσματος του αστικού κράτους, για τα καθήκοντα της επαναστατικής πρωτοπορίας σε όλες τις συνθήκες.

Αξιοποιώντας σύγχρονες μορφές, οπτικοακουστικά μέσα, με συντροφιά τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, αλλά και την Τέχνη της περιόδου και τη μεταγενέστερη, θα φωτιστεί το πρωτόγνωρο για την εποχή τους έργο των Κομμουνάρων, ο απαράμιλλος ηρωισμός τους, αλλά και το τι σηματοδοτεί ακόμα και σήμερα αυτή τους η προσπάθεια για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο.