5+1 λόγοι να βγεις στο δρόμο σήμερα με το ΚΚΕ

Πέμ, Μαΐ 27, 2021
Thumb_Politiki_5_syn_1_logoi

Γιατί το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί με επίθεση. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να λέει ότι καταργεί το 8ωρο και νομοθετεί την 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για να μπορεί μια μάνα να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της! Δεν μπορούμε να γράψουμε τίποτα πιο πειστικό από τα λόγια του πανό που κρατούσαν μικρά παιδιά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση: «Οι γονείς μας δεν είναι παιχνίδια σας για να δουλεύουν μέχρι να χαλάσουν»!  

Γιατί σ' έναν κόσμο που εξελίσσεται δεν πρέπει να ζει κανείς με «διευθετήσεις». Γιατί αν το 1920 ήταν επίκαιρο στην Ελλάδα με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων να κατακτηθεί το «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες για ό,τι θέλουμε» δεν μπορεί το 2021 να γίνει αποδεκτό ότι δεν θα υπάρχει ούτε η κυριακάτικη αργία! Σε λίγο θα μας πουν πως στην εποχή του 5G είναι «αγκύλωση» το να κοιμάσαι.

Γιατί οι «όμορφες» λέξεις όμορφα πρέπει να «καούν». Η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας είναι το deadline του πληροφορικάριου που πρέπει να πιαστεί και ας απαιτηθεί η κάθε ώρα της μέρας του να ανήκει στον εργοδότη. Η «προσαρμοστικότητα» είναι ότι οι εργαζόμενοι με ευέλικτες σχέσεις εργασίας που στο συμβόλαιό τους θα γράφει 4 ώρες απασχόληση τη μέρα θα δουλεύουν 8ωρο σπαστό και θα αμείβονται σχεδόν το ίδιο. Η «ελευθερία» του εργαζόμενου να διαπραγματευτεί ατομικά με τον εργοδότη τους όρους απασχόλησής του είναι οι πάνω από 1 εκατομμύριο επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι. Η εικόνα της «διευθέτησης», δηλαδή του ξεζουμίσματος των εργαζομένων για μια χρονική περίοδο, «βρίσκεται» στις οστεοαρθρίτιδες των γυναικών που δουλεύουν στα ξενοδοχεία, στην βιομηχανία τροφίμων και αλλού.

Γιατί δίκαιο και ανάγκη σήμερα είναι λιγότερη δουλειά και περισσότερη ζωή. Γι΄ αυτό πρέπει να ανατραπεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που «πνίγει» τη ζωή της νέας γενιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ «βάφτισε» τη μάχη για την υπεράσπιση του 8ωρου «μητέρα των μαχών».  Ακόμα και η ντροπή ντράπηκε. Για πάνω από 3 χρόνια επί διακυβέρνησής του οι κάτω των 25 αμείβονταν με 511 ευρώ βασικό μισθό. Στα χρόνια που «έπνεε» ο αέρας της «προόδου» απογειώθηκαν οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας για την πλειοψηφία της νεολαίας. Από γενιά των «700 ευρώ» γίναμε γενιά των 434 ευρώ μεικτά. Αυτό που επιβεβαιώνει το «τερατούργημα» της ΝΔ είναι ότι η κάθε κυβέρνηση «χτίζει» πάνω στα έργα της προηγούμενης.  

Γιατί το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο. Το ότι με το ίδιο νομοσχέδιο που τσακίζει κάθε έννοια προγραμματισμού που μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος για τη ζωή και τις ανάγκες του, ταυτόχρονα επιδιώκουν να «χτυπήσουν» την πρωτοπόρα συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, δείχνει το «τι μπορούμε να κάνουμε», τι φοβούνται.

Γιατί τέλος, αν το 1957 στη Σοβιετική Ένωση έγινε εφικτό να θεσμοθετηθεί το 7ωρο-5ήμερο, μπορούν όλοι να σκεφτούν τι μπορεί να γίνει σήμερα. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Η εκμετάλλευση δεν «διευθετείται», καταργείται!

Όλοι σήμερα στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα!