Το ΚΚΕ προχωρά μπροστά - Σε πείσμα όσων το πολεμάνε λυσσασμένα θα τα καταφέρει!

Τρί, Ιουλ 13, 2021
Thumb_Politiki_Synedrio

Η ίδια η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, η πεντάμηνη διαδικασία συζήτησης σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ που προηγήθηκε, η πείρα που συγκεντρώθηκε από τον συνδυασμό μιας πλούσιας δημοκρατικής εσωοργανωτικής ζωής, μαζί με τη μάχη για την οργάνωση της αντεπίθεσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας, είναι πραγματικά ένας άθλος. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι αυτή η κορυφαία διαδικασία για το Κόμμα μας δεν αφορά μόνο τα μέλη και τους φίλους του. Αφορά τον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, όσους αναπτύσσουν υγιή προβληματισμό, παλεύουν με τον τρόπο τους για «κάτι καλύτερο». Αφορά, όπως αποδείχθηκε και από τα όσα γράφτηκαν και τους διάφορους «δεσμευμένους» με χίλια δυο νήματα στην υπεράσπιση της σαπίλας του καπιταλισμού. 

Το πού καταθέτει ένα κόμμα σήμερα όλες του τις δυνάμεις, με ποιο τρόπο δηλαδή είναι «χρήσιμο» στον λαό και τη νέα γενιά είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα. Ποιες ιδέες επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα και μπορούν να γίνουν δύναμη αναζωογόνησης της ελπίδας κρίνεται συνεχώς από την ίδια τη ζωή. Το τι είναι σύγχρονο και προοδευτικό αφορά το πρόγραμμα που η κάθε πολιτική δύναμη καταθέτει για την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, τον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί.

Με «όπλο» τις αποφάσεις και τα υπόλοιπα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, που δημοσιεύθηκαν και πρέπει να μελετηθούν καλά, μπορούμε να κάνουμε «άλμα» στο πώς γινόμαστε πιο πολλοί, πιο ικανοί και άρα πιο μαχητικοί στην πάλη για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Το κάθε κόμμα κάπου χρησιμεύει και για κάτι είναι επικίνδυνο…   

Στο ΚΚΕ, ακόμα και όσοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, αναγνωρίζουν την τιμιότητά του. Είναι διαδεδομένη η φράση «αν δεν υπήρχατε και εσείς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα». Αυτό αποτελεί κατάκτηση για το Κόμμα, το έχει κερδίσει με την ηρωική του διαδρομή αλλά και με την καθημερινή του δράση σήμερα. Κυρίως, από το ότι σε περιόδους εξαιρετικά δύσκολες δεν τα «δίπλωσε». Εξέλιξε την επαναστατική του πολιτική, λέει ανοιχτά ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά σήμερα αν το αποφασίσει ο λαός.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν περιμένουν κάποια «μεγάλη» μέρα για να μπουν στη μάχη. Με τις αδυναμίες τους, για τις οποίες συλλογικά κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική, βρίσκονται κυριολεκτικά παντού.

Το αν είναι «χρήσιμο» το ΚΚΕ στον λαό, απαντιέται στο ποιος έδωσε ελπίδα στον κόσμο με τη δράση του μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Όπου το ΚΚΕ έχει δυνάμεις, όπου συμπορεύονται δίπλα του αγωνιστές τα πράγματα είναι καλύτερα, κερδίζονται πραγματικά μάχες για τη ζωή. Από την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς-κάτεργα, μέχρι την υπογραφή ΣΣΕ. Από το να παρθούν πίσω απολύσεις και να υπάρχει διάλλειμα που ο εργαζόμενος θα μπορεί να ξεκουραστεί και να το πληρώνεται, μέχρι τον αγώνα για να σταματήσει η επέλαση των νεοπλασματικών ασθενειών που φέρνει εγκληματική αστική διαχείριση των απορριμμάτων. Από το αφορολόγητο στους βιοπαλαιστές αγρότες μέχρι το μπλοκάρισμα και τη μη εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων στην Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Το αν το ΚΚΕ είναι επικίνδυνο για το σύστημα, απαντιέται στις εκθέσεις των υπηρεσιών των ΗΠΑ, που καταγράφουν ως πολύ αρνητική τη διευρυμένη πολιτική του επιρροή ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Απαντιέται από τις προσπάθειες διοικήσεων μονοπωλιακών κολοσσών που επιστρατεύουν κάθε είδους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Απαντιέται από την χρηματοδοτούμενη με εκατοντάδες εκατομμύρια προσπάθεια συκοφάντησης των κουμμουνιστικών ιδεών, την άγρια κρατική καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Όπως απέδειξε και η πρόσφατη περίοδος, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πρωτοστατεί και μπορεί να διασφαλίσει την κλιμάκωση των αγώνων, την αντοχή απέναντι στις δυσκολίες. Το δυνάμωμα της ταξικής πάλης με τον λαό πρωταγωνιστή και όχι «κομπάρσο» κυβερνητικών εναλλαγών ανάμεσα στα κόμματα του συστήματος. Δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να συντονίζονται οι αγωνιστικές διεκδικήσεις, να αγκαλιάζουν κοινωνικές δυνάμεις και φορείς που έχουν κοινά συμφέροντα, να αποκτά το κίνημα πανελλαδικό χαρακτήρα και όσο είναι δυνατό ενιαία αιτήματα. Έτσι αποσπούνται κατακτήσεις ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο του πολύ αρνητικού συσχετισμού. Έτσι μένουν στα χαρτιά αντιδραστικοί νόμοι, έτσι μπορεί το κίνημα να αξιοποιεί την όποια δυσκολία του συστήματος και να περνάει συνεχώς σε μια ανοδική πορεία σύγκρουσης με την αστική τάξη και το κράτος της.

 

Ικανότητα σωστής και έγκαιρης ανάλυσης των εξελίξεων

Οι ιδέες, η μέθοδος με βάση τα οποία η κάθε πολιτική δύναμη κρίνει τις εξελίξεις και διαμορφώνει θέσεις επιβεβαιώνονται ή όχι από την ίδια τη ζωή. Το ΚΚΕ δεν «διεκδικεί» να του αναγνωρίζεται μόνο πως «έχει γενικά σωστές απόψεις». Το ΚΚΕ «πέφτει μέσα» στις αναλύσεις του γιατί η κοσμοθεωρία του είναι επιστημονική. Στηρίζεται στους νόμους κίνησης της κοινωνίας, στην μελέτη και την ερμηνεία της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, για αυτό αφορούν το σήμερα και είναι ρεαλιστικές. Δημιουργούν τους όρους ώστε ο λαός να μην τα «χάνει» μπροστά στις νέες εξελίξεις, αλλά να προετοιμάζει τη δική του παρέμβαση, με σημαία τα δικά του συμφέροντα.

Οι «σύγχρονες» αντιλήψεις των αστικών κομμάτων, των εξαγορασμένων απολογητών του καπιταλιστικού συστήματος, οι προβλέψεις τους για το πού «πάνε τα πράγματα» χρειάζεται να αποτελέσουν κριτήριο για κάθε νέο άνθρωπο. Δεν είναι δηλαδή μόνο ότι υπάρχει η πείρα από την περίοδο που ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα-τσόντες διακυβέρνησαν. Είναι και πώς με θράσος, με περισπούδαστο ύφος «σερβίρουν»  ως νέο και καινοτόμο το βαθιά αντιδραστικό, την ώρα που οι αναλύσεις του «αναχρονιστικού» ΚΚΕ συνεχώς επιβεβαιώνονται.

Τη δεκαετία του 1990, όλες αυτές οι δυνάμεις έλεγαν πως η «παγκοσμιοποίηση θα λύσει όλες τις ανισότητες, ο κόσμος θα μπει μόνιμα σε τροχιά ειρήνης και ανάπτυξης». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Η νέα γενιά έχει ήδη ζήσει δυο μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμού. Με το ξέσπασμα της κάθε κρίσης, σε όλη τη διάρκεια της, ακούμε ότι «θα κάνουμε όλοι θυσίες, θα παρθούν μέτρα αντιμετώπισης δυσλειτουργιών και παθογενειών του συστήματος και θα έρθει η ευημερία». Και μόνιμα ο λαός πληρώνει τα σπασμένα. Μόνιμα το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται πως οι κρίσεις είναι στο DNA του συστήματος και καμία πολιτική διαχείρισης δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Όταν όλοι έλεγαν, τέλη του 2019 και αρχές του 2020 ότι το διακύβευμα ήταν ποιος εκ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διασφαλίσει την «εξωστρέφεια και τη δίκαιη ανάπτυξη», το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, πέρα από ταξική υπέρ των μονοπωλίων, ήταν και εξαιρετικά ασταθής, τα σημάδια της νέας κρίσης είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Ο κόσμος αντί να μπει σε «τροχιά» ειρήνης, τραντάζεται από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι σφαγές των λαών βαφτίζονται «υπεράσπιση» της δημοκρατίας απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις-τέρατα που οι ίδιοι ανέθρεψαν. Για κάθε πολεμική εστία που ανάβει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη, φταίει ένας «τρελός ηγέτης με δικτατορικές βλέψεις». Όταν το ΚΚΕ έλεγε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτηρίζονται από ανταγωνισμό αλλά και συνεργασία που επιβάλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι διεθνείς τους συμμαχίες, κάποιοι έλεγαν ότι «όλα θα πάνε καλά» αφού Έλληνας και Τούρκος πρωθυπουργός έκαναν κουμπαριά…

 

Σύγχρονο κόμμα, είναι μόνο το Κόμμα της σύγχρονης εργατικής τάξης

Το κάθε κόμμα προφανώς και παίρνει υπόψη του τις πράγματι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται με την ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών. Οι ρομποτικοί βραχίονες και η τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα που εξασφαλίζουν τεράστια ταχύτητα στη διακίνηση της πληροφορίας και την επεξεργασία δεδομένων, η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών και οι νέες εφαρμογές στην Ιατρική επιβεβαιώνουν όλα όσα λέει το ΚΚΕ. Τη δυνατότητα να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να ικανοποιηθούν σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι ο εργαζόμενος άνθρωπος, η σύγχρονη εργατική τάξη, μπορεί να δημιουργήσει τρομερά επιτεύγματα, να οργανώσει μια εξελιγμένη παραγωγική δραστηριότητα σε κάθε της στάδιο, με τους μεγαλομετόχους των εταιρειών να μην παίζουν κανένα ρόλο. Οι αποδείξεις λοιπόν ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ μπορεί να υλοποιηθεί εδώ και τώρα συνεχώς αυξάνονται.

Το 21ο Συνέδριο του Κόμματος εξέτασε ακριβώς τη δράση του μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για να καταφέρει το Κόμμα τους μεγάλους του στόχους, πρέπει να δυναμώσει η κάθε οργάνωση και το κάθε μέλος. Να αναβαθμιστεί η συλλογικότητα και η επιτελική δουλειά σε όλη την κλίμακα.

Η ίδια η διαδικασία του Συνεδρίου, ανέδειξε ότι σύγχρονο κόμμα ικανό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ένα κόμμα με αρχές, με συγκεκριμένο τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας. Με τα μέλη του να μελετούν σε βάθος τις επεξεργασίες και τη θεωρία μας, να παίρνονται όλα τα μέτρα ώστε αυτό να διασφαλίζεται σε κάθε φάση. Να διαμορφώνει το σχέδιο και τις προϋποθέσεις ώστε όλοι να δουλεύουν με μαχητικότητα τους στόχους που από κοινού αποφασίζουμε. Να μπορεί να αφουγκράζεται τα βάσανα και τις ανησυχίες του εργατόκοσμου, να «μαθαίνει» από τις αρετές του και να του «διδάσκει» την αποστολή του. 

Αυτό είναι ένα σύγχρονο Κόμμα, αυτό είναι το ΚΚΕ. Με δημοκρατική εσωργανωτική ζωή και ενιαία αποφασιστική δράση, που εξυψώνει τις ατομικές ικανότητες του καθενός, ακριβώς γιατί μόνο έτσι μπορεί να τα καταφέρει. Ο πήχης για όλο το Κόμμα έχει ανέβει. Είμαστε αισιόδοξοι και προχωράμε πάντα μπροστά!