Περίεργοι "ακτιβιστές" και τιτιβίσματα από το ίδιο χέρι

Δευ, Μαΐ 24, 2021
Thumb_Politiki_Aktibismoi_Titibismata

Τα όσα εξελίσσονται μετά από το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της «Ryanair» στο αεροδρόμιο του Μινσκ της Λευκορωσίας, προσφέρουν ορισμένα θέματα για σχολιασμό.

Η επιλεκτική ευαισθησία της ΕΕ

Η Λευκορωσία εδώ και καιρό έχει μπει στο κάδρο πολύ ισχυρών ανταγωνισμών που λίγη σχέση έχουν στην πραγματικότητα με τα «ανθρώπινα δικαιώματα». ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν να παρέμβουν πιο αποφασιστικά σε μια χώρα που ιστορικά έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον της Κίνας για την περιοχή.

Περίσσεψαν από χθες οι δηλώσεις "οργής" Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Λευκορωσίας. Πάει, όμως, πολύ αυτές οι δυνάμεις να αξιοποιούν την αυταρχικότητα της κυβέρνησης Λουκασένκο για να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ώρα που στηρίζουν φασιστικές οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ουκρανία και αλλού, συνεργάζονται με αυταρχικά καθεστώτα, όπως οι μοναρχίες του Κόλπου ή όταν σε χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκονται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και καταστρατηγούνται στοιχειώδεις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.  

Ακτιβισμός made in USA

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στη χώρα μας, ο Ρομάν Προτάσεβιτς παρουσιάζεται ως «ακτιβιστής δημοσιογράφος». Βλέποντας εικόνες στο διαδίκτυο στις οποίες ο συγκεκριμένος φέρεται μεταξύ άλλων να καταστρέφει άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο της Ουκρανίας το 2014, να φωτογραφίζεται στο εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.λπ., θεωρούμε χρήσιμο να θυμίσουμε ότι είναι προσφιλής και διαχρονική τακτική των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων να χρηματοδοτούν αδρά και να "στήνουν" οργανώσεις που με διάφορους τρόπους προωθούν τα συμφέροντά τους στο εσωτερικό τρίτων χωρών.

Για του λόγου το αληθές, μια απλή επίσκεψη στο επίσημο site του National Endowment for Democracy – NED, που αποτελεί επίσημα οργάνωση – παρακλάδι της CIA, αρκεί για να δει κανείς τα τεράστια ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται τέτοια "κέντρα" στη Λευκορωσία και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, μόνο το 2020 -χρονιά εκλογών στη Λευκορωσία- κατευθύνθηκαν εκεί ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια δολάρια.   

Βρες τις διαφορές

Η εντυπωσιακή ταύτιση των τοποθετήσεων που έκαναν μέσω twitter o πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει ότι στα θέματα που αφορούν στην προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών, δεν χωρούν διαφοροποιήσεις και ψευτοκαυγάδες. Και αν ποτέ στηθεί κανένας τέτοιος, γρήγορα πάει περίπατο, όπως δείχνει και το παράδειγμα της ΝΑΤΟϊκής Συμφωνίας των Πρεσπών...

Προφανώς οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και οι ανταγωνισμοί που ξεδιπλώνονται είναι πολύ πιο σύνθετοι από αυτά που επιλέξαμε να σχολιάσουμε εν συντομία. Το βασικό και σε αυτή την περίπτωση είναι πως το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς παρεμβάσεις και επεμβάσεις από τους κάθε λογής «ευαίσθητους», δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγμάτευση.