Όσο το σκοτάδι πυκνώνει, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις που «φωτίζουν» τη διέξοδο για τους λαούς

Τετ, Ιουν 8, 2022
Thumb_Politiki_Oso_To_Skotadi_Pyknonei

Στο προηγούμενο φύλλο του «Οδηγητή» προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ορισμένα νέα «δεδομένα», σημαντικά συμπεράσματα για τον λαό και την νεολαία, σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τους σχεδιασμούς των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων. Τις «διακηρύξεις» των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης που πηγαίνουν «κουβά», αναδεικνύοντας την υποκρισία τους αλλά κυρίως τους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς από τη δεδομένη περαιτέρω όξυνση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Στον έναν μήνα σχεδόν που έχει μεσολαβήσει, σε «συμπιεσμένο» χρόνο η «ενωμένη δυτική δημοκρατία» σφαδάζεται από αντιθέσεις, η πολιτική εμβάθυνσης της πολεμικής εμπλοκής στο πλευρό των ΗΠΑ από την ελληνική αστική τάξη έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, στο φόντο της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα, «σταθερές» και «λυκοσυμμαχίες» κλονίζονται. 

Τα αστικά επιτελεία που την περίοδο της πανδημίας μας είχαν ζαλίσει με διατυπώσεις του στυλ «το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», για να πείσουν τον λαό και τη νεολαία πως δήθεν ο καπιταλισμός έχει την δυνατότητα τις «κρίσεις να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες που μπορούν να βγουν κερδισμένοι όλοι», τώρα λένε ξανά πως «ο ορίζοντας σκοτείνιασε», ότι «ο χειμώνας του 2022-2023 θα είναι ο δυσκολότερος που γνώρισε η Γηραιά Ήπειρος μετά το 1945».

Οι εκβιασμοί στον ελληνικό λαό για να αποδεχθεί αυτή την αιματοβαμμένη πολιτική μεγαλώνουν. Όμως, το μόνο που τίθεται «εκβιαστικά» από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων είναι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να βάλει με την πάλη του τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

«Για να λέμε την αλήθεια»… και «για να μην ξεχνιόμαστε»

Με αυτή τη πρόταση ίσως θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η «κρίση ειλικρίνειας» που φαινομενικά έχουν πάθει μια σειρά από αστικά κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, λόγω των οξυμμένων αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ τους. Αντιθέσεις που δυναμώνουν μέσα στα πλαίσια των διαφορετικών συμφερόντων και επιδιώξεων της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, σε έναν κόσμο όπου «για να μην ξεχνιόμαστε», όπως ουσιαστικά είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο «βασικός αντίπαλος για την Δύση» είναι η καπιταλιστική Κίνα.

Για να λέμε την αλήθεια, τελικά δεν νοιάζονται όλοι το ίδιο, ούτε για το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ούτε για το αν θα λήξει με εδαφικές απώλειες για τη «δυτική δημοκρατία». Γιατί οι ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης αυτή τη στιγμή οικονομικά και στρατιωτικά κερδίζουν από έναν πόλεμο «φθοράς» της Ρωσίας, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία χάνουν.  

Για να λέμε την αλήθεια δεν νοιάζει όλους το ίδιο το αν θα «χρηματοδοτούν το δικτάτορα Πούτιν». Γιατί οι αστικές τάξεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία κερδίζουν από ανταγωνιστικές τιμές που έχουν εξασφαλίσει στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών και είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένες σε σχέση με άλλες στην ΕΕ. Ενώ οι ΗΠΑ κερδίζουν από την «ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία» μέσω και της μεταφοράς του πανάκριβου αμερικάνικου υγροποιημένου αερίου, με «πρωτοπαλίκαρο» και σε αυτά τα σχέδια την ελληνική αστική τάξη και τους εφοπλιστές. 

Για να λέμε την αλήθεια τελικά στην Ουκρανία δεν «μάχονται όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις με υψηλό το φρόνιμα των δημοκρατικών αξιών». Γιατί όπως δήλωσε η Europol και έμμεσα ομολογούν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, εντείνονται οι ανησυχίες για «όπλα που καταλήγουν σε παραστρατιωτικές ομάδες που κανείς δεν ξέρει πώς θα τα χρησιμοποιήσουν».

Και κυρίως, για να λέμε την αλήθεια τελικά δεν χάνουν όλοι από «τις θυσίες που είναι απαραίτητο να κάνουμε για να υπερασπιστούμε την δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό». Γιατί είναι εμβληματικά δύο αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη μετά τη σύνοδο της ΕΕ όπου εν μέσω σφοδρών αντιθέσεων πάρθηκαν αποφάσεις με αστερίσκους για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έτσι, το «οι κυρώσεις έχουν κόστος», εννοώντας το τεράστιο κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας που βασανίζει τον λαό, συμπληρώθηκε από το «δεν θα χάσει τίποτα η ελληνική ναυτιλία από αυτά τα μέτρα» (που κερδίζει δισεκατομμύρια από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες)!

Ταυτόχρονα, «για να μην ξεχνιόμαστε»… καθημερινά περιστατικά σηματοδοτούν ότι είμαστε σε  νέα φάση όπου στο προσκήνιο προβάλλει η «ισχύς των όπλων» παντού και για τα πάντα. Έτσι μάθαμε πως το «ΝΑΤΟ θα μεταφέρει τη γραμμή άμυνας του στον Ινδοειρηνικό ωκεανό»  γιατί εκεί θα κριθούν πολλά στην αντιπαράθεση με την Κίνα και ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις και «επί του πεδίου». Στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Ρωσίας και της Κίνας πραγματοποίησαν από κοινού περιπολίες στην περιοχή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ταϊβάν (που η Κίνα την θεωρεί επαρχία της). Για την «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» (έτσι χαρακτηρίζουν τα αστικά επιτελεία τα προβλήματα που υπάρχουν στην τροφοδοσία με σιτηρά και άλλα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) η ΕΕ σχεδιάζει να στείλει μοίρα πολεμικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα.

Η πολιτική της εμπλοκής και η διατήρηση της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής» οξύνουν την προκλητικότητα της τούρκικης αστικής τάξης

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας οξύνονται επικίνδυνα. Η άθλια προπαγάνδα και τα ψέματα όλων των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα που υπερθεματίζουν για το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση.

Την ίδια ώρα που στην αστικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για την «ιστορική ομιλία του Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο που έστειλε στο καναβάτσο την Τουρκία» και πριν προλάβουν να αναλύσουν το αν ο εκνευρισμός του Ερτογάν προήλθε περισσότερο από τη γραβάτα με τα ελληνικά χρώματα που φόρεσε ο Μπάιντεν ή από το γεγονός ότι στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο ακούστηκε το «σήκω χόρεψε κουκλί μου»… τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πετούσαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αμφισβήτησε ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση συνεχώς αναπαράγει πώς «έχουμε ισχυρούς συμμάχους που πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία  σε μια περίοδο που δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί ρωγμή στο ΝΑΤΟ». Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει πως η ΝΔ «έπρεπε να ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα για να προχωρήσει στις συμφωνίες με τις ΗΠΑ». Δηλαδή και οι δύο με διαφορετικό τρόπο παρουσιάζουν πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μπορούν να «εγγυηθούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού.

Οι «ισχυροί σύμμαχοι» που επικαλείται η κυβέρνηση παίρνουν θέση συνεχώς! Η Γερμανία μέσω κυβερνητικής της εκπροσώπου είπε «βρείτε τα». Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μιλάνε για «διαφορές που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν στα πλαίσια της συμμαχίας». Όσο για τις ΗΠΑ, που η ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα θα ήταν «αποτρεπτικός παράγοντας στον τούρκικο αναθεωρητισμό», έχουν συμμετάσχει τις τελευταίες μόνο βδομάδες σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας που έχουν σενάριο κατάληψης ελληνικών νησιών! 

Από αυτούς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρουμε ανταλλάγματα που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας». Μάλλον πιστεύουν πως αν οι ΗΠΑ είχαν ήδη βάση στην Σκύρο, όπως πρότεινε πριν λίγες μέρες ο Γ. Κατρούγκαλος, η Τουρκία δεν θα έβγαζε το πλοίο «Τσεσμέ» για έρευνες στο Αιγαίο όπως ανακοίνωσε… Η απαράδεκτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού από την τούρκικη αστική τάξη τροφοδοτείται από την πολιτική της όλο και βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για να παίρνουν μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα. Αυτή την πολιτική στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για «συμμαχικές υποχρεώσεις που προφανώς πρέπει να τηρούνται».

Σε αυτές τις συνθήκες, η 31η  Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα στείλει το μήνυμα πως η νεολαία και ο λαός δεν ανέχονται την πολεμική εμπλοκή της χώρας!

Οι κίνδυνοι για τον λαό μας είναι ήδη εδώ. Αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις με την κατάληψη των ελληνικών πλοίων με Έλληνες ναυτεργάτες από το Ιράν, ως απάντηση στην εδώ και καιρό στάση «πρωτοπαλίκαρου» που έχει η Ελλάδα και στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν στο πλευρό των ΗΠΑ, που εκφράστηκε με την κατάσχεση πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στον κόλπο της Καρύστου. Αυτό αποδεικνύει η αισχρή απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, με «αντάλλαγμα» ο λαός να χρυσοπληρώσει νέες μπίζνες με την γερμανική πολεμική βιομηχανία. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που αυτά τα μέσα βρίσκονται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία τους μέσω της απαίτησης της να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Η «μεγάλη απόδειξη» δηλαδή είναι πως ο λαός και η νεολαία πρέπει να έχουν ως «βασικό στόχο» ακριβώς την πολιτική της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Γιατί υπάρχουν πλέον καθημερινά περισσότερες αποδείξεις πως εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης ενώ προμηνύει τεράστιους κινδύνους για τον λαό και τα κυριαρχικά του δικαιώματα. 

Η «μεγάλη εικόνα» στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο δείχνει πως αυτό που φαντάζει συμπαγές και άτρωτο, το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, σπαράσσεται από κλυδωνισμούς και αντιθέσεις, που οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί δεν μπορούν να σκεπάσουν.

Στο ερώτημα «και τι πρέπει να γίνει;» η απάντηση είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού, αν ο ίδιος δεν σφραγίσει τις εξελίξεις με τον οργανωμένο αγώνα και τη συμμαχία του.

Αυτή η «απάντηση» θα ακουστεί βροντερά από χιλιάδες νέους και νέες που θα βρεθούν στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας, το διάστημα από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου. Γιατί θα συναντηθούν νέοι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα που θα εκφράσουν την διάθεση ευρύτερων νεανικών μαζών που δεν ανέχονται την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας, να γίνεται η πατρίδα μας ορμητήριο πολέμου. Γιατί θα επιβεβαιωθεί πως στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ και ΚΝΕ, εργατικό λαϊκό κίνημα, που δεν θα επιτρέψει τη «σιγή νεκροταφείου», στο έγκλημα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Γιατί από όλες τις δραστηριότητες που θα γίνουν θα «φωτιστεί» πως: Οι λαοί μπορούν να νικήσουν. Υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα: ο Σοσιαλισμός!