Άρθρο του Θοδωρή Κωτσαντή, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”:Ο λογαριασμός της νεολαίας

Δευ, Αυγ 29, 2022
Thumb_O_Logariasmos

Τα πρωτοβρόχια ήρθαν φέτος νωρίτερα και, μαζί με τις πρώτες πλημμύρες και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία («τι πιο σύνηθες να συμβεί»), στη σκέψη των νέων ανθρώπων επέστρεψαν οι σκοτούρες και τα ερωτηματικά για τον χειμώνα που έρχεται, που προμηνύεται δύσκολος, αλλά και «θερμός». «Θερμός», όχι από τη θέρμανση που (δεν) θα έχουμε πολλοί στα σπίτια μας, ελέω της ενέργειας-εμπόρευμα και της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, αλλά από τους αγώνες και τα όνειρα της νέας γενιάς, που δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει «χειρότερα από τους γονείς της»!

Αυτές τις αγωνίες και αυτές τις ελπίδες  μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή μαζί με το αισιόδοξο μήνυμα πως η νέα γενιά με το ΚΚΕ μπορεί να παλέψει για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», όπως έγραψε ο Ν. Μπελογιάννης, για έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τον σοσιαλισμό.

Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι μπροστά κάθε μέρα! Μαζί με τους νέους εργαζομένους, που πήραν «χρυσό μετάλλιο» στην εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση, για να «κολυμπάνε» στα κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Με τους εργάτες της «Μαλαματίνα», των Λιπασμάτων Καβάλας, της ΛΑΡΚΟ, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά και θα βγούνε νικητές με την αλληλεγγύη όλου του λαού. Με τα νέα ζευγάρια, που δεν πήγαν ούτε μια μέρα διακοπές και όσα πήγαν ακόμα κάνουν τον λογαριασμό για το τελευταίο ευρώ που δαπάνησαν. Με τους νέους ανέργους, που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και αηδιάζουν με τον «βούρκο» των παρακολουθήσεων και υποκλοπών, που βλέπουν να εκτυλίσσεται, χωρίς να αγγίζεται το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις και «νομιμοποιεί» το φακέλωμα των πάντων. Με τους μαθητές, που παίρνουν τις τελευταίες ανάσες πριν τον εξεταστικό μαραθώνιο μιας ακόμα σχολικής χρονιάς και επιστρέφουν στα σχολεία με κατηργημένα τμήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, με ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Με τους νέους αθλητές, που σηκώνουν το ηθικό μας ψηλά, παρά την υποχρηματοδότηση, τα ακατάλληλα γήπεδα και ταρτάν που προπονούνται.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέκονται στο πλευρό των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια, που ξεκινάνε τη φοιτητική τους ζωή διαβάζοντας τις …αγγελίες για την ενοικίαση μιας «τρύπας» ή ενός «ερείπιου», για να στεγάσουν τα φοιτητικά τους όνειρα. Που ακούνε στις τηλεοράσεις να μιλάνε για «προσφορά και ζήτηση» και «ελευθερία της αγοράς», όταν το δικαίωμά τους στις σπουδές πετιέται στα αζήτητα και κοστολογείται στα 500 ευρώ, όσο μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Αθήνας! Έξω από τα μεσιτικά γραφεία και τις ανύπαρκτες ή υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες καταρρέουν τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης της ΝΔ περί «αριστείας» και «ίσων ευκαιριών», τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το «δικαίωμα των νέων στην κατοικία», αφού όλοι μαζί μετέτρεψαν τη στέγη σε πανάκριβο εμπόρευμα, μείωσαν τα κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας, έκαναν διαγωνισμό φτώχειας την εισδοχή σε κάποια φοιτητική εστία. Τον ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη ΝΔ, που έκανε χιλιάδες οικογένειες νοικάρηδες στο σπίτι τους, δεν τους πήρε ο πόνος για τη φοιτητική στέγη!  Τα διάφορα “pass” κοροϊδίας της κυβέρνησης ή η επιδότηση φοιτητικού ενοικίου των 83 ευρώ το μήνα -και αυτή για ελάχιστους- είναι σταγόνα στον ωκεανό και προπληρωμένα διπλά και τριπλά από τη φορολεηλασία των λαϊκών οικογενειών.  

Στον αντίποδα είναι η δράση και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως η αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών, της ακίνητης περιουσίας των Πανεπιστημίων και του Δημοσίου για την ανέγερση νέων εστιών, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με θέσπιση πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, η διεύρυνση των μετεγγραφών για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνονται και στα αιτήματα των φοιτητών συλλόγων, όπου η Πανσπουδαστική Κ.Σ. αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά γκρεμίζοντας τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Οι σύλλογοι αυτοί πρωτοστατούν στη διεκδίκηση, αλλά και στην αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όσων φοιτητών έχουν ανάγκη, δείχνοντας έμπρακτα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν εμπιστευτεί τη δύναμή του και μπει στον αγώνα σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές.

Στη νέα σειρά-υπερπαραγωγή ¨House of the Dragon” (πρίκουελ του Game of Thrones) τα μέλη του βασιλικού οίκου των “Ταργκέριεν” αναμετρώνται για την εξουσία καβαλώντας τους δράκους τους. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες, ούτε δράκοι, μόνο κάποιοι «νάνοι» πολιτικοί των κομμάτων του συστήματος και κάποιοι «βασιλιάδες» του πλούτου που ζούνε «τον μύθο τους στην Ελλάδα» και τους οποίους ο «γίγαντας λαός» μπορεί να σαρώσει και να γίνει αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Ραντεβού, λοιπόν, στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που κορυφώνεται στις 22-23-24 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, με κάθε νέο και νέα που δεν βγάζει «τα όνειρά του σε πλειστηριασμό» και ξέρει πως «δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»…