Άρθρο του Νίκου Ζαχαρόπουλου, μέλους του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ στο ieidiseis.gr:«Μόνοι τους και όλοι μας» - Στις 18 Μαΐου θα μιλήσει η νεολαία!

Κυρ, Μαΐ 15, 2022
Thumb_Politiki_Tha_Milisei_Neolaia_2

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας. Πρόκειται για την πιο μαζική συλλογική διαδικασία και τη μεγαλύτερη κάλπη που «στήνεται» την ίδια μέρα πανελλαδικά για τη νεολαία.

Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές, που λόγω της πανδημίας διεξήχθησαν το 2019, ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε Σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, σε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, με 23,3%. Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά. Αυτό δημιουργεί σημαντική δυναμική για να έρθουν τα πράγματα «ανάποδα», να αναδειχθεί η Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού!

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να «πάρει το μήνυμα» της δυσαρέσκειας των φοιτητών η κυβέρνηση που, υλοποιώντας κατά γράμμα -όπως και η προηγούμενη- τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, για την ακρίβεια, τους τριπλασιασμένους λογαριασμούς ρεύματος που αντικρίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, και ας λέει προκλητικά ότι το φαινόμενο είναι «εισαγόμενο».

Όσο πιο ψηλά βρεθεί η Πανσπουδαστική και όσο πιο χαμηλά η κυβερνητική παράταξη στα Πανεπιστήμια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τόσο πιο ηχηρή απάντηση θα δοθεί στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εντείνει την καταστολή, στέλνοντας τα ΜΑΤ να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδρόμους των Πανεπιστημίων, την ώρα που οι φοιτητές κάνουν μάθημα, αξιοποιώντας προβοκάτσιες, όπως στο ΑΠΘ, ή υλοποιώντας τον νόμο για την «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» που έχει καταδικαστεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Όσο πιο ψηλά βρεθεί η Πανσπουδαστική και όσο πιο χαμηλά η ΔΑΠ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταδίκη της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, της μετατροπής της σε ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, την οποία υπηρετεί και η ψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις.

Όσο πιο ψηλά βρεθεί η Πανσπουδαστική και όσο πιο χαμηλά η ΔΑΠ, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα μπορούν να μπουν από την επόμενη μέρα στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, κάνει το Πανεπιστήμιο να μοιάζει ακόμα περισσότερο με επιχείρηση, ενώ για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες θα σημάνει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση της σχολής στην οποία πέρασαν έχοντας μεγάλα όνειρα για το μέλλον τους.

Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μόνο με την ψήφο στην Πανσπουδαστική. Φυσικά, δεν μπορούν να γίνουν με στήριξη στο «alter ego» της ΔΑΠ, δηλαδή της ΠΑΣΠ, της παράταξης του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούν να γίνουν με ψήφο στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα και κύρια γιατί (στις ελάχιστες σχολές που έχει δυνάμεις συγκεντρώνοντας το 1% των ψήφων στις φοιτητικές εκλογές) η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική στα μεγάλα ζητήματα είναι δεδομένη, με τον στημένο καυγά να εξαντλείται στο «φύλο των αγγέλων»: αν η απολιγνιτοποίηση θα γίνει γρήγορα ή αργά, αν θα φτιαχτούν νέες βάσεις των ΗΠΑ και στα νησιά (ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να φτιαχτούν…) ή μόνο στην ηπειρωτική χώρα, αν η πανεπιστημιακή αστυνομία θα λογοδοτεί στον Πρύτανη ή στο Υπουργείο κ.λπ. Τέλος, είναι χαμένη η ψήφος στις διάφορες σκόρπιες ομάδες που δεν μπορούν και δε θέλουν να οργανώσουν αποτελεσματικά τον αγώνα τον φοιτητών.

Τα προηγούμενα 3 χρόνια, μπορεί να μην έγιναν φοιτητικές εκλογές, αλλά οι νέοι και οι νέες δεν σώπασαν. Ως μαθητές πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Ως φοιτητές έδωσαν μεγάλους αγώνες για να μην ξεσπιτωθούν από τις φοιτητικές εστίες την περίοδο του lockdown, για να γίνουν «φοιτητές ξανά», να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια και όχι με αστυνομία. Ύψωσαν τη γροθιά τους και τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ξέρουν καλά ποιοι ήταν δίπλα τους και μπροστά σε όλους αυτούς τους αγώνες και ποιοι ήταν άφαντοι.

 

Στις 18 Μαΐου η φωνή της νεολαίας θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά!

Μόνοι τους και όλοι μας!

Η Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού!