31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, 7-10 Ιουλίου, Νηές Μαγνησίας:Με την κοινή πάλη των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών: Έτσι γράφεται η ιστορία!

Πέμ, Ιουν 9, 2022
Thumb_Politiki_Antiimperialistiki_Kataskinosi_KNE

Η φετινή αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, σε περίοδο που εξελίσσεται ο πόλεμος της Ουκρανίας και όλα δείχνουν πως οι κίνδυνοι για τους λαούς μεγαλώνουν. Τα «δύσκολα» είναι μπροστά. Οι ιμπεριαλιστές «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους, σε μια περίοδο που κάθε «συμβιβασμός» ανάμεσα σε ληστές είναι «εύθραυστος» και περιέχει το «φυτίλι» για την επόμενη σύγκρουση. 

Η αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ θα είναι μια συνάντηση χιλιάδων νέων ανθρώπων που θα στείλει μήνυμα ενάντια στην κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, που στηρίζουν όλα τα κόμματα του «Ευρωατλαντικού» τόξου για το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης. Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως οι λαοί μπορούν να νικήσουν, πως υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο Σοσιαλισμός.

drash-strathgeio-ee-09 (1)

Στο «κάδρο» της πολεμικής εμπλοκής

Όπως και κάθε χρόνο, ο χώρος της κατασκήνωσης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται στο «κάδρο» της πολεμικής εμπλοκής. Σημαντικές υποδομές και προσωπικό χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση και δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ειδικότερα στον Βόλο, όπου εκτός από το «Στρατόπεδο Γεωργούλα», που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και έχουν στρατοπεδεύσει δυνάμεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ, υπάρχει η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού όπου:

  • Από το 2018 χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του στρατού των ΗΠΑ.
  • Εγκαταστάσεις της βάσης αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ για συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου.
  • Κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, από εκεί έφυγαν για την Πολωνία δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ δείχνοντας στην πράξη πόσο «ενισχύει την άμυνα της χώρας» το ότι όλη η Ελλάδα έχει γεμίσει με στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών.
  • Για τους κινδύνους της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 πραγματοποιήθηκε στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στο νοσοκομείο της Λάρισας με σενάριο τη μεταφορά τραυματισμένου Αμερικανού στρατιώτη στο Στεφανοβίκειο!

Με αυτά τα «δεδομένα», με τη μαζική συμμετοχή στην Αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση και τις αντίστοιχες δράσεις που θα οργανωθούν για ακόμα μια φορά, θα αποδείξουμε πως στην Ελλάδα οι ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αντιμετωπίζονται μαχητικά, δε θα τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Θα τους «επιβεβαιώνουμε» συνεχώς πως εδώ υπάρχει ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του να μπορεί να ριζοσπαστικοποιεί σε σημαντικό τμήμα του λαού και της νεολαίας τον ήδη έντονο προβληματισμό και ανησυχία από την πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε θύτη άλλων λαών και τον λαό της σε στόχο ιμπεριαλιστικών αντιποίνων!

IMG_3162

Λίγα λόγια για τον χώρο και τις δραστηριότητες

Θα κατασκηνώσουμε σε έναν πανέμορφο χώρο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τον Βόλο. Είναι νοτιοδυτικά του Παγασητικού Κόλπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησάκι Τρίκερι. Θα βρεθούμε σε μια πολύ όμορφη έκταση που καλύπτεται κυρίως από ελαιόδεντρα και καταλήγει στην παραλία του κόλπου των Νηών. 

Θα συνεχίσουμε την «παράδοση» που έχουμε δημιουργήσει κάθε «στιγμή» της κατασκήνωσης να είναι «δυνατή». Να μπορούμε να παίρνουμε τις απαραίτητες «ανάσες» ψυχαγωγίας και αναψυχής, να δημιουργούμε «εικόνες» συντροφικότητας, εθελοντικής προσφοράς, διεθνιστικής-αντιιμπεριαλιστικής δράσης και μαχητικής στάσης ζωής. Να μαθαίνουμε την ηρωική ιστορία του λαού και του Κόμματός μας. Να μεγαλώνει η αφοσίωσή μας στον σκοπό της πάλης μας γνωρίζοντας σε βάθος τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

Έτσι και φέτος, στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και στον χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχουν αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από το εξωτερικό, εκδηλώσεις για τα μεγάλα «ζητήματα» της εποχής μας, ενδιαφέροντα «Workshop». Θα συναντηθούν και θα κάνουν συζητήσεις μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, θα «οπλιστούν» με πείρα από την πλούσια δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα και θα συζητήσουν για το «τι έρχεται και τι κάνουμε»…

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκτός από τις «καθιερωμένες» συναυλίες από αγαπημένα συγκροτήματα και την εμπιστοσύνη στους Θεσσαλούς συντρόφους μας ότι θα εξασφαλίζουν γλέντια που θα θυμόμαστε για καιρό, ξεχωρίζει το αφιέρωμα που θα παρακολουθήσουμε στο Μικρασιατικό τραγούδι με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια περιοχή που την έχει «σημαδέψει» η προσφυγιά.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Βόλο το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουλίου, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Το μνημείο που έχει στήσει το ΚΚΕ στο Τρίκερι
Το μνημείο που έχει στήσει το ΚΚΕ στο Τρίκερι

«Στο Μεγάλο Παρθενώνα του Τρίκερι, όπου χιλιάδες Καρυάτιδες πέτρωσαν στην εξορία» Γ. Ρίτσος

Οι επισκέπτες και επισκέπτριες της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί Τρίκερι και να γνωρίσουν μία από τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Αυτήν που έγραψαν με τη στάση τους και το αίμα τους, οι εξόριστες αγωνίστριες και αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ. Το Τρίκερι, αυτός ο «Παρθενώνας», αποτέλεσε έναν από τους δεκάδες τόπους εξορίας, από το 1947 ως το 1953, κυρίως γυναικών: κομμουνίστριες, αγωνίστριες, μανάδες, αδερφές, σύζυγοι κομμουνιστών, γυναίκες από ανταρτοοικογένειες. 

Υπολογίζεται πως τον Σεπτέμβρη του 1949 στο Τρίκερι κρατούνταν 5.000 γυναίκες μαζί με τα 235 παιδιά τους, ζώντας στριμωγμένες σε τρύπιες σκηνές, χωρίς στρώματα, ρούχα, παπούτσια. Στερούνταν τα πάντα, ακόμη και τα πιο στοιχειώδη, όπως νερό, τροφή, γιατρό, φάρμακα. Για τις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, το Τρίκερι ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τόπων φυλάκισης και εξορίας: Αβέρωφ, Χίος, Τρίκερι, Μακρόνησος, Άη Στράτης και πάλι Τρίκερι…

Αυτές οι γυναίκες, όμως, δεν κακομοιριάσανε ούτε σταυρώσανε μοιρολατρικά τα χέρια. Την ασχήμια της φυλακής και της εξορίας τη μετέτρεψαν σε «φωτεινό» χώρο. Κάτω από την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, γυναίκες καθημερινές, απλές, κατορθώσανε  να επιβιώσουν οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.

Οργάνωσαν τη σίτισή τους, την αλληλεγγύη τους για τα παιδιά- όποιας κι αν ήταν- καθώς τα παιδιά δε θεωρούνταν κρατούμενοι και δε δικαιούνταν συσσίτιο. Από  ραφτάδικο, παπουτσάδικο, παπλωματάδικο, μέχρι έντονη μορφωτική – πολιτιστική δραστηριότητα. Χορωδία, συναυλίες, σκετς, θεατρικές παραστάσεις οργανώνονταν κόντρα στις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία της διοίκησης του στρατοπέδου.

Ξεχωρίζει το έργο των εξόριστων δασκάλων, με επικεφαλής την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη, που περιλαμβάνει από μαθήματα για αναλφάβητες έως και μαθήματα προετοιμασίας για εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο.

Οι γυναίκες στο Τρίκερι δεν είχαν «υπεράνθρωπες» δυνάμεις, αλλά ήταν διαπαιδαγωγημένες στον αγώνα από το ηρωικό ΚΚΕ, την ψυχή, τον αιμοδότη της πάλης της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος στη σύγχρονη Ιστορία του.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, πρωτοστάτησε στην προσέλκυση γυναικών στον αγώνα, στην ανάδειξη των δυνατοτήτων τους, της ικανότητας προσφοράς και θυσίας σε συνθήκες που κυριαρχούσαν σκοταδιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας.  Έπλασε την καινούρια γυναίκα, που δίνει τη ζωή της για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού, που έχει συνείδηση της αποστολής της και πεποίθηση στις δυνάμεις της. Την παράνομη αγωνίστρια, τη μαχήτρια του ΔΣΕ, τη γυναίκα που τραγουδά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, αυτή που γίνεται σημαία πίστης στη φυλακή και στην εξορία.

Και η ιστορία του Τρικερίου αναδεικνύει την ανάγκη μιας γυναικείας πρωτοπορίας που με το παράδειγμά της επιδρά στη συνείδηση και τη στάση ζωής των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων γυναικών.

«Μέσα σε τούτο το ξεφάντωμα της λεβεντιάς,  που ο ηρωισμός γίνεται κάτι το απλό, το φυσικό, σαν την ανάσα»

Η συνείδηση και βαθιά πίστη στον σκοπό της πάλης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, είναι η «φωτιά» που κράτησε γυναίκες και άντρες, νέες κοπέλες, παιδιά και γερόντους, να αντέξουν, να στέκονται όρθιοι στα βασανιστήρια και στους εκβιασμούς, να μην αποκηρύξουν τις ιδέες και τα ιδανικά τους, να ξεπερνάνε ακόμη και τον φόβο του θανάτου.

Οι θυσίες και τα  βάσανά τους δεν πήγαν χαμένα, συνεχίζουν να φωτίζουν τις «λεωφόρους του μέλλοντος».

Μας εμπνέουν, μας διδάσκουν, μας δίνουν αντοχή και δύναμη στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, όπου χτίζεται ο σύγχρονος «αθόρυβος» ηρωισμός πρωτοπόρων γυναικών και αγωνιστριών στους χώρους δουλειάς, στο σχολείο και τη σχολή, στη γειτονιά.

Πιάνοντας το «κόκκινο νήμα» της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ, ανοίγουμε τον δρόμο για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Παιδική κατασκήνωση των φίλων του «Κόκκινου Αερόστατου»: Κατασκηνώνουμε μαζί με την ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας

Το πλούσιο πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης θα περιλαμβάνει και φέτος πολλές δραστηριότητες: Επισκέψεις στην πόλη του Βόλου, μπάνιο και παιχνίδια στη θάλασσα, τουρνουά κι άλλα αθλήματα, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού και escape room, πάρτυ, διαγωνισμό τραγουδιού, ξεκούραση στις μεγάλες σκηνές.

Αναλυτικά για την παιδική κατασκήνωση μπορείτε να διαβάσετε στο «κόκκινο Αερόστατο» που κυκλοφορεί. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή.