47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:«Ματιές» στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα

Τετ, Ιουλ 14, 2021
Thumb_Festival_Maties_Sto_Programma

Συναυλίες, αφιερώματα, εκθέσεις, θεατρικά, συζητήσεις κλπ. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Οι «μηχανές» για την προετοιμασία των όσων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μπαίνουν σιγά-σιγά στο «φουλ». Οι ομάδες εργασίας έχουν συγκροτηθεί και με πολύ μεράκι φροντίζουν για να είναι όλα αντάξια των προσδοκιών. Άλλωστε ο πήχης από τα προηγούμενα χρόνια έχει μπει ψηλά.

Ας ρίξουμε κάποιες πρώτες κλεφτές «ματιές» σε κάποια από τα όσα πρόκειται να δούμε και στο τεύχος Σεπτεμβρίου θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά.

Κεντρική Έκθεση του Φεστιβάλ

Για μια ακόμα χρονιά, ο χώρος της κεντρικής έκθεσης θα αποτελεί την καθιερωμένη στάση των επισκεπτών του 47ου Φεστιβάλ. Η φετινή έκθεση θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο μεγαλύτερο γεγονός του 19ου αιώνα για την εργατική τάξη, την Παρισινή Κομμούνα.

150 χρόνια μετά, θα περιηγηθούμε στα γεγονότα εκείνων των ημερών στην πόλη του Παρισιού, που αποτέλεσαν την «πρώτη έφοδο στον ουρανό», όπως έλεγε ο Κ. Μαρξ. Έβγαλαν την εργατική τάξη στο προσκήνιο της Ιστορίας, άνοιξαν το δρόμο για τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις.

Οι 72 μέρες ενδεχομένως να μην ήταν πολλές, αλλά ήταν αρκετές ώστε να φωτίσουν βασικά, διαχρονικά συμπεράσματα για την επαναστατική πάλη, όπως ο ρόλος και η σημασία της οργανωμένης πρωτοπορίας, της αναγκαιότητας τσακίσματος του αστικού κράτους για την έκβαση της επανάστασης, οι τεράστιες δυνατότητες που δίνει η οργάνωση της παραγωγής από την ίδια την εργατική τάξη και το λαό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Μέσα από σύγχρονες μορφές, κείμενα των κλασσικών, εικόνες, αλλά και υλικό από το αρχείο του Κόμματος, θα φωτιστεί το πρωτόγνωρο για την εποχή τους, έργο των Κομμουνάρων, ο απαράμιλλος ηρωισμός τους, αλλά και το τι σηματοδοτεί ακόμα και σήμερα αυτή τους η προσπάθεια για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο.

Συναυλίες & αφιερώματα, από τα σπλάχνα του λαού

Αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη & του Γιάννη Ρίτσου

«Είμαστε πολλοί... είμαστε όλοι... βήματα σίγουρα στο μέλλον...»

Τραγούδια επιλεγμένα από τις «Γειτονιές του κόσμου», που μάλιστα θα παρουσιαστούν από την πρώτη τους ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη, μετά από πολλά χρόνια σε συναυλία, κομμάτια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» κ.ά., σε ένα μοναδικό αφιέρωμα με την ενορχήστρωση - επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Είναι κομμάτια-σταθμοί στη συνεργασία Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους  αγώνες του λαού μας, εμπνευσμένα από τη λαμπρή ιστορία της εργατικής τάξης στη χώρα μας.

Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Ρίτα Αντωνοπολούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης

 

Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο

«Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»

Ένα ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα σε μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή και στιχουργού Άλκη Αλκαίου επιμελείται και παρουσιάζει για το φετινό Φεστιβάλ ο Μίλτος Πασχαλίδης, σε ενορχήστρωση του Θύμιου Παπαδόπουλου. Μέσα από τις συμπράξεις του με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Άλκης Αλκαίος άφησε πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Ως φοιτητής στη Νομική, κατά τη διάρκεια της χούντας, συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη, αντιμετώπισε συλλήψεις και βασανιστήρια. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ και είχε για χρόνια συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσίευσε και το πρώτο του ποίημα «Φλεβάρης 1848», ξεκινώντας κι επίσημα την στιχουργική του σταδιοδρομία.

Όπως γράφει ο ίδιος, το 1981, στον «Ριζοσπάστη»: «Η τέχνη τότε μονάχα είναι πραγματικά προοδευτική, πρωτοπόρα και καινοτόμα, όταν γεννιέται και εξελίσσεται μέσα στην κοχλάζουσα χοάνη των καθολικών αιτημάτων των καιρών».

 

«Πώς να σωπάσω» σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια

Μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση σε μουσική διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη και αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου με διαχρονικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, συνθετών όπως ο Γιάννης  Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Βασίλης Τσιτσάνης κά, προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας. Στους στίχους των κομματιών περιγράφονται οι αγωνίες και οι αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Όπως ακούγεται και στην αρχή της παράστασης «σκοπός είναι να μην το βάλουμε κάτω (...) να τραγουδήσουμε την ομορφιά της ζωής, να τη θυμόμαστε, να μην την ξεχνάμε...».

Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστας Τριανταφυλλίδης

 

«Τραγουδώντας την Κομμούνα...»

Ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, που κλόνισε τα θεμέλια της άρχουσας τάξης και εφοδίασε την εργατική τάξη με πολύτιμα συμπεράσματα για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους καλλιτέχνες, διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες των γραμμάτων. Πλήθος μουσικών από τις πρώτες μέρες βγήκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα τραγουδώντας τη νίκη.

Τέτοια τραγούδια αλλά και άλλα που γράφτηκαν μετά τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας, θα ακουστούν σε μια ξεχωριστή συναυλία που ετοιμάζει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για να παρουσιαστεί στο θεατράκι του Φεστιβάλ. Από τη «Διεθνή» του Ευγένιου Ποτιέ που έμελλε να γίνει ο ύμνος της παγκόσμιας εργατικής τάξης και τη «Μασσαλιώτιδα της Κομμούνας», σε παραλλαγή του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, μέχρι και άλλα κομμάτια όπως «Κάτω από την κόκκινη σημαία», «Ο χορός των βομβών» κ.ά, υμνείται η εξέγερση των Κομμουνάρων που ρίχνονται οργισμένοι κι άφοβοι στη μάχη «σαν λιοντάρια». Όπως αναφέρουν και οι στίχοι ενός ρεφρέν: «Εμπρός/ Κάτω από τις κόκκινες σημαίες/ Οι ορίζοντες σήμερα είναι όμορφοι»... Τα τραγούδια της Κομμούνας παραμένουν ένα σάλπισμα δικαιοσύνης και ξεσηκωμού για όλους τους προλετάριους.

 

Μέχρι στιγμής στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, συμμετέχουν οι:

Αδάμου Ήβη

Ανδρουλιδάκης Μανόλης

Αντωνοπούλου Ρίτα

Βελεσιώτου Φωτεινή

Βιτζηλαίος Παναγιώτης

Brak

Γκιντίκι

Γλυκερία

Γραμμένος Σπύρος

Dason

Drugitiz

Δεληβοριάς Φοίβος

Ζαμάνη Ματούλα

Ζαραλίκος Χριστόφορος

Ζήνα Πέγκυ

Ζωγράφος

Ghetto Rock

Θαλασσινός Παντελής

Θηβαίος Χρήστος

Ίκαρη Βιολέτα

Κορακάκης Βαγγέλης

Κανέλλος Δημήτρης

Καρακάση Ελένη

Καραλή Κίρκη

Καράκογλου Πολυξένη

Καραπατάκη Ιουλία

Κοινοί Θνητοί

Kooz

Κότσιρας Γιάννης

Μαλιάτσης Σάλας Αλέξανδρος

Μαλιάτσης Σάλας Κώστας

Μαργαρίτης Γιώργος

Μητσιάς Μανώλης

Μπαρμπαγιάννης Αποστόλης (Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ)

Μπάμπαλη Ανδριάννα

Μποφίλιου Νατάσσα

Μιθριδάτης

Μυστακίδης Δημήτρης

Νταλάρας Γιώργος

Παπαδόπουλος Θύμιος

Παπαζαχαριάκης Γιάννης

Παπακωνσταντίνου Βασίλης

Παπουτσάκη Κατερίνα

Πασχαλίδης Μίλτος

Πάχου Μιρέλα

Raibo

Retro (Rebellion Connexion)

Sober on Tuxedos

Sonic Polaroid

Stavento

Στροφή ΚΕΘΕΑ

Το Σφάλμα

Τριανταφυλλίδης Κώστας

Τσουρής Γιωργής

Urban pulse

Υπεραστικοί

Φάκαρος Νίκος

Φαραντούρη Μαρία

Φλώρος Σπήλιος

Φρανκ