Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα:Λίγα λόγια για την έκθεση που υπάρχει στον χώρο

Πέμ, Ιουν 17, 2021
Thumb_Foitites_Ekthesi

Σε λιγότερο από 24 ώρες, το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα ανοίγει τις πύλες του για τους φοιτητές, για να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη ..."δια ζώσης" συνάντηση νεολαίας του φετινού καλοκαιριού! Το πλούσιο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει οι οργανώσεις της ΚΝΕ περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που ακουμπάνε στον προβληματισμό και τα ενδιαφέροντα των φοιτητών.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση, που επιμελήθηκε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, επιδιώκοντας να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο "Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας".

Μέσα από το περιεχόμενο της έκθεσης, αναδεικνύονται οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους τη χρονιά που μας πέρασε, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να καταστείλει κάθε διεκδίκηση και να βάλει χέρι στην οργανωμένη πάλη των φοιτητών, στους αγώνες  για το άνοιγμα των σχολών, για όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές.

Γίνεται προσπάθεια να "μείνουν" τα βασικά συμπεράσματα του τελευταίου διαστήματος. Από τη μία, ότι η οργανωμένη διεκδίκηση, η συλλογικότητα, η συντονισμένη δράση των φοιτητικών συλλόγων, σε σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του κεφαλαίου, είναι η πραγματική δύναμη των φοιτητών. Από την άλλη, μέσα από την έκθεση γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση, ο προβληματισμός για το τι μπορεί να κάνει ακόμα πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό, τον αγώνα σήμερα. Να αποκαλυφθούν τα "μεγάλα λόγια", που ακούστηκαν και πάλι φέτος, για το δήθεν "σύγχρονο", "δημόσιο και δωρεάν" πανεπιστήμιο που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, η ΔΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλες πολιτικές οργανώσεις στα πανεπιστήμια.

Με βάση τα παραπάνω, βασικός στόχος της έκθεσης είναι να παρακινήσει τους φοιτητές να ψάξουν, να διαβάσουν, να συζητήσουν για την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Να σκεφτούν, τι είναι αυτό που κάνει την ΚΝΕ να στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να πρωτοστατεί μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, στα αμφιθέατρα;

Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ είναι όπλο για τους καθημερινούς αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, ακριβώς επειδή δε συμβιβάζεται, βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Γιατί ο κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία, με εργατική εξουσία και κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, μπορεί να δώσει πραγματική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Σε αυτή την κοινωνία το πανεπιστήμιο θα μπορεί να εκπληρώσει τον πραγματικό του ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, στη διαμόρφωση των νέων επιστημόνων, με γνώμονα τις διευρυνόμενες ανάγκες της κοινωνίας.