Λάχανα και ουρία

Τρί, Οκτ 12, 2021
Sxolia_12-10-21_Theranos-02

Τις μέρες αυτές εξελίσσεται στις ΗΠΑ η δίκη μιας επιχειρη­ματία που για πολλά χρόνια θεωρούνταν παιδί - θαύμα από τις πολυεθνικές της Σίλικον Βάλεϊ, αφού σε νεαρή ηλικία κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, ιδρύοντας τη «start up» εταιρεία «Theranos». Η εταιρεία αυτή ανέπτυξε ένα ιατρικό «κιτ» που υποσχόταν γρήγορη διάγνωση για μια σειρά ασθένειες με την εξέταση μερικών σταγόνων αίματος, χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς ενδοφλέβια αιμοληψία. Για τα λαϊκά στρώματα της Αμερι­κής, που η πρόσβασή τους στο εμπορευματοποιημένο και ιδιω­τικοποιημένο σύστημα Υγείας είναι πολύ δύσκολη, η συγκεκρι­μένη «εφεύρεση» φάνηκε σαν τη λύση που θα τους απάλλασσε από το κόστος και την ανασφάλεια.

Και επειδή τα λαγωνικά μυρίστηκαν χρήμα από το εμπόριο ελπίδας, το «επίτευγμα» συγκέντρωσε γρήγορα το επενδυτι­κό ενδιαφέρον μεγαθηρίων. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επένδυσαν εκατομμύρια για να στήσουν μικρά «ιατρεία» στα κα­ταστήματά τους, όπου οι πελάτες μαζί με ντομάτες και λάχανα, θα αγόραζαν και απαντήσεις για το ζάχαρο και τη χοληστερίνη.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μερικά χρόνια αργότερα χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες στην υγεία του κόσμου που τους εμπιστεύτηκε. Τώρα ένα δικαστήριο έχει ανα­λάβει να «διορθώσει» τα πράγματα. Όχι βέβαια να «δικάσει» το σύστημα που μετατρέπει την υγεία του λαού σε εμπόρευμα των σούπερ μάρκετ, αλλά να εξασφαλίσει ότι οι «απατημένοι» μέτοχοι και επενδυτές της «Theranos» δεν θα χάσουν τα λεφτά τους...