Ολοκληρώθηκε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ:Ήταν άθλος. Ανεβάζουμε πιο ψηλά τον πήχη. Το ΚΚΕ θα τα καταφέρει!

Κυρ, Ιουν 27, 2021
synedrio-44

Οι τετραήμερες εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ολοκληρώθηκαν πριν λίγο με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κόμματος, ενώ η νέα ΚΕ στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε ομόφωνα για Γενικό Γραμματέα της τον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό που κατάφερε το ΚΚΕ ήταν ένας πραγματικός άθλος, σε δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Γαλάτσι, με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα και με μια διεθνιστική συναυλία που μας ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πάλης της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

synedrio-kke-ekdhlosi-193

Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έλαμψε για μία ακόμη φορά η δύναμη της συλλογικότητας, της εθελοντικής προσφοράς, της συνειδητής πειθαρχίας στον κοινό σκοπό. Μπορούσε να δει κανείς τη χαρά, ενθουσιασμό και την περηφάνια στα πρόσωπα όλων των συντρόφων κατά τη διάρκεια των εργασιών, στα πηγαδάκια στα διαλείμματα, όταν επισκέπτονταν την έκθεση που φιλοξενήθηκε στον χώρο, με ένα μικρό μόνο δείγμα των εικαστικών έργων που φυλάσσονται στη συλλογή έργων τέχνης του Αρχείου του ΚΚΕ, που δόθηκαν στο Κόμμα από απογόνους μεγάλων μας εικαστικών.

ekthesi-eikastikon-texnon-20

Ήταν εκατοντάδες αυτοί που δούλεψαν, ο καθένας από το πόστο του για να κυλήσουν όλα όπως ήταν σχεδιασμένα. Για να φτάσουν οι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, να φιλοξενηθούν, να μοιραστούν οι φάκελοι με τα υλικά, να εξασφαλιστεί η σίτισή τους, αλλά και όλες οι υπόλοιπες απαραίτητες υπηρεσίες. Για να είναι έτοιμη και πλήρως λειτουργική η εμβληματική αίθουσα συνεδρίων, αλλά και οι επιπλέον χώροι που αξιοποιήθηκαν αυτή τη φορά προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Άλλωστε εδώ και μήνες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακαινιστεί και να αναβαθμιστεί το «σπίτι του ΚΚΕ», να κρατηθεί γερό και να είναι έτοιμο για τη μεγάλη στιγμή, όπως και ήταν.

synedrio-07

Ήταν στοίχημα και ανάγκη για το ΚΚΕ να πραγματοποιήσει το Συνέδριό του φέτος, στην συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από το προηγούμενο, όπως ορίζει το Καταστατικό του. Να μπορέσει να πραγματοποιήσει τρεις πανεξορμήσεις με τις Θέσεις της ΚΕ, κύκλους γενικών συνελεύσεων των ΚΟΒ, τομεακές, περιφερειακές συνδιασκέψεις και συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής, να γίνουν συνεδριάσεις όλων των οργάνων και των ΟΒ της ΚΝΕ, μικρές συσκέψεις και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με φίλους του Κόμματος. Και όλα αυτά όχι τώρα που τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αλλά από τα τέλη Ιανουαρίου, σε συνθήκες αυστηρών απαγορεύσεων και περιορισμών. Το κυριότερο, σε συνθήκες που ήταν κρίσιμο να προφυλαχθεί η υγεία του κάθε συντρόφου και της κάθε συντρόφισσας, όπως και έγινε.

Άλλα κόμματα μπορεί να αναβάλουν τα συνέδρια και τις διαδικασίες τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο, επικαλούμενα άλλοθι για να κρύψουν τη γύμνια της εσωτερικής τους ζωής. Όμως το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Γιατί χωρίς τη συλλογική σκέψη, τη συλλογική εκτίμηση και σχεδιασμό της δουλειάς του σε όλη την κλίμακα, χωρίς τη συντροφική κριτική και αυτοκριτική, δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Γιατί ξέρει ότι μπροστά μας δεν έχουμε την «ομαλοποίηση της κατάστασης», αλλά μια νέα, ακόμα πιο δύσκολη φάση, στην οποία είναι τώρα πιο έτοιμο να δράσει αποτελεσματικά, να μετρήσει νέα βήματα προόδου, έχοντας ως νέα εφόδια τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του.

Ο πήχης από σήμερα έχει μπει πιο ψηλά!