Η εμπρηστική πολιτική, η σκύλευση και η αλληλεγγύη του λαού

Τετ, Αυγ 4, 2021
Thumb_Politiki_Pyrkagia_Varimpompi

Αυτές τις δύσκολες ώρες παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Ο λαός μας έχει εμπειρία, αρετές και ξέρει πως πρέπει να στέκεται δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη. Αυτό αποδείχτηκε με τον ηρωισμό των πυροσβεστών που περνούσαν στην κυριολεξία μέσα από τις φωτιές για να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα. Από τους ανθρώπους που άμεσα διέθεσαν ό,τι μπορούσαν για να καταπραϋνθεί ο πόνος αυτών που επλήγησαν περισσότερο. Από όσους, όταν η φωτιά έκαιγε τα πάντα, σκέφτηκαν τα ζώα που έμεναν αβοήθητα. 

Είναι ώρα τώρα για πολιτική; Τώρα είναι ώρα για να απαντηθούν αμείλικτα ερωτήματα και να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να μετριαστούν οι συνέπειες, να αποζημιωθούν όσοι έχασαν κομμάτι από το βιος τους. Να αναπτυχθεί η διεκδίκηση, γιατί τώρα πρέπει να ακουστεί ένα βροντερό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δεν έχουμε δυο ζωές να χαρίσουμε τη μία.

Από τη Ρόδο, την Κω, την Εύβοια την Αττική και πιο πριν την Αχαΐα, ο κόσμος οργισμένος και σαστισμένος έλεγε «πού είναι; ποιος θα μας σώσει; η κατάσταση είναι απελπιστική». Οι ίδιοι πυροσβέστες, χωρίς καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πηγαίνουν από τον Έβρο στα νησιά και από την Εύβοια στην Αττική, με αυτοθυσία και μεγάλο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή. 

Ο κόσμος φωνάζει «πού είναι η πυροσβεστική»; Πρέπει να ξέρει  ότι σχεδόν 1.000 πυροσβέστες είναι στα ιδιωτικά αεροδρόμια της Fraport και τους ιδιωτικούς οδικούς άξονες. Πρέπει να ξέρει ότι εδώ και πολλά χρόνια συνεχώς υποβαθμίζονται τα επίγεια μέσα, ενώ δίνονται εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες εναέριων μέσων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι περίπου το 14% των οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω μηχανικής βλάβης. Πρέπει να ξέρει ότι την ώρα που ψάχνει τρόπο να σωθεί, γιατί η υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια, οι δαπάνες της χώρας για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς είναι αναλογικά πάνω από αυτές των ΗΠΑ. 

Από το 2000 μέχρι το 2017 έχουν καεί  8.286.151 στρέμματα με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις να αποτελούν πάνω από τα μισά, ενώ η πλειοψηφία των πυρκαγιών αυτών οφείλονται σε εμπρησμούς και σε ελλιπή συντήρηση-σχεδιασμό του δικτύου της ΔΕΗ. Πάνω από 3.000.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων έχουν αλλάξει χαρακτήρα και χρήση (εκμετάλλευση, δόμηση, παραχώρηση σε ιδιώτες κ.λπ), μαίνονται σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα ενεργειακών και μεταλλευτικών ομίλων, τουριστικών επιχειρήσεων κ.ά. για την εμπορική εκμετάλλευση της γης. Χωροθετούν άναρχα οικισμούς, χωρίς προβλέψεις για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να γειτνιάζουν με κατοικίες. 

Αυτή η πολιτική, λοιπόν, βάζει φωτιά σε δάση, καταστρέφει υποδομές, οδηγεί σε απώλεια ζωών. Τα όποια καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την εγκληματική πολιτική του αστικού κράτους και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Με κυνισμό και χυδαιότητα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επικαλούνται τις ευαισθησίες του λαού και της νέας γενιάς για την προστασία του περιβάλλοντος. Για το Μάτι έφταιγε η «πυροθύελλα», για τις πυρκαγιές αυτών των ημερών ο καύσωνας. Ας απαντήσουν όλοι αυτοί (και ο “ριζοσπάστης” Γιάνης που χθες είδε ως υπαίτιο το «ανθρώπινο είδος»!), ποιο ακραίο φαινόμενο οδήγησε στο να μην έχουν καθαριστεί οι δρόμοι από τις καταστροφές της “Μήδειας” με αποτέλεσμα αυτές τις μέρες τα πυροσβεστικά οχήματα να μην μπορούν να προσεγγίσουν έγκαιρα τα πύρινα μέτωπα; 

Την ώρα που ο λαός μετράει τις πληγές του χρειάζεται να βρει τη δύναμη να “απλώσει” το χέρι σε όποιον έχει ανάγκη, να “σφίξει” τη γροθιά του και να διεκδικήσει 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Να έχει θυμό για τα στελέχη της ΝΔ που λένε «όλα πήγαν καλά, είχαμε σχέδιο εκκένωσης» (!!!) και αυτά του ΣΥΡΙΖΑ που είτε επίσημα είτε ανεπίσημα έφτασαν στο σημείο να λένε «karma is a bitch» απευθυνόμενοι στη ΝΔ και όσα έλεγαν τα στελέχη της μετά την καταστροφή στο Μάτι!

Η αγανάκτηση για έναν κρατικό μηχανισμό που την ώρα που κινδυνεύουν ζωές λέει «τα πάμε καλά αφού σας ενημερώσαμε να τρέξετε να σωθείτε», η οργή για όλους όσοι υπερασπίζονται μια «πράσινη» πολιτική που θέλει να «βράζει» ο τόπος, να πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και να μας λένε «μην ανάβετε κλιματιστικό, γιατί η ενεργειακή μετάβαση έχει κόστος», η σιχασιά για τη μεγαλοεργοδοσία που χθες κρατούσε στη δουλειά του εργαζόμενους στο καζίνο της Πάρνηθας και σε συνθήκες καύσωνα, αυξημένου κινδύνου δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας, είναι εικόνα ενός σάπιου κόσμου. ΩΣ ΕΔΩ! Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες. Θα είναι εκεί για άλλη μια φορά και όταν τα “φώτα σβήσουν”. Ο λαός και η νέα γενιά έχουν όντως ευθύνη. Να μη συνηθίσουν να “μετράνε” απώλειες. Μπορούν να αναμετρηθούν με ό,τι τους “καίει” τη ζωή, να δυναμώσουνε τον αγώνα ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική και όσους την υπερασπίζονται. Η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο να νικά. Καλή δύναμη σε όλους.