Βιβλιοπαρουσίαση:«Η Ευρώπη στο προσκήνιο» και «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση»

Παρ, Ιαν 22, 2021
Thumb_Biblia_Europi_Proskinio_Galliki_Epanastasi

Ο κόσμος που ζούμε σήμερα ήταν πάντα έτσι; Μπορεί να αλλάξει σήμερα ή θα μείνει για πάντα έτσι, όπως προβάλλεται από ΜΜΕ, πολιτικούς εκπροσώπους, οργανισμούς, σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία, συνολικά την κυρίαρχη ιδεολογία;

Εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί που υπάρχουν σήμερα στο μυαλό πολλών νέων ανθρώπων και για τα οποία μπορούμε να βρούμε απαντήσεις μέσα από τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής: «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» του Ίστβαν Μάρκους και «Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» του Σάντορ Φέκετε που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Σύγχρονη Εποχή. Αποτελούν μέρος της σειράς «Εικονογραφημένη Ιστορία» που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ιστορικά βοηθήματα για νέους.

 

Στο πρώτο βιβλίο ο αναγνώστης περιηγείται σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται σε χώρες της Ευρώπης από τον 15ο αιώνα έως τον 17ο αιώνα, την περίοδο που μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων, που εμφανίζεται η αστική τάξη (μέσα από τις τάξεις των εμπόρων, των βιοτεχνών κ.ά.) στην φεουδαρχική κοινωνία, στα χρόνια του Μεσαίωνα. Στο δεύτερο μεταφέρεται στους δρόμους του Παρισιού, στις μεγάλες στιγμές της Γαλλικής Επανάστασης, της περιόδου εκείνης που σήμανε την νίκη της αστικής τάξης.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει τι οδήγησε τα βήματα της ανθρωπότητας στη μακρόχρονη πορεία της από την κοινωνία όπου κυριαρχεί η αγροτική παραγωγή στην κοινωνία της βιομηχανίας, από την στρογγυλή τράπεζα των ιπποτών στα συμβούλια των μετόχων, από τη δουλοπαροικία στη μισθωτή εργασία, από τις συμφωνίες των βασιλικών γάμων στα εμπορικά συμβόλαια, από την Ιερά Εξέταση στα αστικά δικαστήρια, από τις μοναρχίες των «ελέω θεού» βασιλιάδων στα πρώτα βήματα των αστικών δημοκρατιών κ.ο.κ.

1280px-Prise_de_la_Bastille

Στην Εισαγωγή του βιβλίου “Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση” διαβάζουμε:

«Ποια μονοπάτια της Ιστορίας οδηγούν έναν παντοδύναμο βασιλιά, που η απλή επιθυμία του αρκούσε κάποτε για να τον ακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ άκρη σ’ άκρη του βασιλείου του, να σέρνεται πλέον «σαν αιχμάλωτος από 4000 γυναίκες και έναν οπλισμένο όχλο 20.000-30.000 ατόμων στην ίδια την πόλη»; Ποια γεγονότα μεταμορφώνουν ένα νεαρό κατήγορο που θ’ απαιτήσει τον αποκεφαλισμό του Γάλλου μονάρχη; Μέσα σε ποιες μάχες σμιλεύονται οι λαμπερές προσωπικότητες του Ροβεσπιέρου, του Σαιν-Ζυστ, του Μαρά, του Δαντόν και του Ντεμουλέν;...

Η έκδοση αποκαλύπτει σημαντικές πλευρές που αφορούν την ίδια τη διαδικασία της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας και μπορούν να προβληματίσουν και για τη δυνατότητα αλλαγής του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Αναδεικνύεται, δηλαδή, το αναπόφευκτο της ανατροπής ενός συστήματος που βρίσκεται στο γήρας της ιστορικής του ζωής, καθώς και η δυνατότητα των επαναστατημένων μαζών ν’ αναμετρηθούν με αυτό το σύστημα, που στα μάτια τους φαντάζει παντοδύναμο. Επίσης, γίνεται φανερό ότι η όποια προσωρινή ήττα δεν μπορεί ν’ αλλάξει την πορεία της Ιστορίας προς τα εμπρός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: «Αληθεύει ότι οι Βουρβόνοι1 επανήλθαν, αλλά ούτε με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων τους κατάφεραν να επαναφέρουν τις προ επαναστατικές συνθήκες» και, φυσικά τα επόμενα χρόνια «μέσα από συνεχείς επαναστατικούς αναβρασμούς, σταθεροποιήθηκε η κοινοβουλευτική μορφή της δικτατορίας της αστικής τάξης.

Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα δει επίσης και το αμείλικτο πρόσωπο της αστικής τάξης – ακόμα και την περίοδο που διαδραμάτιζε προοδευτικό ρόλο στην κοινωνική εξέλιξη – απέναντι στις μάζες του λαού, στις οποίες στηρίχτηκε «για να επιτύχει τους σκοπούς της και τις κατέστειλε αιματηρά όταν με τις απαιτήσεις τους αμφισβήτησαν τα συμφέροντά της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας. Η μοίρα των Αβράκωτων, των Λυσσασμένων και της Συνωμοσίας των Ίσων είναι η μεγάλη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος, όπως θα δει κανείς μέσα από τις σελίδες που ακολουθούν...»

Δεν πρόκειται για δύο βιβλία, αναλυτικής ιστοριογραφίας της περιόδου. Πρόκειται όμως σίγουρα για δύο βιβλία που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη γιατί μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της πεποίθησης ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Κάθε τι που παλιώνει, αντικαθίσταται από το καινούριο. Έτσι θα συμβεί και με τον κόσμο που ζούμε σήμερα, τον καπιταλισμό... Γι’ αυτό και τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας.

 

paris-commune2-lg

1. Οίκος βασιλιάδων, βασίλεψε από το 1589 στη Γαλλία μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και επανήλθε στο θρόνο μετά την πτώση του Ναπολέοντα μέχρι την επανάσταση του 1848, καθοδηγητικό κέντρο των αντεπαναστατών.