E-FOOD:Εκβιάζει εργαζόμενους με απόλυση αν δεν δεχτούν να γίνουν… «συνεργάτες» - Στάση εργασίας και μοτοπορία την Τετάρτη στην Αθήνα

Παρ, Σεπ 17, 2021
Thumb_Ergazomenoi_Efood

115 εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ψηφιακή πλατφόρμα διανομής φαγητού «e-food» με τρίμηνες συμβάσεις μέσω της εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων «Manpower», έλαβαν πρόσφατα από την εργοδοσία της πρώτης ένα εκβιαστικό μήνυμα στην εφαρμογή με την οποία δουλεύουν. Με το συγκεκριμένο μήνυμα και με το πρόσχημα της κακής αξιολόγησής τους, η εταιρεία τους ενημερώνει ότι, «στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της», μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται μόνο ως «freelancers» (συνεργάτες) και όχι με σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, διαφορετικά θα απολυθούν!

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή από εργαζόμενους της «e-food» και ξεσήκωσε κύμα καταδίκης, με πολύ κόσμο να εκφράζει την οργή του με αναρτήσεις στα social media και με κάθε τρόπο που θεωρεί πρόσφορο. Μετά τον «ντόρο» που έγινε η εταιρεία προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς, όμως, να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο εν λόγω μήνυμα, μίλησε για «λάθος επικοινωνία» προς τους εργαζόμενους. Προφανώς αν τους το πουν από κοντά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα…

Στην πραγματικότητα η εργοδοσία της «e-food» επιδιώκει να εφαρμόσει τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη, ο οποίος θυμίζουμε ότι περιλαμβάνει ειδικό άρθρο που διευκολύνει τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες να βαφτίζουν τους εργαζόμενούς τους «συνεργάτες» και να τους απασχολούν έτσι με χαμηλότερες αμοιβές και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (άδειες, επιδόματα, ασφάλιση κλπ).

Πάνε έτσι περίπατο τα όσα υποκριτικά υποστήριζε τον Ιούνιο ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση περί «εργαζόμενων που θα συναποφασίζουν με τους εργοδότες, ώστε να καταλήγουν στη λύση που εξυπηρετεί και τους δύο» κλπ. Όπως ο καθένας μπορούσε να υποψιαστεί από τότε, στην πράξη αυτό μεταφράζεται στο να δηλώνει η εργοδοσία πως «ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να κάνω ό, τι θέλω, οπότε ή το δέχεσαι ή φεύγεις»

Εξίσου περίπατο πήγαν, βέβαια, και οι υποκριτικές ευχαριστίες και τα σποτάκια για «τα παιδιά με τα μηχανάκια» που, μαζί με άλλους εργαζόμενους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθεί η χώρα όρθια μέσα στα lockdown και τώρα εισπράττουν το «ευχαριστώ» από την κυβέρνηση και την εργοδοσία! Αφού τους «ξεζούμισαν» στην κυριολεξία έχοντάς τους να τρέχουν «σαν τους Βέγγους» μέσα σε χιόνια και σε καύσωνες για να προλάβουν τις παραγγελίες, αφού συγκέντρωσαν μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα δικά τους χέρια, τώρα τους εκβιάζουν με απόλυση αν δεν παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους!

Ο αγώνας των διανομέων για να μην προχωρήσουν αυτές οι επιδιώξεις, είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα όλων των εργαζομένων για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος – έκτρωμα!

Σε συνέλευση που έκαναν την Κυριακή το μεσημέρι οι διανομείς, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη σε στάση εργασίας, 12 μ. - 4 μ.μ. και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πεδίον του Άρεως, θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. 

Τη συνέλευση κάλεσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Διανομέων (ΣΒΕΟΔ).

Στην ίδια κατεύθυνση, συνελεύσεις και συσκέψεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις για να αποφασιστούν ανάλογες πρωτοβουλίες.