Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία»! Αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού!

Πέμ, Ιαν 13, 2022
Thumb_Ygeia_Den_Thysiazoume_tin_Ygeia

Όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το «μείγμα» διαχείρισης της πανδημίας που ακολούθησαν, ήρθαν μπροστά σε αξεπέραστες αντιφάσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με τις τραγικές ελλείψεις των συστημάτων υγείας, που αντιμετωπίστηκαν παντού ως φυσιο­λογικές και δεδομένες, αλλά και με τις ιδιαίτερες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας σε κάθε χώρα, που ήταν και ο παράγοντας που «βάρυνε» περισσότερο στη ζυγαριά.

Αργά ή γρήγορα είδαμε όλες σχεδόν τις χώρες να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού. Αντίστοιχα, σήμερα, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, περνάμε σε φάση της χαλά­ρωσης των μέτρων, καθώς, όπως ακούμε, «δεν γίνεται να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι, κάποτε πρέπει να πάρει μπρος και η οικονομία», ενώ ξαφνικά η «ανοσία της αγέλης» δεν είναι και τόσο κακή ιδέα…

 

Το παραπάνω απόσπασμα το πήραμε από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στον «Οδηγητή» τον Μάιο του 2020. Ήταν η εποχή που «βγαίναμε» από το πρώτο lockdown, ο τουρισμός άνοιγε πανηγυρικά με βάση τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων και η κυβέρνηση περηφανευόταν ότι «νίκησε» την πανδημία (από τότε την έχει «νικήσει» δυο-τρεις φορές ακόμα, ενώ μόλις πρόσφατα μάθαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης ότι θα τη νικήσει ξανά σε έναν μήνα…) επειδή «δεν δίστασε να επιβάλει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα, βάζοντας την υγεία πάνω από την οικονομία», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις όπως την τότε των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Σουηδίας κ.λπ, που έκαναν, υποτίθεται, την αντίστροφη ιεράρχηση.

Τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε έχουν αποδείξει περίτρανα ότι τέτοιος διαχωρισμός ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει. Και αν τον Μάιο του 2020 η τακτική της «ανοσίας της αγέλης» (το να αφήσουν, δηλαδή, οι κυβερνήσεις τον κόσμο «στην τύχη του», να «κολλήσει» μαζικά τον ιό και όποιος τη «βγάλει» καθαρή…) δεν φάνταζε και τόσο κακή ιδέα, σήμερα είναι ολοφάνερο πως αυτή είναι η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Όταν ο Τραμπ «επέστρεψε», μέσω του Φάουτσι…

«Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων κρουσμάτων που έχουμε και που αναμένουμε με την «Όμικρον», ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν θα έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους έξω (σ.σ. εννοεί εκτός εργασίας). Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας».

Αυτή ήταν η σύσταση του Αμερικανού επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Α. Φάουτσι, του επιστήμονα που προβλήθηκε διεθνώς ως το «αντίπαλο δέος» στον κυνισμό και τον ανορθολογισμό του Τραμπ, όταν, πριν λίγες μέρες, έδινε ουσιαστικά «γραμμή» για να κυριαρχήσει η πιο χυδαία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» σε όλο τον κόσμο, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του ιού. Ακολούθησε η οδηγία του αμερικανικού CDC για περιορισμό της καραντίνας όσων έχουν βρεθεί θετικοί σε μόλις 5 μέρες, προκειμένου να επιστρέφουν στη συνέχεια στη δουλειά τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπτώματα. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που θα το κρίνει ο καθένας μόνος του μέσω της «αυτοδιάγνωσης», ίσως και με λίγη «βοήθεια» από την εργοδοσία….

Για τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο «αόρατος εχθρός» έγινε «συναχάκι»…

Την επόμενη μέρα, το μέτρο υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμα χώρες. Εν τω μεταξύ, τα σχολεία ετοιμάζονταν να ανοίξουν με τα ίδια πρωτόκολλα που είχαν σαν αποτέλεσμα την τελευταία βδομάδα πριν κλείσουν, το ποσοστό των παιδιών που εντοπίζονταν θετικά να έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 30% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων.

Στα μέσα μεταφοράς συνεχίζεται η ίδια τραγική κατάσταση που υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με τους επιβάτες να «αγκαλιάζονται» για να πάνε στις δουλειές τους.

Στους χώρους δουλειάς, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, δίνουν και παίρνουν οι εκβιασμοί και οι απειλές για να πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα ή με θετικό τεστ, η απόκρυψη κρουσμάτων κ.λπ, ενώ σε όσες περιπτώσεις λαμβάνονται κάποια μέτρα, αυτό γίνεται μόνο κάτω από την αποφασιστική πίεση των ίδιων των εργαζομένων.

Η μόνη συζήτηση για μέτρα περιορισμού της διασποράς αφορά το αν τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 12 ή στις 2 και αν θα ακούγεται μουσική. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ήταν τα καζίνο, που όχι μόνο λειτούργησαν όλη τη νύχτα μέσα στις γιορτές, αλλά «εξαφανίστηκαν» ως διά μαγείας και οι περιορισμοί που υπήρχαν στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να κάθονται σε κάθε τραπέζι!

Όλοι στο κυνήγι του τεστ…

Ο μεγαλύτερος, ίσως, παραλογισμός των ημερών είναι αυτό που συμβαίνει με τα τεστ. Πλέον δεν συζητάμε καν για την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης με μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, με τυχαίες δειγματοληψίες και εξαντλητική ιχνηλάτηση. Αυτά έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Τα τεστ χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσo οικονομικής πίεσης στους ανεμβολίαστους και ως αποδεικτικό για να μπορέσει κάποιος που νοσεί να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης ή την αναρρωτική άδεια από τη δουλειά του. Κάτι σαν γραφειοκρατική διαδικασία δηλαδή, αν και για αρκετές μέρες κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ούτε καν ποιο τεστ είναι κατάλληλο για να πάρει και αυτή την άδεια…

Φυσικά, η έξαρση των κρουσμάτων έφερε μεγάλη αύξηση και στη ζήτηση για τεστ, καθώς, όσο και αν η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι της συστήνουν «να βάζουμε τη μπατονέτα πιο βαθιά στη μύτη και έτσι το self γίνεται rapid», ένας άνθρωπος που παρουσιάζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα σε καιρό πανδημίας, είναι πολύ λογικό να θέλει να μάθει με σιγουριά και με τη φροντίδα ενός υγειονομικού, αν νοσεί ή όχι. Κι όμως, η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν ακριβώς την περίοδο για να μειώσει αντί να αυξήσει τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται δωρεάν δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές στις οποίες περίμεναν με τις ώρες ακόμα και την παραμονή της πρωτοχρονιάς άνθρωποι με πυρετό και άλλα συμπτώματα, κάτι που φυσικά αυξάνει και τον κίνδυνο της διασποράς.

Τα πολυάριθμα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν επιτάσσονται -ίσως επειδή «δεν έχουμε κομμουνισμό», όπως αρέσκονται να λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης- αλλά συνεχίζουν τις «χρυσές δουλειές» με όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα ή κόβουν από άλλες ανάγκες τους για να πληρώνουν κάθε τόσο δεκάδες ευρώ για ένα μοριακό τεστ.

Η κυβέρνηση σε ρόλο «θεματοφύλακα»

Ακόμα και η συζήτηση για τον εμβολιασμό σχεδόν ξεχάστηκε ή περιορίστηκε στα επόμενα βήματα της «υποχρεωτικότητας», παρά το γεγονός ότι έχει τονιστεί από πολλούς ειδικούς η σημασία της πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για να υπάρχει προστασία από την «Όμικρον» και το ποσοστό του πληθυσμού που την έχει κάνει ανέρχεται μόλις σε 30%. Τα τηλεοπτικά συνεργεία σταμάτησαν να παίρνουν «στο κατόπι» τα διάφορα φασιστοειδή, «θεματοφύλακες» κ.λπ. και να τους ζητούν δηλώσεις για να τους προβάλουν ως τον βολικό αντίπαλο. Ίσως ο λόγος να είναι ότι αυτά που μέχρι τώρα έλεγαν οι διάφοροι «ψεκασμένοι» («δεν υπάρχει πανδημία», «μια γριπούλα είναι» κ.λπ.), πλέον τα λένε με πολύ μεγάλη άνεση οι ίδιοι οι κυβερνητικοί και οι παπαγάλοι τους. Αναφερόμαστε στον «καταιγισμό» εκτιμήσεων από κάθε είδους… ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους κ.λπ. που ακούμε τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πολύ ηπιότερη από τις προηγούμενες, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας παρά την έξαρση των κρουσμάτων. Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να κολλήσουμε όλοι για να ξεμπερδεύουμε», αν και πάνω-κάτω το υπονοούν…

Και ενώ αυτά λέγονταν με μεγάλη ευκολία, τα κρούσματα έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, ενώ οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αυξηθεί κατά 12% μέσα σε 6 μέρες. Με δεδομένο ότι τα δημόσια νοσοκομεία ήταν ήδη στα όριά τους λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ να φτάνουν ακόμα και τους 200, καταλαβαίνει κανείς σε τι κινδύνους μπαίνει η υγεία και η ζωή πολλών ανθρώπων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

ΣΥΡΙΖΑ: σταμάτησε να «βάζει πλάτη», συνεχίζοντας να «βάζει πλάτη»

Ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει σταματήσει να περηφανεύεται για την «πλάτη» που έβαζε δυο χρόνια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας (αλλά τώρα σταμάτησε να τη βάζει γιατί διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση είναι «ανίκανη» και ζητάει εκλογές…), επικεντρώνει την κριτική του στο αν τα μέτρα που (δεν) λαμβάνονται, έπρεπε να ληφθούν μία ή δύο βδομάδες νωρίτερα.

Παριστάνει ότι ζητάει επίταξη ιδιωτικών κλινικών και δωρεάν τεστ, αλλά στα «ψιλά γράμματα» των προτάσεών του ζητά καινούριο «τάισμα» των κλινικαρχών με κρατικό χρήμα. Ταυτόχρονα, προβεβλημένα μέλη του επιστημονικού «think tank» του, λένε ότι, παρά την ολιγωρία, τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι στη σωστή κατεύθυνση» και «κουνάνε το δάχτυλο», λέγοντας ότι η αποτυχία ή επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας δεν θα είναι της κυβέρνησης, αλλά «εθνική αποτυχία ή επιτυχία».

Να μην αποδεχθούμε τα «δεδομένα τους»

Δεν είναι καινούρια διαπίστωση ότι η διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθορίζεται πρωταρχικά από τις προτεραιότητες, τις ανάγκες, τα όρια που θέτει η καπιταλιστική οικονομία. Το λέμε και το γράφουμε εδώ και δυο χρόνια. Πλέον, όμως, έχει πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής. Λένε κατάμουτρα στον λαό και τη νεολαία ότι αυτοί δεν πρόκειται να θυσιάσουν ούτε cent από τα κέρδη των ομίλων και από εκεί και πέρα «ας βγάλει άκρη ο καθένας μόνος του».

Δεν πρέπει να περάσει ο εφησυχασμός που καλλιεργούν, δεν πρέπει να κατοχυρωθεί σαν αποδεκτό το ότι θα έχουμε δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας κάθε μέρα, μέχρι -ως δια μαγείας- να τελειώσει η πανδημία. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων χωρίς αποζημίωση για να μπουν όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Δεν είναι λογικό κάποιοι να θησαυρίζουν κάνοντας… αισθητικές επεμβάσεις, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία «στενάζουν» και χάνονται ζωές. Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα 8 νοσοκομεία που έκλεισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και διατήρησε κλειστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία στις γειτονιές, ώστε να μην χρειάζεται άνθρωποι με ήπια συμπτώματα να ξημεροβραδιάζονται στα νοσοκομεία και να «πιέζεται» έτσι παραπάνω το σύστημα. Να αραιώσουν οι τάξεις στα σχολεία, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Να εξασφαλιστούν μαζικά, δωρεάν τεστ και δωρεάν μοριακά όπου χρειάζεται. Όλοι στον αγώνα, για να σωθεί ο λαός!

 

Την ώρα που σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας «γονατίζουν» και η «ατομική ευθύνη» βασιλεύει, η Κούβα, παρά τα προβλήματα που προκαλεί το πολύχρονο εμπάργκο, δείχνει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, στηριγμένη σε ένα δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλο τον πληθυσμό.

Το «νησί της Επανάστασης» έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση σε ολόκληρο τον πλανήτη (92%, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Μέσα στον Δεκέμβριο στην Κούβα, που έχει πληθυσμό περίπου ίσο με της Ελλάδας, καταγράφηκαν μόλις 7 θάνατοι από κορονοϊό, ενώ στη χώρα μας 2.633.