Ενίσχυση της στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ:«Ασφάλεια και ανάπτυξη» ή αιμάτινο αποτύπωμα για τους λαούς;

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Politiki_Asfalia_Anaptiksi

Σταθερά το τελευταίο διάστημα, οι πυκνές εξελίξεις που αφορούν την διεύρυνση του αποτυπώματος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και την Αν. Μεσόγειο, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν οι πιο ελπιδοφόρες ειδήσεις της περιόδου. Οι ανακοινώσεις επενδυτικών project από αμερικανικούς μονοπωλιακούς κολοσσούς γίνονται αφορμή για να στηριχθεί το αφήγημα «η πανδημία θα περάσει, ήδη διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και καλές δουλειές». Το πλήθος των ΝΑΤΟικών ασκήσεων, τα γιγαντιαία πολεμικά πλοία που δένουν τους κάβους τους στα λιμάνια της χώρας, είναι αυτά που σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία «εξασφαλίζουν την μετατροπή της χώρας στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, προωθούν την ασφάλεια σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αποσταθεροποίησης».

Οι θέσεις, οι αναλύσεις και η δράση του ΚΚΕ για τα ζητήματα που αφορούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το επικίνδυνο «κουβάρι», θέτουν στο επίκεντρο ότι οι στόχοι της αστικής τάξης, οι πολιτικές που εξυπηρετούν την «γεωστρατιγική» της αναβάθμιση είναι αντικειμενικά εχθρικοί προς τον λαό και την νεολαία. Για αυτό και δέχεται την πολύμορφη πολεμική μηχανισμών της αστικής τάξης. Συχνά παρουσιάζεται σαν «γραφικό», ως η μοναδική πολιτική δύναμη που παραμένει «προσκολλημένη» σε έναν στείρο «αντιαμερικανισμό της δεκαετίας του΄70». Αν υπάρχει μια αλήθεια στα παραπάνω, είναι πως όντως το ΚΚΕ αποτελεί το μοναδικό κόμμα που για σύνθετα και κρίσιμα ζητήματα τοποθετείται με κριτήριο την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων κόντρα σε αυτά των εκμεταλλευτών τους. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα και πρόσφατων εξελίξεων.

Η προπαγάνδα τους στοχεύει ειδικά την νεολαία

Πρόσφατα το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε μια δημοσκόπηση που για την Ελλάδα καταγράφει ένα ποσοστό 20% (9% περισσότερο από τον μέσο όρο των 30 κρατών-μελών) που επιθυμεί την έξοδο από την συγκριμένη λυκοσυμμαχία. Ανεξάρτητα από την αφετηρία από την οποία ο καθένας απάντησε σε αυτή την έρευνα ή και το βάθος του όποιου ριζοσπαστισμού, επιβεβαιώνεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στην χώρα δεν πείθεται τόσο εύκολα για το ότι «οπλισμένο χέρι» του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι «περιστερώνας» της ειρήνης.

Για αυτό ακριβώς έχει σημασία να επαναφέρουμε ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό γεγονός από το όχι και τόσο μακρινό 2018. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, στην Ολοκληρωμένη Έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σαν στόχος για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έμπαινε «να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων… οι Έλληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή… γιατί ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα»!

Με βάση τα παραπάνω χρειάζεται να είναι κανείς πιο υποψιασμένος για το ποιά «φωνή» τελικά ακούει να του λέει πως για παράδειγμα «κανένας δεν αντιδρά όταν έρχονται τα αεροπλανοφόρα, παρά μόνο γραφικές μειοψηφίες» ή «οι κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο είναι φολκλορικές, αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει πλέον αντιαμερικανικά αισθήματα» κ.λπ. Να βλέπει ότι πίσω από προγράμματα ανταλλαγής μαθητών για να θα μάθουν τις «αμερικανικές αξίες», χορωδιών του αμερικανικού στρατού που «αλληλεπιδρούν με σχολεία» και άλλα παρόμοια βρίσκεται η χυδαία προσπάθεια να «ξεπλυθούν» τα διαχρονικά εγκλήματα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά των λαών όλου του κόσμου.

Για να ξεδιπλώσουν αυτή τη βρώμικη προπαγάνδα στηρίζονται σε υπαρκτά συναισθήματα και ανάγκες της νεολαίας. Καλλιεργούν την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή είναι να μετατρέπονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λιμάνια και κρίσιμες υποδομές της χώρας σε «ορμητήρια» πολέμου. Τα πραγματικά θαυμαστά δημιουργήματα της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου, παρουσιάζονται σαν αποτέλεσμα των καπιταλιστικών επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αισιόδοξο μέλλον για τους νέους ανθρώπους. Ας δούμε όμως ορισμένα παραδείγματα.

Από τις κοινές ασκήσεις του αεροπλανοφόρου Eisenhower με πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας
Από τις κοινές ασκήσεις του αεροπλανοφόρου Eisenhower με πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας

Ο νόμος της «σιωπής»

Ένας αμερικάνος αξιωματούχος είχε πει πως «έχουμε πολύ ισχυρή διπλωματία… ζυγίζει περίπου 250.000 τόνους». Η «παχυσαρκία» αφορά προφανώς τα αεροπλανοφόρα του πολεμικού στόλου των ΗΠΑ. Ένα τέτοιο «διπλωματικό» μέσο έδεσε πρόσφατα στη βάση της Σούδας. Με αφορμή αυτό και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο πλοίο για άλλη μια φορά ακούσαμε τα χιλιοειπωμένα «η Ελλάδα διαμορφώνεται σε πυλώνα σταθερότητας… έχει ισχυρούς συμμάχους απέναντι στην Τουρκία που πλέον οι σχέσεις τις με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο καλές». Οι εικόνες με την είσοδο ενός πολεμικού πλοίου στον κόλπο της Κρήτης παρουσιάστηκαν κυριολεκτικά σαν η πιο ωραία μέρα της άνοιξης! Δεν είναι η μοναδική περίπτωση τέτοιας αισχρής προπαγάνδας. Πριν λίγες βδομάδες, όταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που διαθέτει ο αμερικάνικός στρατός έφτασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στην Ιστορία μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού, ειδησεογραφικά μέσα έγραφαν πως ο λαός της πόλης συνέρρεε στο λιμάνι για να θαυμάσει την εικόνα!

Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια παρουσίαση των γεγονότων δεν αγγίζει πιθανά την νεολαία. Όμως είναι αρκετοί όσοι προβληματίζονται στη βάση «Καλά για τα δικά τους συμφέροντα έρχονται οι Αμερικανοί εδώ, αλλά τουλάχιστον έτσι η Τουρκία δεν θα μας ενοχλεί». Αυτή τη διάθεση του λαού και της νεολαίας να ζει ειρηνικά παίρνουν υπόψη τους όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και εφαρμόζουν έναν ιδιότυπο νόμο της «σιωπής». Αυτός ο «νόμος» δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε σχεδόν πουθενά ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο πριν έρθει στη Σούδα έκανε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας! Δεν αφορά μόνο ότι τα πλοία που δήθεν «θαυμάζει» ο λαός της Αλεξανδρούπολης προετοιμάζουν «πρόβες» πολέμου με την Ρωσία, ασκήσεις καταστολής απέναντι «μετώπου πολιτικών κομμάτων που ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές»!

Το κύριο που εξυπηρετεί αυτή η «ομερτά» είναι η καλλιέργεια επικίνδυνου εφησυχασμού για τις εξελίξεις στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που ποτέ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνουν τους «τόνους» για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων, για την παραχώρηση νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση των υπαρχουσών ξένων βάσεων στην Ελλάδα, για τις «διερευνητικές» επαφές με την τούρκικη κυβέρνηση που πραγματοποιούνται με την ομπρέλα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Πραγματική «αφωνία» ή το πολύ μια «εποικοδομητική» κριτική…

Προπαγανδιστικό υλικό του ΚΚΕ ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση Defender 2021. Στο βάθος το πλοίο που δήθεν «θαύμασαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης».
Προπαγανδιστικό υλικό του ΚΚΕ ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση Defender 2021. Στο βάθος το πλοίο που δήθεν «θαύμασαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης».

Οι «καλές» δουλειές και το πραγματικά αισιόδοξο μέλλον για τη νεολαία

Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα δεν «επιθεωρεί» μόνο εγκαταστάσεις στενού στρατιωτικού ενδιαφέροντος… Με σταθερούς συμμάχους τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει και τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην χώρα. Το ελληνικό κεφάλαιο δεν μένει «παραπονεμένο», διεκδικεί «μαχητικά» μερίδιο από την «λεία», την αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή. Τα δικά του συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η πολιτική. Οι έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν το υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ, διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο τέτοιων πλοίων στον κόσμο. Ελληνικές κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες με το σχήμα «κοινοπραξιών» παίρνουν κομμάτι από την πίτα των επενδύσεων. Πίσω από τα «φούμαρα» περί «χιλιάδων νέων και καλών θέσεων εργασίας» που συνοδεύουν τις ενημερώσεις για τον «ερχομό» του δολαρίου, θα δούμε ότι και οι ίδιοι ομολογούν ότι αυτά τα project εξυπηρετούν, πέρα από την καπιταλιστική κερδοφορία, στόχους όπως: η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, η ανάσχεση διείσδυσης της Κίνας σε κρίσιμους τομείς κ.λπ. Ο λόγος που κάνουμε αυτή την αναφορά είναι γιατί υπάρχει μια ύπουλη προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι εμπλοκής της Ελλάδας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια με το επιχείρημα «έτσι θα έρθει τουλάχιστον η ανάπτυξη».

Ας δούμε όμως ορισμένα παραδείγματα:

⇒ Η εταιρεία «ONEX», έχει αποκτήσει τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας ενώ είχε καταθέσει πρόταση και για αυτά του Σκαραμαγκά. Διακηρυγμένος στόχος ανάμεσα σε άλλα είναι ο υποστηρικτικός ρόλος στα πλοία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Σύρου, που έχει προχωρήσει εδώ και καιρό η επένδυση, δουλεύουν μέσω εργολαβιών χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα στη σταθερή δουλειά, στην υπερωριακή αμοιβή κλπ. Ενώ για να προχωρήσει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην εταιρεία διαγράφηκαν τα χρέη του προηγούμενου ιδιοκτήτη σε εργαζόμενους και Δημόσιο.

 

⇒ Πολλή κουβέντα έγινε για την πρόσφατη επένδυση της Microsoft. Είναι πολλά τα ζητήματα που ανέδειξε σχετικά ο Ριζοσπάστης σε αρθογραφία εκείνων των ημερών. Για το θέμα «καλές και μόνιμες δουλείες» είναι αποκαλυπτικό το εξής: Τον Μάιο του 2020, η «Microsoft» εξαγόρασε την ελληνική start up «Softomotive». Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ζητήσει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις «εθελούσιες» απολύσεις τους, με τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ορισμένου, οι οποίες λήγουν ύστερα από 6 ή 12 μήνες.

 

⇒ Μεγάλο έργο στα πλαίσια της «ενεργειακής απεξάρτησης» από το ρώσικο φυσικό αέριο είναι ο αγωγός TAP που διασχίζει και τη Βόρεια Ελλάδα. Εργαζόμενοι που δούλεψαν στην διάρκεια κατασκευής του έργου στην Κεντρική Μακεδονία αμείβονταν κατά μέσο όρο με 600 έως 700 ευρώ.

 

 

Είναι κρίσιμο να μην εγκλωβίζονται δυνάμεις σε εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα. Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Το παζάρι ανάμεσα σε τούρκικη και ελληνική αστική τάξη που γίνεται με την «ομπρέλα» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δεν αφορά το πώς οι λαοί των δύο χωρών θα ζήσουν ειρηνικά αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής, με δίκαιες συμφωνίες, ακριβώς γιατί αφορά τα κέρδη των καπιταλιστών, ισχυρά συμφέροντα που ανταγωνίζονται με μανία. Αν κάτι όμως επιβεβαιώνουν και αυτές οι εξελίξεις είναι ότι τίποτα δεν μένει για πάντα «στάσιμο». Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ολότελα διαφορετική και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η νεολαία μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει κριτήριο από τη στάση των αστικών δυνάμεων σε αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να συμπορευτεί με το ΚΚΕ που χαλάει τη «σούπα» της αντιλαϊκής σύμπλευσης.