Άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι

Τρί, Ιουλ 13, 2021

Δεκάδες πυρκαγιές, ακόμα και μέσα σε μια μέρα, καταγράφο­νται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόση αξία έχουν τα «παχιά λόγια» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας» κ.ο.κ., που έχουν γίνει «ψωμοτύρι», ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί, όση στάχτη κι αν σκορπί­σουν περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» εξαιτίας της κλιματι­κής αλλαγής, ή περί «ανθρώπινης αμέλειας» και άλλα παρόμοια.

Γιατί η πηγή του προβλήματος δεν έχει πειραχτεί και αυτή είναι η γη - εμπόρευμα, που η κάθε είδους επιχειρηματική χρήση της κατοχυρώνεται με ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θωρακίζεται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια, από την «τακτοποίη­ση» των αυθαιρέτων και τις «οικιστικές πυκνώσεις» έως τις κάθε είδους «διευκολύνσεις» για τη χωροθέτηση μεγάλων τουριστικών μονάδων. Και βέβαια, με τον ενεργειακό σχεδιασμό που σπέρνει ΑΠΕ μέχρι και στην καρδιά των περιοχών «Natura», μετατρέπο­ντας ολόκληρα βουνά και οικότοπους σε «κρανίου τόπο»!

Αυτή η πολιτική έχει ως «φυσική προέκταση» τη σταθερή υπο­χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομ­μύρια ευρώ που ζητούσαν για φέτος τα δασαρχεία όλης της χώρας για τα απολύτως στοιχειώδη έργα αντιπυρικής θωρά­κισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα!

Τελικά, και σε αυτόν τον τομέα όλα ανάγονται στην ατομική ευ­θύνη, κάτι που έχει τα ίδια τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε και στην πανδημία...