30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ:9-10-11 Ιούλη, Μυτιλήνη, Φιλοδοξούμε να αποτελέσει «σταθμό» στην ιστορία του θεσμού

Δευ, Μαΐ 17, 2021
Thumb_Politiki_30_Diimero_Filodoksoume

Ήταν στις Πρέσπες, τον Ιούλη του 1992, όταν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μαζί με νέους από άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές Οργανώσεις Νεολαίας, σε αντίξοες συνθήκες και κόντρα στο ρεύμα, έστησαν μια νεανική αλυσίδα ειρήνης στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας και της τότε ΠΓΔΜ. Φτάνουμε, λοιπόν, στο 30ο Διήμερο! Και το Διήμερο μας, σε κάθε του «στάση», εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Έχει γίνει σημείο αναφοράς για χιλιάδες και χιλιάδες νέους ανθρώπους.

«Χάραξε» τις πορείες μας σε μέρη που γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της ταξικής πάλης. «Έγραψε» στις σημαίες μας τα συνθήματα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Διαδηλώσαμε μαχητικά στις πόλεις που βρίσκονται τα «ορμητήρια» του θανάτου, αφήνοντας αισιόδοξο στίγμα για το πώς μπορούν να γίνουν πράξη οι πόθοι κάθε λαού για ειρήνη και ευημερία. «Δημιούργησε» εικόνες του κόσμου για τον οποίο παλεύουμε. Χορέψαμε αντάρτικα τραγούδια και τραγουδήσαμε τους στίχους των αγώνων μας, με συντρόφους από όλη την Ελλάδα, με τους συντρόφους μας από άλλες χώρες του κόσμου!

Φέτος το «ραντεβού» δίνεται στο νησί της Λέσβου! Στις σελίδες που ακολουθούν κάνουμε μια προσπάθεια να περιγράψουμε τις συνθήκες που θα πραγματοποιηθεί το φετινό διήμερο, δημοσιεύουμε μια δήλωση από στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και ρίχνουμε κάποιες πρώτες «ματιές» στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κατασκήνωση.

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποδεικνύει τη σαπίλα του καπιταλισμού!

Το Διήμερο θα είναι μια μεγάλη πολιτική παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στις απαιτητικές αλλά και ενδιαφέρουσες εξελίξεις που διαμορφώνονται από την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την ώρα που ο λαός μας «μάχεται» ακόμα με την πανδημία.

Ηγέτες καπιταλιστικών κρατών, αξιωματούχοι κυβερνήσεων και στρατιωτικών σχηματισμών ανταλλάσουν μεταξύ τους σχεδόν καθημερινά απειλές και κυρώσεις. Μέσα στο Μάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «η διαχείριση της σχέσης με την Κίνα αντιμετωπίζεται ως η μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα». Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο 21ος αιώνας θα έχει «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» που καμία χώρα δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί μόνη της, ενώ η στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» ουσιαστικά συνιστά πολεμική προετοιμασία. Η Κίνα απαντά με αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ώστε να αντιμετωπίσει το έλλειμμα που έχει σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία υπήρξε τεράστια συγκέντρωση πολεμικού υλικού στην Μαύρη Θάλασσα, με την κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη να δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της. Η Ρωσία πραγματοποίησε μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί την «περικύκλωση» της από τις δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που αυτή τη περίοδο «ξετυλίγουν» την Defender-Europe 21, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Τα όσα ξετυλίχτηκαν με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα, είναι ενδεικτικά για το πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των καπιταλιστικών διακρατικών σχέσεων, τί είναι αυτό που τροφοδοτεί και εντείνει την σύγκρουση ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που το καθένα επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση του υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων.

Για παράδειγμα η «απομονωμένη» Τουρκία, που «τρώει» συνεχώς χαστούκια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ενημερώνουν τα αστικά ΜΜΕ, που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, προμηθεύει με drone την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την οποία αντιπαρατίθεται η Ρωσία. Βρίσκεται επίσης σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, αφού η τελευταία με την προσάρτηση της Κριμαίας, αποκτά μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτιμάται πως έχει μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα και από αυτά της Αν.Μεσογείου. Δηλώνοντας την πρόθεση της να προχωρήσει στην κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης (μέσω της οποίας θα παρακάμπτονται τα Δαρδανέλια), ανοίγει το ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης του Μοντρέ, εξυπηρετώντας αμερικανό-νατοϊκούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το τεράστιο κατασκευαστικό έργο, παίζουν ρόλο όμιλοι της Κίνας, του βασικού στρατηγικού ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Ένας όμορφος κόσμος «αγγελικά πλασμένος»!

 

Η Ελλάδα «ορμητήριο» και στόχος

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που «σημαδεύουν» τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, βασανίζοντας τους λαούς όλου του κόσμου, η ελληνική αστική τάξη «παλεύει» για το δικό της μερτικό. Ο Κ. Μητσοτάκης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη, η οποία «σφαδάζει» από συρράξεις πάνω από 10 χρόνια, δήλωσε πως «ουδέποτε διακόπηκε η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη». Ο Υπ. Άμυνας από τη Σαουδική Αραβία, στην οποία θα μεταφερθεί ελληνική συστοιχία Patriot μαζί με στρατιωτικό προσωπικό, ανέφερε πως η συγκριμένη ενέργεια δείχνει «μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης»!

Τα αστικά επιτελεία παρουσιάζουν την εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής σαν ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας». Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, όταν δεν περιπολούν εναέριους χώρους κρατών στα βαλκάνια, συνοδεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ που κάνουν «επίδειξη δύναμης» πάνω από το Αιγαίο. Η βάση της Σούδας υποστήριξε τις «εξόδους» όλων των αμερικάνικων πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο αρμάδας ρωσικών πλοίων.

Όλα αυτά, όχι μόνο δεν φανερώνουν μια εικόνα «σταθερότητας», αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μας γίνεται στόχος αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και η χώρα μετατρέπεται σε «θέατρο» πολεμικών αναμετρήσεων.

Για όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτική η «εκκωφαντική σιωπή» του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα» δεν είπε λέξη, ενώ για τις δεκάδες αποστολές των ενόπλων δυνάμεων εκτός συνόρων το μόνο που σχολιάζει είναι αυτές να γίνονται με το προκάλυμμα «ειρηνευτικών αποστολών» Διεθνών Οργανισμών!

 

Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός

 

Η εικόνα που παρουσιάζεται για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών κρύβει την ουσία. Η αστική τάξη της Τουρκίας βάζει στο «τραπέζι» όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Διεξάγεται ένα σύνθετο παζάρι, περιλαμβάνονται χειρισμοί που καθορίζονται από το γενικότερο περιβάλλον των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Προβάλλεται συνεχώς σαν «δικλείδα» υπεράσπισης των ελληνικών συμφερόντων η εμπλοκή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στις διευθετήσεις.

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το ρόλο του «χωροφύλακα» στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ευθύνονται για εγκλήματα κατά των λαών και οι κυρώσεις που επιβάλλουν υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου, για να προχωρήσουν γεωπολιτικοί και οικονομικοί σχεδιασμοί. Υπάρχει και πρόσφατη πείρα που αποδεικνύει ότι οι συμφωνίες ανάμεσα σε αστικές τάξεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν εξασφαλίζουν τίποτα θετικό για τους λαούς, εντείνουν τις εντάσεις και τους ανταγωνισμούς, τροφοδοτούν με νέα «καύσιμη ύλη» την επόμενη σύγκρουση. Συμφωνίες έγιναν στη Συρία και το δράμα δεν έχει τέλος. Συμφωνίες έγιναν στην Ουκρανία και είδαμε τι εκτυλίχθηκε το τελευταίο διάστημα. Συμφωνίες έγιναν και προετοιμάζονται για το Κυπριακό αλλά δεκαετίες τώρα ο λαός πληρώνει το τίμημα.

Όπως αναφέρουν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο (2ο κείμενο, θέση 16) «Οι σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αναλόγως των καταστάσεων, διακρίνονται από τις επιδιώξεις συνεργασίας και του ανταγωνισμού, ωστόσο οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν σε τίποτα να επωφεληθούν από αυτές τις σχέσεις (…) Το Κόμμα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, ως αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Έχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους πως στις σημερινές συνθήκες αυτά δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενώ την ώρα που το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες, η ειρήνη, η ασφάλεια των λαών δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε αυτό το πλαίσιο. Η πάλη των δύο λαών είναι αναγκαίο να κατευθύνεται στην εξάλειψη της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις, στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις».

 

Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Το Διήμερο μπορεί να αποτελέσει «εικόνα» των λαών που παλεύουν μαζί για να ζούνε ειρηνικά, για το δικό τους μέλλον, κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα! Είναι πολλές οι αποδείξεις ότι μόνο στο βαθμό που βαδίσουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μπορούν να βρεθούν τρόποι να λυθούν οι όποιες διαφορές παρουσιάζονται με επωφελή τρόπο και για τους δυο λαούς, για την ευημερία και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανάπτυξη διμερών και επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες οι συντροφικές σχέσεις μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚΤ, της ΚΝΕ με την ΚΝ Τουρκίας. Όπως σημείωναν σε κοινή τους ανακοίνωση τον Ιούλη του 2020 «Τα ΚΚ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πιστά στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσουμε την πάλη:

  • Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.
  • Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.
  • Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.
  • Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
  • Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για «συνεκμετάλλευσή» τους από τις αστικές τάξεις, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, κινδύνους για το περιβάλλον. Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτά τα σχέδια.
  • Ενάντια στην εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας.