Το «μεγαλείο» των πανεπιστημίων της Ευρώπης… εν μέσω πανδημίας

Τρί, Δεκ 1, 2020
Thumb_Diethni_Panepistimia_Europis

Διαχρονικά, οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων ακούνε για το «μύθο» των Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στήριξε και στηρίζει τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις της στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το επιχείρημα ότι χτίζει ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο», ότι οι αναδιαρθρώσεις της κινούνται στα πρότυπα των μεγάλων πανεπιστημίων άλλων χωρών. Και λένε αλήθεια. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών κινούνται πάνω στις ράγες της ίδιας πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, καθυστερήσεις και ιδιαιτερότητες. Το πανεπιστήμιο που «χτίζουν», το ζουν οι ήδη από πρώτο χέρι οι φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το πανεπιστήμιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών για να σπουδάσουν, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, πόσο μάλλον σε αυτές που απαιτούν έκτακτα μέτρα.

Μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή» θα παρουσιάσουμε -με την πολύτιμη βοήθεια νέων που σπουδάζουν στο εξωτερικό- μία σειρά ρεπορτάζ αποκαλυπτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές εν μέσω πανδημίας, στις διάφορες χώρες της ΕΕ, ξεκινώντας από τη Γερμανία, καθώς και στη Βρετανία του Brexit.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

To 68% των φοιτητών αναγκάζεται να εργαστεί για να αντεπεξέλθει οικονομικά στα έξοδα διαβίωσης, ενοικίου και σπουδών

Περίπου 2,8 εκατ. φοιτητές σπουδάζουν αυτή τη στιγμή συνολικά στη Γερμανία. To 68% των φοιτητών (σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ένωσης Φοιτητών, DSW) αναγκάζεται να εργαστεί για να αντεπεξέλθει οικονομικά στα έξοδα διαβίωσης, ενοικίου και σπουδών. Από μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση προκύπτει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας άφησε 720 χιλιάδες φοιτητές χωρίς εργασία. Η κύρια μορφή εργασίας ενός φοιτητή είναι τα λεγόμενα «mini-jobs», δηλαδή ανειδίκευτη εργασία. Για εργαζόμενους υπό αυτό το καθεστώς, σε περίπτωση απώλειας της θέσης εργασίας, δεν προβλέπεται κανένα βοήθημα για το χαμένο τους εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μείνουν στον «αέρα» με τα πάγια κόστη του ενοικίου και της ασφάλισης υγείας να «τρέχουν».

 

Η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας βάζει τις σπουδές των φοιτητών «στον πάγο»

Το υπουργείο επιστημών του κρατιδίου της Έσσης, με υπουργό του κόμματος των Πρασίνων, ψήφισε στις 23 Ιουνίου με την στήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου του κρατιδίου, διάταξη στον νόμο περί λειτουργίας των πανεπιστημίων, με την οποία δίνει τη «δυνατότητα» στους φοιτητές να παρατείνουν τις σπουδές τους λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στα πλαίσια της πανδημίας. Με άλλα λόγια, αντί να εξασφαλίσουν την κανονική έκβαση του εξαμήνου θεωρούν δεδομένη την απώλειά του.

 

Η προστασία της υγείας των φοιτητών θυσιάζεται στο όνομα του μικρότερου δυνατού κόστους, με υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Τα πρακτικά μαθήματα για τους φοιτητές στον τομέα των παιδαγωγικών στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας διακόπηκαν δύο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξή τους. Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας οι πρακτικές αναγνωρίστηκαν χωρίς να γίνουν, ενώ η μία ώρα την εβδομάδα που οι φοιτητές δίδασκαν με φυσική παρουσία μαθητές σχολείων, αντικαταστήθηκε με διαδικτυακό μάθημα. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, που οι φοιτητές διδάσκουν ξανά με φυσική παρουσία στα σχολεία, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ακόμη, υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους φοιτητές ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαφέρουν σε κάθε σχολείο. Αποκαλυπτική είναι η καταγγελία φοιτήτριας σε εφημερίδα πανεπιστημίου, η οποία αναφέρει ότι όταν πήγε να κάνει το προγραμματισμένο για τους καθηγητές και δάσκαλους τεστ για τον κορονοϊό, η αρμόδια υπηρεσία της πόλης δεν της επέτρεψε να εξεταστεί μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου λόγω «αυξημένου κόστους».

Στην οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, για τους φοιτητές που βρίσκονται από το 7ο μέχρι το 10ο εξάμηνο, η πρακτική εξάσκηση στην περίθαλψη ασθενών είναι ζωτικό κομμάτι για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το χειμερινό εξάμηνο -που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου- βρήκε τους φοιτητές ξεκρέμαστους, αφού η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και την οδοντιατρική κλινική αρνείται να εξασφαλίσει προσωπικό για διενέργεια rapid test στους ασθενείς, με την πρόφαση ότι η οδοντιατρική κλινική βρίσκεται σε άλλο μέρος από αυτό του κύριου νοσοκομειακού συγκροτήματος και η μεταφορά προσωπικού κoστίζει. Με το πανεπιστήμιο ουσιαστικά να σηκώνει τα χέρια ψηλά, και κάτω από την απειλή να χάσουν το εξάμηνο, οι φοιτητές μετά από πρόταση του συλλόγου φοιτητών οδοντιατρικής στη διεύθυνση του νοσοκομείου, αναγκάστηκαν να διαθέσουν τους εαυτούς τους ως προσωπικό για διενέργεια τεστ στους ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά και να συνεχίσουν το εξάμηνό τους.

 

Η «επιτυχία» της τηλεκπαίδευσης τελικά... δεν έχει σύνορα!

Στο πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ, οι φοιτητές και οι παρατάξεις τους αντιμετώπισαν με καυστικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία της ψηφιακής διεξαγωγής του εξαμήνου τους. Τον περασμένο Ιούνη, απαίτησαν από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου να το μετονομάσει σε πανεπιστήμιο Salomon Idler. Το όνομα αυτό ανήκει σε ιστορικό πρόσωπο της πόλης, που έγινε γνωστό από την τραγελαφική του προσπάθεια να πετάξει με τεχνητά φτερά, η οποία κατέληξε στο γκρέμισμα μιας γέφυρας και στο θάνατο 4 κοτόπουλων. Με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο οι φοιτητές κατήγγειλαν την κατάρρευση της ποιότητας της διδασκαλίας, τη μείωση της προσφοράς μαθημάτων, τη μετακύληση της ευθύνης διεξαγωγής των τηλε-μαθημάτων αποκλειστικά στο διδακτικό προσωπικό, αφήνοντας στην τύχη και στα μέσα που διαθέτει ο εκάστοτε καθηγητής την ποιότητα του εξαμήνου των διαφορετικών σχολών του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές, επιπλέον, αποκάλυψαν την άνιση πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα και τεχνικό εξοπλισμό, ανισότητες που προϋπήρχαν αλλά ενισχύονται από τη μετάβαση σε ψηφιακή εκπαίδευση, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για όλους τους φοιτητές.

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ – ΑΓΓΛΙΑ

Οι εστιακοί φοιτητές είχαν πολλούς λόγους να κινητοποιηθούν

Το προηγούμενο διάστημα, οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Manchester που μένουν στην εστία του Fallowfield πραγματοποίησαν μια σειρά από κινητοποιήσεις. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους:

Με την έναρξη του lockdown και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, η διοίκηση του πανεπιστημίου τοποθέτησε φράχτη (!) γύρω από την εστία «φυλακίζοντας» τους φοιτητές, με σκοπό να τους εμποδίσει να μετακινούνται μεταξύ της μόνιμης και της φοιτητικής κατοικίας τους. Εδώ να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο, προτίμησε να διαθέσει 11.000 λίρες για την ανέγερση του φράχτη αυτού, παρά για να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών. Το γεγονός αυτό ήρθε στον απόηχο της τραγικής αυτοκτονίας φοιτητή, κάτοικου της εστίας, ο οποίος έπασχε από έντονο στρες λόγω της κατάστασης και του περιορισμού. Ο πατέρας του φοιτητή κατηγόρησε ανοιχτά για το θάνατο του παιδιού του το πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έδειξε καμία πρόνοια σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευημερία των φοιτητών όλο αυτό το διάστημα.

«Τα Χριστούγεννα ακυρώνονται. Ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να αγοράσει υποστήριξη ψυχικής υγείας, αποτελεσματική τηλεκπαίδευση και καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους», γράφει η πικέτα που κρατά η φοιτήτρια
«Τα Χριστούγεννα ακυρώνονται. Ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να αγοράσει υποστήριξη ψυχικής υγείας, αποτελεσματική τηλεκπαίδευση και καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους», γράφει η πικέτα που κρατά η φοιτήτρια

Έτσι, την 5η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών για την απομάκρυνση αυτού του φράχτη που φυλάκιζε τους φοιτητές μέσα στην εστία. Το αίτημα αυτό των φοιτητών μετά την κινητοποίηση ικανοποιήθηκε και ο φράχτης απομακρύνθηκε με το πανεπιστήμιο να απευθύνει δημόσια συγνώμη και να διατάσσει… έρευνα για το γεγονός.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μεγάλος αριθμός φοιτητών προχώρησαν σε κατάληψη ενός κτιρίου της εστίας με αιτήματα τη μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 40%, να επιτρέπεται η μετακόμιση των φοιτητών από τις εστίες χωρίς πρόστιμο (σ.σ. οι φοιτητές υπογράφουν συμβόλαιο κατά την ενοικίαση της εστίας που δεν τους επιτρέπει να ξενοικιάσουν χωρίς να πληρώσουν ρήτρα), την άνοδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα και αλληλογραφία των φοιτητών που βρίσκονται σε καραντίνα, καλύτερη ασφάλεια στις εστίες, γρηγορότερη ανταπόκριση σε ζητήματα συντήρησης κλπ), τη δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα απολύσει εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία δίωξη των συμμετεχόντων στην κατάληψη.

Οι φοιτητές δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της διοίκησης του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ να τοποθετήσει φράχτη γύρω από τις εστίες τους την πρώτη μέρα του lockdown...
Οι φοιτητές δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της διοίκησης του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ να τοποθετήσει φράχτη γύρω από τις εστίες τους την πρώτη μέρα του lockdown...

Η διοίκηση του πανεπιστημίου αρχικά απάντησε προσφέροντας συνολική «έκπτωση» ίση με το ενοίκιο δύο εβδομάδων, κάτι το οποίο οι φοιτητές απέρριψαν ως προσβλητικό. Τελικά την 25η Νοεμβρίου, το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παραχωρεί μείωση ενοικίου κατά 30% για ολόκληρο το εξάμηνο και αποδεσμεύει τους φοιτητές από τα προβλεπόμενα από το συμβόλαιο πρόστιμα σε περίπτωση μετακόμισης. Οι φοιτητές, μετά από ψηφοφορία, αποδέχθηκαν την πρόταση και φυσικά παραμένουν σε… αγωνιστική ετοιμότητα!